Tratatul de la Maastricht

Extras din referat Cum descarc?

Decizia politica de realizare a unor reforme majore in Comunitatea Europeana a fost luata incepand cu anul 1986, odata cu adoptarea Actului Unic European . Elaborarea acestuia, coroborata cu alte evenimete care avusesera loc pe plan european au accelerat procesul de elaborare a Tratatului de la Maastricht. In urma unui proces de reflectie comuna, presedintia luxemburgheza a UE prezinta in iunie 1990 un "Proiect de Tratat de Uniune", acesta devenind baza de negocieri pentru ceea ce avea sa devina Tratatul de la Maastricht. Ulterior, presedintia olandeza a modificat proiectul initial, prezentand o noua versiune a acestuia in septembrie 1991. Dupa mai multe dezbateri, Consiliul european de la Maastricht a aprobat in decembrie 1991 un text care prezenta modificari importante fata de proiectele anterior mentionate. Acordurile de la Maastricht au fost adoptate la 7 februarie 1992, in cadrul Conferintei interguvernamentale. Tratatul prevedea ca data a intrarii in vigoare 1 ianuarie 1993, daca pana la acea data statele membre indeplineau procedurile constitutionale de aprobare a Tratatului. Initial, Danemarca a refuzat aprobarea Tratatului, in urma referendum-ului din 2 iunie 1992, aprobandu-l ulterior prin referendum-ul din 18 mai 1993 . Aprobarea Tratatului Uniunii Europene a necesitat numeroase acte de reforma constitutionala in tari precum Franta, Spania, Portugalia si Germania.
Tratatul privind Uniunea Europeana, semnat la 7 februarie 1992 la Maastricht si intrat in vigoare la 1 noiembrie 1993 se plaseaza dincolo de obiectivul economic initial al Comunitatii (realizarea unei piete comune). Tratatul marcheaza astfel trecerea la o noua etapa in procesul de creare a unei uniuni din ce in ce mai stranse intre popoarele Europei.
Tratatul a instituit o Uniune Europeana formata din cele 12 state membre ale Comunitatilor Europene: Belgia, Danemarca, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Olanda, Portugalia si Spania, la care au aderat apoi inca 15 state (in 1995: Austria, Finlanda si Suedia, in 2004: Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Polonia, Republica Ceha, Slovacia, Slovenia si Ungaria, in 2007: Bulgaria si Romania).
Conform Tratatului de la Maastricht, Uniunea Europeana are la baza trei piloni:
- Pilonul comunitar , ingloband cele trei comunitati existente: Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului (CECO), Comunitatea Europeana a Energiei Atomice (CEEA sau Euratom) si Comunitatea Economica Europeana (CEE), a carei denumire este schimbata in Comunitatea Europeana;
- Politica externa si de securitate comuna 
- Cooperarea in domeniul Justitiei si al afacerilor interne .
Nivelurile de cooperare sunt diferite. Daca in primul pilon, institutiile jucau un rol important in luarea deciziilor, in foarte multe domenii fiind luate prin majoritate calificata, in cadrul pilonilor al doilea si al treilea, cooperarea instaurata este de tip interguvernamental, rolul institutiilor UE ramanand limitat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tratatul de la Maastricht.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!