Terorismul - O Amenintare la Adresa Securitatii Globale

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Amenintarile teroriste din intreaga lume, din anii '80, '90 si 2000, au stimulat un val de cercetari despre violenta politica, ale caror concluzii sunt in pericol de a fi ignorate sau neglijate. "Terorismul este cel mai periculos si mai nociv efect al puterii, in sensul ca se legitimeaza prin forta cea mai brutala si folosirea ei lipsita de orice scrupul, in conditiile in care singura regula este cea dictata de terorist, fie el un individ, grup saustat" (Virgil Magureanu 2003). Gruparile teroriste nu sunt compuse, de obicei, din oameni violenti, cu tulburari psihice sau de personalitate ci din indivizi care folosesc intimidarea civililor si violenta ca arma pentru a-si atinge scopul ideologiei lor.Violenta poate sa reprezinte un obiectiv strategic, care sa implice costuri si beneficii calculabile si sa fie folosita ca parte a unui angajament moral pentru o anumita cauza. E posibil ca teroristii sa urmeze o atare cauza, ghidati fiind de sentimente de loialitate, altruism si dreptate, pe care, daca ar avea alte consecinte, le-am putea considera admirabile. Indivizii care aleg calea violentei sunt, de obicei, oameni obisnuiti, care fac parte din grupuri iesite din comun, iar pentru a le putea intelege comportamentul ar fi indicat sa urmarim nu atat psihologia individuala, cat pe cea degrup. Exista aspecte din antecedentele teroristilor care pot fi comparate cu aceleaale membrilor unor bande si culte religioase, la care cautarea identitatii prin aderarea la grup faciliteaza adoptarea unei gandiri radicale. Studierea felului in care oamenii adera la grupari violente scoate in evidenta, adesea, mai multe detalii mai degraba despre legaturile de prietenie si dragoste decat despre problemele politice. Ideologia poate deveni un teren de testare pentru aderare, demonstrand angajamentul fata de cauza gruparii. 
Transformarea cauzei lor intr-un razboi a fost importanta pentru teroristi, care cautau sa-si verifice credinta prin confruntarile militare. Cu toate ca sunt, de obicei, limitate, resursele de care dispun teroristii au unimpact puternic, din cauza pagubelor fizice produse. Amenintarea poate fi transformata intr-o criza de catre mijloacele media, implicate profund in transmiterea pericolului unei audiente mai largi decat cea afectata in mod direct. 
Boala sociogenica de masa, declansata, in SUA, de frica de antrax, este un bun exempluin acest sens. Specialistul in terorism de la Rand Corporation a definit terorismul caun fenomen de observare a unei multimi de persoane care privesc, nu o multime de persoane care mor, desi a mai prezis, cu mai mult de 10 ani inainte, o crestere pescara larga a violentei. Incercarile de a invinge terorismul prin forta militara pot fi mult mai periculoase pentru guverne decat pentru teroristi, deoarece legalitatea sa se deterioreaza. Restrictiile si represaliile impuse timp de un sfert de secol nu au atenuat amenintarea Israelului de catre gruparile palestiniene violente, iar indoielile organizatiilor drepturilor omului asupra legalitatii acestui raspuns au fost nocive.Adesea, o natiune reactioneaza la violenta gruparilor mici cel mult la fel ca in situatia in care ar fi fost vorba despre un act criminal fara rezonanta politica. Gruparile violente fac parte, de regula, dintr-o retea cu legitimitate psihologica si ideologi care le furnizeaza sprijin material si moral. In miscarea ETA, de exemplu, din Spania, este inclusa si gruparea Basque ideal. Simpatizantii sai considera ca, pentru a-si apara legitimitatea, violenta grupare este nevoita sa infrunte rigorile impuse delege si de autoritatea statului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul - O Amenintare la Adresa Securitatii Globale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Terorismul international , Cristian Jura , Editura CH Beck 2004
Terorismul , Jean Savier , Editura Institutul European 2002
Terorismul si securitatea statelor in epoca globalizarii , Girleanu Ciprian George , Editura Romived 2011
Terorismul - Ultima solutie? , Cristian Barna , Editura Topform 2007
Impactul terorismului asupra economiei mondiale , George Viorel Voinescu , Editura Economica 2011


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!