Tensiuni inter-etnice si problema identitatii populatiei minoritare uigure in regiunea Xinjiang

Extras din referat Cum descarc?

Identitatea nationala a popoarelor si unicitatea acestora a reprezentat dintotdeauna o problematica tot mai pregnanta in cadrul timpurilor moderne. Crearea Uniunii Europene, sporirea libertatii de circulatie si ulterior caderea regimurilor comuniste odata cu anul 1989 au facut din lumea de fata un mediu interconectat, globalizat, in interiorul caruia culturile diverse s-au raspandit peste tot. Cu toate ca traim intr-o lume mai conectata si libera ca niciodata, probleme ale identitatilor entice, nationale, regionale sau minoritare inca sunt intalnite atat pe teritoriul Uniunii Europene, cat si in zone sporadice de pe intreg globul.
Problema identitatilor a devenit mai pregnanta in cadrul timpurilor moderne deoarece s-au creat diferite niveluri culturale la scara macro. Avem pe de-o parte o cultura colectiva a constructiei comunitare europene, a continentului american sau a zonelor asiatice. Pe de alta parte, este adusa tot mai des in discutie ideea unei culturi "globale". In aceste conditii, membrii ale identitatilor nationale, regionale, etnice sau minoritare sunt de parere ca toate aceste conditii vor duce spre "diluarea" propriei identitati si inglobarea acesteia intr-o cultura la scara macro. Uniunea Europeana isi doreste crearea unei comunitati in cadrul alaturariicelor 28 de state, insa isi doreste ca aceasta comunitate sa functioneze in primul rand pe baza structurii "uniti in diversitate", evidentiindu-se astfel importanta tuturo ridentitatilor in cadrul Uniunii.
"Tensiuni inter-etnice in Xinjiang" de Dr. Daniela Zaharia este un studiu de caz realizat asupra situatiei actuale a populatiei uigure din provincia chineza si problematica identitara a acestora, sub semnul amenintarii aduse de catre practicile aplicate acestei populatii etnice si minoritare de catre autoritatile chineze.
In primul rand, studiul descrie statutul provinciei Xinjiang, evidentiind componenta etnica a provinciei, populatia predominanta a regiunii fiind Uigurii, pe de alta parte fiind chinezii han care reprezinta populatia majoritara a Chinei. Conform studiului, care realizeaza o analiza istorica a componenteietnice a provinciei din antichitate pana in prezent, se evidentiaza faptul ca "Populatia uigura care defineste spatiul in prezent este atestata in regiune abia in prima jumatate a mileniului I d-Hr, ca rezultat al deplasarii unor populatii altaice" . Secolul XX a marcat aparitia a doua caracteristici importante in cadrul identitatii uigure, constituire a nationalismulu iuigur si aparitia unui militantism national si laic.
In al doilea rand, studiul prezinta situatia in provincie in prima jumatate a secolului XX, care a fost marcata de violente continue, pentru ca situatia regiunii sa se clarifice in anul 1949 prin ocuparea regiunii de catre fortele comuniste. Politicile promovate de statul comunist chinez in a doua jumatate a secolului XX au defavorizat populatia uigura si au avantajat populatia predominanta, cea a chinezilor han. In aceeasi ordine de idei, in cadrul lucrarii este evidentiat modul in care politicile partidului comunist chinez au incercat sa submineze identitatea etnica a populatiei uigure prin epurarea eliteloru igure din structurile de partid si stat si "statulchinez a dus o sistematica politica de asimilare culturala a minoritatii uigure" . Este evidentiat faptul ca in cadrul anilor 2000, asimilarea minoritatii uigure a capatat baze morale de actiune prin atribuirea catre organizatiile uigure de statut terorist si peste 100 de acte de violenta. Legat de evenimentele de natura terorista, in cadul studiului este evidentiat faptul ca identificarea posibilelor organizari si a faptelor este dificila datorita unui numar redus de surse si lipsei de precizie a acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Tensiuni inter-etnice si problema identitatii populatiei minoritare uigure in regiunea Xinjiang.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Tensiuni inter-etnice in Xinjiang, Dr. Daniela Zaharia, Institutul Diplomatic Roman, 2009
2. https://www.dw.com/ro/noi-dovezi-ale-abuzurilor-suferite-de-uiguri-%C3%AEn-china/a-52414310


Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!