Terorismul Intern si International

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
In lumea contemporana nu exista o definitie universal acceptata a terorismului si nici a cauzelor care il genereaza. Dreptul international nici nu l-a codificat in studii, conventii sau tratate. Acest lucru nici nu este posibil atata timp cat, in marile centre de putere ale lumii, pentru fenomenul terorist, tot mai amenintator la scara globala, nu se admite nici o justificare. Aceasta nu inseamna ca nu s-au facut sau nu se fac incercari de definire a terorismului. 
Notiunea de "terorism" este din punct de vedere etimologic un derivat de la "teroare" cuvant de origine latina. Inca inainte de romani, in mitologia greaca, teroare (Phobos) si frica (Deimos) erau numele date celor doi cai, care trageau carul de lupta al lui Ares, zeul razboiului. Simbolistica acestor cuvinte este semnificativa. Razboiul, lupta, conflictul presupun recurgerea la folosirea fortei, a mijloacelor violente, destructive. Resorturile psihologice ale acestui proces sunt: frica (teama) si teroarea.
Prin notiunea de "teroare" - luata de sine statator - se intelege o stare de teama extrema care inspaimanta, tulbura. Aceasta teama colectiva poate fi indusa prin "terorizare", adica prin practicarea amenintarii cu violenta sau folosirea acesteia.
Actul de terorism are un scop similar descurajarii generale. Victima primara este mai putin importanta in comparatie cu efectul general scontat asupra unei colectivitati sau grup caruia ii este adresat de fapt. Terorismul, desi produce victime individuale este o crima la adresa unei intregi comunitati sociale.
DELIMITARI CONCEPTUALE
Incercand sa definim terorismul, constatam ca exista o multitudine de astfel de definitii, diferenta dintre ele fiind data de rolul si responsabilitatile persoanei, publicatiei sau organizatiei (agentiei) emitente.
"Terorismul este teatru" este definitia pe care o da expertul Brian Jenkins acestui fenomen complex. Perceput ca o piesa de teatru, terorismul poate fi vazut ca o prezentare deliberata catre o audienta larga pentru a evidentia un mesaj sau a atrage atentia asupra sa. Scopul si intentia unor asemenea actiuni pot avea un impact sinistru asupra populatiei, asupra natiunii sau la nivel regional si global.
Pe de alta parte, terorismul a fost reprezentat ca o tactica, strategie, crima, datorie sfanta, reactie justificata si greseala abominabila. Totul depinde din ce punct de vedere este privit. "Pentru unii, un individ poate fi un terorist, in timp ce pentru altii, el este un luptator pentru libertate" .
Departamentul Apararii al SUA defineste terorismul drept "folosirea calculata a violentei nelegale sau amenintarea cu folosirea acesteia, in scopul inducerii sentiomentului de teama, cu intentia de a forta sau intimida guvernele in vederea realizarii scopurilor propuse, care pot fi in general politice, religioase sau ideologice" .
La randul sau, ONU prezinta terorismul ca pe "o stare de anxietate inspirand actiuni violente repetate, angajate de factori statali, grupari sau indivizi ce actioneaza clandestin pentru motive foarte diverse, criminale sau politice in care, in deplin contrast cu asasinatele, tinta directa a violentei nu reprezinta si tinta principala" .
Guvernul Marii Britanii defineste foarte concis terorismul ca fiind "folosirea violentei pentru realizarea unor stari finale politice si care pot include utilizarea oricarei forme de violenta, in scopul inducerii unui sentiment de frica in randul opiniei publice sau a unei parti a acesteia" .
In ceea ce priveste tipurile si formele de manifestare ale terorismului, George Levasseur, folosind drept criteriu autorii si scopurile urmarite, distingea urmatoarele categorii de manifestare a terorismului:
a) terorismul ordinar sau banditismul, fenomene ce acopera actele de violenta ce urmaresc obtinerea unor avantaje sau foloase materiale, acte emise individual sau in banda si care nu au obiective politice;
b) terorismul politic, care acopera in special gama asasinatelor "organizate si sistematice" cu finalitate poltica evidenta;
c) terorismul de stat, forma ce presupune recurgerea din partea unui stat la acte de natura terorista in lupta cu unele miscari sau personae considerate subversive.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul Intern si International.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!