Tratatul de la Nisa

Extras din referat Cum descarc?

Europa a fost martorul unor evenimente fara precedent in ultimele doua decenii: caderea comunismului si destramarea Uniunii Sovietice, ele bulversand ordinea geopolitica existenta pe plan mondial. Procesul integrarii europene a inregistrat, ca urmare a acestor transformari, pasi repezi inainte.
Includerea Tarilor din Europa centrala si de est in calculele de extindere, constituia o actiune de o importanta istorica pentru Uniunea Europeana.
Obiectivul propus necesita schimbari destul de importante in meca-nismele de functionare ale Uniunii, acesta fiind argumentul pentru care a fost organizata Conferinta interguvernamentala de la Nisa, din anul 2000.
Conferinta avea ca scop discutarea amendamentelor la Tratatul de la Maastricht ce erau necesare a fi facute in vederea functionarii Uniunii cu mai mult de 15 membri. Lucrarile sale au fost incheiate de Consiliul euro-pean, intrunit tot la Nisa. El a reafirmat importanta istorica a largirii, principiul integrarii diferentiate, in functie de performantele fiecarei tari, dar si pe acela al posibilitatii pe care o au statele candidate de a recupera terenul pierdut in procesul integrarii .
Tratatul de la Nisa contine prevederi menite sa adanceasca integrarea europeana, prin perfectionarea mecanismului decizional, in perspectiva largirii Uniunii la 27 de state. Majoritatea institutiilor Uniunii Europene au suferit modificari, atat in privinta organizarii lor, cat si a competentelor: a crescut numarul parlamentarilor europeni, s-a schimbat ponderea voturilor in Consiliul U.E., numarul comisarilor europeni poate fi schim!bat prin decizia Consiliului U.E. etc .
O alta realizare importanta a Conferintei interguvernamentale de la Nisa, din 2000 este adoptarea Cartei Drepturilor Fundamentale din Uniunea Europeana, inspirata din Conventia Europeana a Drepturilor Omului, dar avand un continut mai extins decat aceasta.
Necesitatea unui nou tratat
Pe langa rezolvarea problemelor de finantare si distributie, pentru UE se punea, in legatura cu extinderea, problema de a-si pastra capacitatea de decizie si deci, functionalitatea intr-un cerc de membri largit. Prin extinderea numarului membrilor de la sase (initial) la cincisprezece, structurile de organizare si decizie erau foarte solicitate. Posibilitatea folosirii dreptului de veto in mai multe domenii, participarea Parlamentului European si cresterea numarului comisarilor a condus la o situatie in care procedeul de luare a deciziilor devenise foarte complicat si de lunga durata. 
Tocmai transformarile radicale din Europa Centrala si de Est si efectele acestora dovedisera ca UE avea nevoie atat de competente politice crescute, adica in domeniul politicii externe si de securitate, in chestiunile legate de migratie, acordarea de azil, combaterea infractionalitatii in justitie, cat si de structuri decizionale mai eficiente.
Consiliul European de la Madrid decisese, in consecinta, ca negocierile de aderare pot incepe chiar dupa incheierea unei conferinte asupra necesarei reforme interne a structurilor Uniunii. Ea a fost convocata in 1996 si s-a incheiat in iunie 1997 prin Tratatul de la Amsterdam.
Rezultatele au fost insa, potrivit unei largi aprecieri, extrem de dezamagitoare. Schimbarile modeste introduse de Tratatul de la Amsterdam erau de departe insuficiente pentru a asigura functionalitatea unei UE extinse.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Nisa.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!