Terorismul CBRN

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere. Terorismul - concepte.
2. Forme de manifestare. Actiunea terorista.
2.1. Amenintari de natura terorista.
3. Terorismul CBRN. 
3.1. Conceptii NATO.
3.2. Riscuri si amenintari.
3.3. Capabilitati CBRN ale NATO. 
4. Terorismul neconventional CBRN - exemple.
5. Concluzii.
6. Bibliografie.


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere. Terorismul - concepte.
Terorismul nu a aparut recent. El este foarte vechi - a precedat strategia terorii exercitata de legiunile romane asupra populatiilor din zonele ocupate, supravietuind acesteia si, de-a lungul timpurilor, s-a manifestat sub toate formele posibile, de la terorismul pesterii la ciberterorism, in functie de treapta de civilizatie pe care a ajuns omenirea, deci de mijloacele la dispozitie, si aproape peste tot in lume. Mijloacele au fost mereu altele, esenta a ramas insa aceeasi: infricosare, distrugere, ucidere. Din pacate, si terorismul, ca si razboiul, face parte, intr-un fel, din arsenalul prin care lumea se neaga pe sine, se uraste si se autodistruge, crezand ca se purifica.
Terorismul este acelasi de veacuri. Atacul terorist de la 11 septembrie 2001 asupra Statelor Unite ale Americii, prin imaginea terifianta transmisa in direct sa-i aduca aminte ca, undeva, nu departe de el, de omul planetei, poate chiar langa el, poate chiar in el, se afla un monstru care-l poate ucide oricand si oricum. Acesta a fost, probabil, si obiectivul central al atacurilor din 11 septembrie: crearea unui cosmar universal, lumea sa afle si sa nu uite ca poate fi lovita si ucisa oricand, oriunde si prin orice mijloace.
Terorismul nu este doar raul care se abate asupra planetei, ci este chiar raul din lume, adica raul nostru, partea fanatica dintre noi si, adesea, din noi, fanatismul obsesiv al puterii, al razbunarii, el egocentrismului, al pedepsirii cu orice pret, al purificarii prin ucidere si prin distrugere. De aceea, acest fenomen specific doar mediului uman (doar fiinta umana are placerea sadica de a teroriza) trebuie investigat si analizat asa cum este, de pe pozitii cat se poate de obiective, pentru a-i decela sensurile si mecanismele, pentru a-i afla izvoarele si, in consecinta, pentru a-i anihila cauzele, a-i distruge structurile, a-i limita efectele si a-i taia radacinile. Terorismul este o amenintare asimetrica, din umbra. Evolutia lui, de la o seama sau o suma de acte teroriste disparate la un summum al fanatismului, cruzimii si violentei, adica la un razboi terorist, si el asimetric si pervers, este de natura sa genereze reactia corespunzatoare a omenirii, sa declanseze adica razboiul antiterorist.
Haosul este, pentru terorism, un mediu foarte prielnic, asa cum este si pentrulumea interlopa, pentru criminalitate si traficul de droguri, pentru prosperarea centrilor distructivi, negativi de putere, care incurajeaza faradelegea, lipsa de ordine, suspiciunea, neincrederea si, mai ales, starea de nesiguranta, de teama. De aceea, iesirea din haos si trecerea la o noua ordine este totdeauna extrem de dificila, anevoioasa si nu se poate realiza decat prin mari sacrificii. Chiar daca terorismul nu este un produs exclusiv al starii de haos, el este varful de lance al haosului, este razboiul cel mai periculos impotriva ordinii. Un asemenea razboi nu se poate duce la nivel strategic decat numai si numai intr-o astfel de stare.
2. Forme de manifestare. Actiunea terorista.
Actiunile teroriste nu sunt si nu pot fi privite doar ca scursuri sociale, ca reactii demente, psihopate. Ele sunt efecte secundare ale starilor care definesc criza si, de aceea, trebuie analizate impreuna cu parametrii respectivelor stari, cu cauzele care genereaza anormalitatea. Cele mai multe dintre cauzele actiunilor sau reactiilor de tip terorist tin de crizeleidentitare si, in consonanta cu acestea, de cele politice. Teroristii doresc o alta ordine (sociala, economica, politica, economica, militara etc.), alta morala, alte raporturi, alte ideologii, alte precepte, alte institutii. Cei mai multi dintre ei - inclusiv lideri ai organizatiilor din care fac parte - nu au un model anume, nu stiu foarte precis cum trebuie sa arate lumea pentru care lupta. Pe cei mai multi dintre ei nu-i intereseaza lumea propriu-zisa, ci spectacolul lumii ca atare, dimensiunea lui punitiva, adica puterea distrugerii, teama oribila pe care vor s-o instaleze si, mai ales, starea de angoasa pe care o genereaza in randul lumii, indeosebi la nivelul puterii politice, o astfel de atitudine amenintatoare si generatoare de moarte.
2.1. Amenintari de natura terorista.
Principalele amenintari de natura terorista, in cadrul razboiului mondial terorism-antiterorism care tocmai s-a declansat, se contureaza a fi, in continuare, urmatoarele:
- posibilitatea folosirii de catre organizatii, grupari sau persoane teroriste a armelor de distrugere in masa;
- pregatirea si efectuarea unor posibile atacuri asupra bazelor nucleare ale tarilor care poseda astfel de mijloace, precum si asupra intreprinderilor chimice, laboratoarelor biologice etc., pentru a procura armament nuclear, chimic si biologic sau pentru a detona astfel de arme la fata locului, in spatii deschise/inchise, in zone aglomerate sau oriunde s-ar gasi ele (pe mijloace de transport feroviar si rutier, in reactoare nucleare, la bordul unor nave sau aeronave, in stationare etc.) si a produce catastrofe spectaculoase, in numele unor ideologii, unor principii considerate sacre sau pur si simplu din asumarea vocatiei de a pedepsi;
- proliferarea actiunilor punitive sau de razbunare impotriva celor care au declansat campania antiterorista si a tarilor care fac parte din coalitia antiterorista;
- continuarea actiunilor de natura terorista - individuale, de mica amploare, sau organizate, de amploare - impotriva democratiilor occidentale;
- continuarea asasinatelor si actiunilor de lovire a tuturor celor care, intr-o forma sau alta, se opun starii de haos favorabile proliferarii crimei organizate, traficului de droguri si de carne vie, castigului ilicit;
- efectuarea unor atacuri asupra sistemelor de protectie a mediului, barajelor si folosirea deseurilor toxice si radioactive pentru a produce catastrofe ecologice;
- continuarea si diversificarea asasinatelor politice;
- atacarea scolilor, a institutiilor de cercetare, a laboratoarelor si unitatilor economice de importanta nationala sau internationala, pentru a produce panica si teroare;


Fisiere in arhiva (1):

  • Terorismul CBRN.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!