UE intre Mituri si Realitate

Extras din referat Cum descarc?

Mit = o idee falsa inradacinata in constiinta colectiva.
Euro-mituri = idei false despre Uniunea Europeana si aderarea Romaniei la UE, care nu corespund realitatii, dar sunt vehiculate frecvent.
Libertatea de circulatie a marfurilor, serviciilor, capitalului 
Euro-mit: Concurenta sporita va scoate de pe piata firmele romanesti.
Realitate: de la incheierea Acordului de asociere barierele in calea "libertatilor" sunt eliminate treptat; competitivitatea firmelor romanesti si pozitia lor pe Piata Interna se consolideaza; piata extinsa, de aproape 500 de milioane de consumatori va crea noi oportunitati si o calitate crescuta a marfurilor si serviciilor pentru consumatori.
Euro-mit: Strainii cu bani ne vor cumpara tara.
Realitate: Si in prezent, persoanele juridice pot cumpara terenuri pentru investitii. Pentru persoanele fizice exista restrictii la cumparare pana in 2014, pentru terenuri in extravilan, si pana in 2012, pentru a doua locuinta. Exceptie fac liber-profesionistii si agricultorii, daca folosesc terenul pentru investitie
Euro-mit: UE interzice ajutoarele de stat, ceea ce va conduce la falimentul economiei romanesti.
Realitate: ajutoarele de stat vor putea fi acordate in continuare dupa 2007, urmarindu-se respectarea stricta a criteriilor si intensitatilor de acordare a ajutoarelor de stat (pentru dezvoltare regionala, protectia mediului, salvare si restructurare, instruirea angajatilor si ocuparea fortei de munca, cercetare si dezvoltare etc.)
Agricultura
Euro-mit: Negocierile la cap. Agricultura au fost incheiate in dezavantajul Romaniei.
Realitate: la capitolul Agricultura, Romania a obtinut aproximativ 4,721 miliarde de Euro pentru perioada 2007-2009 (3,921 miliarde euro pentru mecanismele Politicii Agricole Comune si dezvoltare rurala (capitolul Agricultura), iar circa 0,8 miliarde euro pentru proiecte finantate din fondurile structurale (FEOGA Orientare). 
Strategia de negociere s-a concentrat pe dezvoltarea rurala, suprafata cultivabila pentru cereale, zootehnie - cresterea animalelor, sectorul viti-vinicol, agro-industrie (prelucrarea zaharului si a laptelui). 
Euro-mit: Fermele de subzistenta vor disparea dupa aderarea Romaniei la UE. 
Realitate: Politica Agricola Comuna nu este destinata gospodariilor de subzistenta (care produc pentru consumul propriu), ci fermelor care produc pentru piata. PAC acorda subventii pentru ca fermele de semi-subzistenta (care produc pentru consumul propriu, dar si pentru vanzare) sa devina viabile. Dupa aderare Romania va primi aproape 3 miliarde de Euro pentru dezvoltare rurala, care vor stimula si dezvoltarea fermelor de semi-subzistenta 
Euro-mit: Animalele o vor duce mai bine ca oamenii, datorita cerintelor UE.
Realitate: Uniunea Europeana acorda atentie ingrijirii animalelor pentru a obtine productii de calitate. Taierea animalelor pentru larg consum va trebui facuta prin asomarea acestora si cu respectarea conditiilor de igiena (taiere in abatoare); 
Euro-mit: Aderarea la Uniunea Europeana va face sa dispara zaibarul si capsunica.
Realitate: In negocieri, s-a obtinut recunoasterea intregii suprafete cultivate cu vita-de-vie. Uniunea Europeana interzice doar anumite tipuri de vii hibride. Romania a obtinut in negocieri ca numai 30.000 ha sa fie inlocuiti. Inlocuirea se va face pana la sfarsitul lui 2015. 
Euro-mit: In Uniunea Europeana, animalele au cercei si pasapoarte, la fel ca oamenii.
Realitate: Crotalierea este o metoda de identificare si de urmarire a starii de sanatate si a traseului animalului, necesara pentru siguranta alimentara a consumatorilor. 
Euro-mit: Nu ne vom mai putea vinde produsele traditionale romanesti pe piata UE.
Realitate: In negocieri, Romania a obtinut recunoasterea si protectia denumirilor de origine si geografice pentru mai multe tipuri de bauturi (palinca, tuica, horinca, turt), iaurt, cas, branza, cascaval, magiun, carnati, placinta, covrigi etc.
Euro-mit: Toate abatoarele si fabricile de lapte vor fi inchise.
Realitate: In Uniunea Europeana se acorda atentie deosebita sigurantei alimentare, pentru protectia consumatorilor. Pentru abatoare si fabrici de lapte, Romania a obtinut perioade de tranzitie de 3 ani pentru mai multe unitati de taiere si procesare a carnii rosii, a carnii de pasare, a centrelor de colectare si a celor de procesare a laptelui.
Impozitarea
Euro-mit: Vom plati alcoolul pentru consum propriu la acelasi pret cu cel din magazin.
Realitate: In Uniunea Europeana, pentru a descuraja consumul de alcool, se percepe acelasi nivel al accizelor pentru alcool, indiferent daca este produs pentru consumul propriu sau pentru comercializare. Romania a obtinut in negocieri o derogare, dupa data aderarii: astfel, pentru mai putin de 50 l de alcool din fructe destinat autoconsumului, fiecare gospodarie va plati 50% din acciza pe an


Fisiere in arhiva (1):

  • UE intre Mituri si Realitate.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!