Totalitarism si Democratie

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
Lucrarea are ca tema analiza regimurilor politice democratice si totalitare. 
Am inceput referatul cu punctul de unde au plecat toate, si anume, aparitia statului. Aceasta parte cuprinde informatii referitoare la aparitia si dezvoltarea statului, cat si cateva dintre conceptiile unor oameni de seama, cum ar fi Jean Jacques Rousseau, Montesquieu, Immanuel Kant si Julius Robert Oppenheimer. 
Partea a doua a referatului cuprinde caracteristici generale ale regimurilor politice, bineinteles, insotite de parerilor unor politologi importanti.
Urmatoarea parte a referatului urmareste si analizeaza regimurile autoritare, inclusiv totalitarismul.
Ultima parte a lucrarii analizeaza democratia sub toate formele ei: liberala, sociala si populara. 
Totalitarism si democratie
Acest referat are ca tema totalitarismul si democratia si isi propune analiza a acestor regimuri politice. Lucrarea cuprinde cele mai importante aspecte privind atat regimurile democratice, cat si cele totalitare.
1. Aparitia statului. Scopul si functiile acestuia. 
Etimologia cuvantului " stat " provine din latinescul " status " , care, fara sa aibe o semnificatie precisa, exprima ideea de stabilitate. Aparut cu aproape 6 milenii in urma, in Orientul Antic, statul continua sa fie si astazi instrumentul conducerii si principala institutie politica a acesteia.
Desi politologia nu se opreste asupra istoriei ideilor politice, ea nu poate trece peste diversitatea abordarilor in timp ale conceptului de stat. Din antichitate si pana in prezent, conceptul de stat a fost si este obiectul a numeroase controverse, din multimea carora retinem, spre exemplificare, cateva: 
o in Antichitate, statul era considerat ca o forta de origine divina, conceptie care se va regasi si in urmatoarele formatiuni sociale;
o Montesquieu (1689-1775), care, in opozitie cu conceptia providentialista, in lucrarea ,,Spiritul legilor", (1748), statul este infatisat, si se prezinta ca o institutie naturala si centrala bazata pe legi si structurata pe trei elemente ale puterii: legislativa, executiva si judecatoreasca;
o J.J.Rousseau (1712-1778), care in lucrarea ,,Contractul social" (1762), defineste statul ca o putere contractuala, legitimata printr-un contract social, adica o organizatie politica separata de societate, careia i se cedeaza o parte din drepturile comunitatii pentru a sluji comunitatea;
o Im. Kant (1724-1804), care intelege statul ca o grupare de oameni supusi regulilor de drept. Este adevarat, dar nu si complet, deoarece el considera ca ceea ce coreleaza unitatea grupului in cadrul statului nu se explica integral prin scopul gruparii respective de oameni. Filosoful german avea in vedere numai latura juridica, dar nu si pe cea politica a statului;
o Oppenheimer, care in lucrarea ,,Statul, originile sale si aparitia sa" (1913) concepe statul ca un organism politic impus de catre un grup de invingatori, pentru a se apara de revoltele interioare si atacurile din afara, urmarind exploatarea economica a invinsilor de catre invingatori;
Statul a dobandit o semnificatie politica datorita faptului ca i s-au adaugat o serie de atribute, astfel : - in societatea romana el a fost denumit "status rei romani" sau "status rei public " (statul lucrurilor romane sau statul lucrurilor publice). Cu timpul, cuvantul "status" , fara alte adaugiri, a dobandit valoarea unei expresii de sine statatoare. Acest lucru s-a petrecut in special in secolul al-XVI-lea, odata cu aparitia lucrarii lui Machiaveli "Il Principe ". Abordarea locului si rolului statului in organizarea si conducerea societatii, a scos in relief natura istorica a statului, dependenta formelor sale de transformarile social - politice. Odata cu aparitia statului, relatiile sociale se dezvolta la adapostul unei forte de constrangere pe care o detine statul si o poate asmuti impotriva celor care i se opun. Statul apare ca o modalitate social - istorica de organizare sociala, prin care grupurile sociale si-au promovat interesele comune si in care si-a gasit expresia concentrata intreaga societate. 
Fata de societatea civila, statul este o necesitate exterioara, puterea suprema pentru ca, totodata, statul este scopul iminent al societatii, iar indivizii au drepturi si datorii in raporturile cu statul. Spre deosebire de organizarea sociala prestatala, in care domina criteriul legaturilor de sange, statul adopta criteriul teritorial, dar teritoriul capata o semnificatie politica, reprezentand unul din elementele constitutive ale statului. Alaturi de teritoriu, un alt element constitutiv il reprezinta populatia (natiunea), care se raporteaza la stat prin legaturile de cetatenie, fata de care se fixeaza autoritatea politica, exclusiva si suverana, denumita si putere sau forta coercitiva.
Kant considera ca statul legitim sau statul de drept este acela care are drept scop apararea intereselor si drepturilor inalienabile ale omului, politica fiind subordonata moralei. Si in conceptia liberalismului clasic se constata ca rolul statului este acela de a face legi bune si de a apara principiul non interventiei in treburile private, precum si de a aplana conflictele dintre grupurile sociale si de a garanta libertatea indivizilor. Conceptiile asupra continutului statului socialist au fost abandonate datorita regimurilor despotice care au guvernat statele socialiste si in care statul era considerat un instrument de dominatie a unei clase asupra alteia , iar partidul unic se substituia clasei , hotarand in numele ei si distrugand libertatea si personalitatea individului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Totalitarism si Democratie.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!