Studiu comparativ între două concepte ale NATO 1989-2001

Extras din referat Cum descarc?

Pe data de 4 aprilie 1989, Alianta a sarbatorit a 40-a aniversare a semnarii Tratatului Atlanticului de Nord. Evenimentul a coincis cu debutul unei perioade de schimbare profunda in desfasurarea relatiilor EST-VEST si a celor internationale, si cu o transformare pe termen lung a mediului de securitate.
Rolul Aliantei Nord Atlantice a fost fundamental in stabilirea conditiilor schimbarii descrise in aceste pagini. Prin oferirea bazei pentru apararea colectiva si securitatea comuna a statelor sale membre, si prin menntinerea unui echilibru strategic in Europa in timpul perioadei razboiului Rece, Alianta le-a protejat libertatea si independenta. In conformitate cu Tratatul Atlanticului de Nord, ea continua sa indeplineasca aceste functii de baza si si-a asumat in plus sarcini noi. Ea se cladeste pe temeiurile pe care le-a creat cu scopul de a promova stabilitatea bazata pe valorile democratice comune si respect pentru drepturile omului si suprematia legii in Europa.
In martie 1989, in cadrul CSCE, s-au deschis la Viena negocieri noi promitatoare vizand controlul armelor, intre 24 de tari membre NATO si ale Organizatiei Tratatului de la Varsovia, negocieri vizand si reducerea fortelor convennionale in Europa. Summit-ul NATO tinut la Bruxelles la sfarsitul lui mai 1989 pe acest fond a avut o semnificatie speciala. 
Doua declaratii majore ale politicii Aliantei au fost publicate, anume o declaratie care sa marcheze a 40-a aniversare a Aliantei, stabilind obiective si politici menite sa ghideze aliatii NATO in timpul celui de al cincilea deceniu al cooperarii lor, si un Concept Comprehensiv al Controlului Armelor si Dezarmarii. 
Declaratia de la summit-ul din 1989 a inclus multe elemente extrem de importante. Recunostea schimbarile ce se petreceau in Uniunea Sovietica, dar si in alte tari est-europene, sublinia abordarea Aliantei privind invingerea tendintelor de divizare a Europei si atingerea obiectivului sau pe termen lung pentru formarea unei ordini drepte de pace in Europa. Declaratia reitera nevoia continua pentru credibilitate, pentru forte de intimidare eficiente si pentru o aparare adecvati si semnarea initiativei in trei parti a Presedintelui american G. Bush pentru controlul armelor, urmarind:
a) o accelerare a negocierilor de la Viena; 
b) reduceri semnificative in categoriile aditionale de forte conventionale;
c) reduceri majore a personalului militar al SUA si Uniunii Sovietice stationat in afara teritoriului lor national. 
Declaratia summit-ului a stabilit o agenda larga pentru extinderea cooperarii Est-Vest in alte domenii, pentru o actiune asupra provocarilor globale semnificative, pentru masurile create sa intampine obiectivele pe termen lung ale Aliantei.
In mai 1989, cu scopul de a se ocupa de ansamblul de probleme complexe si interdependente care apareau in domeniul controlului de armamente, Alianta a dezvoltat un Concept global pentrul controlul armelor si dezarmare. 
Conceptul ofera cadru necesar politicilor Aliantei in legatura cu toate aspectele din domeniul controlului de armamente.
Conceptul Strategic al NATO 1991
Noul Concept Strategic al NATO a fost publicat la intilnirea la inalt nivel de la Roma din decembrie 1991, ca raspuns la necesitatea incadrarii Aliantei in noua arhitectura de securitate internationala. Acest document enunta cele mai importante principii si obiective ale NATO in conditiile colapsului URSS si, prin urmare, a disparitiei pericolului unei confruntari militare masive.
Astfel, textul Conceptului prevede ca politica de securitate a NATO este bazata pe 3 elemente de reasigurare reciproca, si anume, dialogul, cooperarea si mentinerea unei capacitati defensive colective. Dimensiunea militara a Aliantei ramine in acelasi timp un factor esential pentru atingerea acestor trei obiective si se reflecta in urmatoarele principii fundamentale:
-  alianta are un obiectiv pur defensiv;
-  securitatea este indivizibila si un atac asupra unui membru al Aliantei inseamna un atac asupra tuturor;
-  politica de securitate a NATO este bazata pe aparare colectiva, inclusiv pe o structura militara integrata, ca si pe acorduri de cooperare relevanta si de coordonare;
-  mentinerea unei combinatii potrivite de forta nucleara si conventionala pe teritoriul Europei este necesara pentru viitorul previzibil.
In acelasi timp, Conceptul a reafirmat functiile de baza ale Aliantei si importanta mentinerii legaturii transatlantice. A recunoscut ca securitatea este cladita atit pe considerente politice, economice, sociale si de mediu, cit si pe aparare.
Conceptul Strategic al NATO 1999
Conceptul Strategic actual a fost adoptat in 1999 pentru a permite Aliatilor sa-si asume responsabilitati nu doar in domeniul apararii colective dar si pentru asigurarea pacii si stabilitatii in regiunea euro-atlantica extinsa. La baza acestuia este pus parteneriatul si cooperarea cu alte tari, regiuni si organizatii internationale si parteneriatul strategic dintre NATO si UE va contribui la consolidarea relatiilor complimentare si eficientizarea prevenirii conflictelor. Acesta cuprinde urmatoarele elemente principale:


Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu comparativ intre doua concepte ale NATO 1989-2001.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

1. Ionita, Craisor-Constantin, Cai si modalitati de implementare, la nivel national, a principalelor concepte strategice aprobate de conducerea Aliansei Nord-Atlantice, Referat de cercetare stiintifica nr. 3, Bucuresti, Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I", 2008. 
2. Irimia, Ion; ION, Emil; Chiriac, Mircea-Danut, Securitate nationala si euroatlantica, Bucuresti, Editura Universitatii Nationale de Aparare ,,Carol I", 2004.
3.Manualul NATO, Editia celei de a 50-a aniversari, Biroul de informare si presa
NATO - 1110 Bruxelles, Belgia,1999/2001
4. http://www.mae.ro


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!