Terorismul Contemporan International - Consecinta a Proceselor Globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea este directia principala de dezvoltare a comunitatii mondiale si contradictia de baza a sec. XXI. Globalizarea a devenit un aspect real important al sistemului mondial contemporan, una din cele mai influente forte ce determina calea dezvoltarii ulterioare a planetei noastre. Ea vizeaza toate domeniile vietii sociale, inclusiv economia, politica, sfera sociala, cultura, ecologia, securitatea.
Globalizarea, care a schimbat politica si economia mondiala, influenteaza esential securitatea intregii comunitati mondiale, serveste drept forta motrice a cresterii terorismului international contem!poran. Acesta din urma poate fi privit ca reflectie a tendintelor si contradictiilor dezvoltarii globale.
?1. Terorismul international ca reflectie a tendintelor si contradictiilor globalizarii
Terorismul international ca fenomen social-politic reflecta interactiunea conflictuala a diferitor forte. La baza lui, de regula, se afla lupta pentru putere sau pentru posesia valorilor materiale si spirituale. In epoca globalizarii, terorismul international este o maladie incurabila a societatii, un produs al proceselor globale contradictorii. Totusi, el nu este o caracteristica de baza a etapei contemporane a dezvoltarii umane.
Terorismul international se impune ca antipod al dezvoltarii civilizationale, ca o contradictie a diferitor nivele de dezvoltare. Un punct de vedere original asupra terorismului i-l expune D. Ciuhvicev. El considera ca, fortificarea in lumea actuala a perceperii vietii umane ca valoare principala in toate tarile dezvoltate ale Occidentului, este deja o consecinta a inradacinarii terorismului. Teroristii isi dau seama ca cea mai buna cale de a forta guvernele sau comunitatea internationala este sa demonstreze capacitatea lor de a ameninta viata umana. Posibilitatea de a se comite un act de terorism, invariabil, suscita neliniste in masele populare, iar structurile de putere sunt obligate sa restabileasca linistea in societate, chiar si acceptand cedari [1].
Teroristii si-au gasit adapost in multe puncte ale globului pamantesc. Unul din cele mai explozibile locuri pe Pamant, ca si odinioara, ramane a fi Irlanda de Nord, unde terorismul este metoda preferata de a exterioriza nemultumirea si pretentiile politice ale extremistilor armatei republicane Irlandeze (ARI)1. Imprevizibil si cu o cruzime deosebita actioneaza diferite grupari islamice conspirative, multe dintre care sunt dispersate prin tarile Europei. Un razboi necrutator cu guvernele Frantei si Spaniei duc separatistii cu dispozitii extremiste din Tara Bascilor. Nu incetinesc apelurile la separarea Bretaniei. In regiune ilegal activeaza subversiv minimum cinci organizatii autonome, printre care se evidentiaza in mod deosebit Armata revolutionara bretaneza. Inca in 1968 organizatia Euscadi Ta Askatasuna (Basconia si libertatea) (ETA) si-a anuntat intentia de a crea un stat independent al bascilor in componenta a trei provincii din Spania si a patru provincii din Franta. Tratativele de ani de zile dintre guvern si ETA, deocamdata nu s-au soldat cu careva rezultate pozitive.
ARI traseaza campania sa de violenta oscilatoare in Irlanda de Nord timp de peste 60 ani. Acum aproximativ 60% dint-un milion si jumatate din populatia Irlandei de Nord sunt protestanti, restul 40% - catolici. Protestantii sunt priviti ca ,,loialisti" din perspectiva loialitatii lor fata de Coroana Britaneza si sustinerii din partea lor a uniunii politice dintre Irlanda de Nord si Marea Britanie. Catolicii, in corespundere cu doleanta lor de a vedea o Republica Irlandeza unica, sunt cunoscuti ca ,,nationalisti" si ,,republicani". Conflictul din Irlanda de Nord este exclusiv pentru Europa de Vest, prin faptul ca, este un caz clasic de terorism a unei minoritati etnice. ARI incearca sa ,,elibereze" teritoriul pe care majoritatea de aici refuza de a fi ,,eliberati".
Teroristii, insistent si consecutiv, dau dovada de interes fata de tehnologiile militare. Cunoscuta secta nipona ,,Aum sinrike", la timpul sau, a pus in functiune producerea gazului neuro-paralizant zarin, care l-a aplicat in martie 1995 in timpul atacului soldat cu multe victime in metroul din Tokio. Secta a incercat sa elaboreze arma biologica, visa la tehnologii capabile de a provoca cutremure de pamant puternice, a efectuat cercetari autonome in domeniul nuclear. Secta, prin firme computerizate conexe ei, a reusit sa vanda elaborarile sale la 190 organizatii mari din Japonia, inclusiv Sectiei de politie din Tokio. Secta avea acces nelimitat la bazele de date ale Departamentului securitatii nationale. Acesta a venit cu o comanda catre ,,Aum senrike" de a crea un sistem de securitate a compiuterilor departamentului militar impotriva accesului nesanctionat. Gruparea lui Ashara a dobandit posibilitatea de a controla miscarile tuturor masinilor patrula din capitala. Utilizand canalul computerizat, sectantii ,,au facut download", din baza de date au extras un masiv imens de date secrete cu privire la obiectele nucleare de peste hotare si alte date ce constituiau secrete de stat. Asia de Sud, de asemenea, se bucura de o atentie deosebita a teroristilor. Terorismul s-a transformat intr-un mijloc de inlaturare a vestitilor politicieni din India (Mahatma Gandi, Indira Gandi, Radjiv Gandi) si de intimidare a populatilei. Cu o regularitate infricosatoare au loc acte de terorism in Casemir, Sri-Lanka, Pakistan, Indonezia, Malazia. In India miscarea extremista sikha din Penjab, precum si separatistii tamilenidini din statele sudice ale tarii, utilizeaza terorismul ca metoda principala de lupta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul Contemporan International - Consecinta a Proceselor Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!