Structura Institutionala UE

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana beneficiaza in prezent de unul dintre cele mai complexe sisteme institutionale din lume, rivalizand in acest domeniu poate doar cu sistemul creat de Organizatia Natiunilor Unite. 
Institutiile sale au rolul de a integra interesele politice ale statelor membre, prin administrarea diverselor politici si strategii comune initiate de acestea. Spre deosebire insa de secre!tariatele altor organizatii internationale, institutiile Uniunii au si autoritatea legala de a crea si gestiona diverse activitati rezervate de obicei statelor, precum si de a emite acte cu caracter obligatoriu a caror nerespectare poate impune sanctiuni reale.
Institutiile de baza ale Uniunii Europene sunt:
o Consiliul European - rol de conducere
o Comisia Europeana
o Consiliul Uniunii Europene - rol de decizie 
o Parlamentul European
o Comitetul Economic si Social (ECOSOC)
o Comitetul Regiunilor - rol de consultanta
o Curtea Europeana de Justitie - rol de control legislativ, de a proteja drepturile cetatenilor, firmelor si statelor membre, inclusiv drepturile celorlalte institutii comunitare in raport cu statele sau unele cu celelalte; pentru a putea face acest lucru in mod eficient, Curtea a dezvoltat un sistem propriu de drept (dreptul comunitar) care prevaleaza in fata legislatiilor nationale.
o Curtea de Conturi Europeana - rol in mentinerea legalitatii veniturilor si cheltuielilor CE si de verificare a modului in care se cheltuiesc banii contribuabililor din UE.
Vom aborda in acest studiu structurile cele mai importante din punct de vedere al procesului decizional - Consiliul European, Consiliul Uniunii Europene, Comisia Europeana si Parlamentul European.
Consiliul European
La 15 ani de la infiintarea Comunitatii Economice Europene avusesera loc doar sase reuniuni ale sefilor de stat si de guvern ale statelor membre, dintre care una pentru a marca zece ani de la semnarea Tratatului de la Roma si alta pentru a discuta o posibila reactie comuna la problema crizei petrolului (1973), intalnire care nu a avut nici un rezultat semnificativ. Realizarea uniunii vamale, aderarea unor noi state si consolidarea procesului de integrare faceau insa necesare astfel de intalniri, asa incat, la initiativa presedintelui francez Valery Giscard d'Estaing, in decembrie 1974 este decisa la Paris organizarea unor reuniuni periodice in acest format, primul astfel de summit, numit Consiliu European, avand loc, cateva luni mai tarziu, la Dublin.
Motivele invocate atunci pentru crearea acestui forum decizional si de dialog la nivel inalt au fost in primul rand blocajul institutional la care se ajunsese din cauza Compromisului de la Luxemburg (1965) si faptul ca ministrii de Externe nu mai reuseau sa coordoneze singuri lucrarile Consiliului de Ministri, mai ales ca din 1970 aveau si atributii in domeniul Cooperarii Politice Europene, o structura de armonizare incipienta a politicilor externe ale statelor membre, paralela insa cu institutiile comunitare. Desi initial Belgia, Luxemburg si Olanda se opusesera infiintarii Consiliului European, temandu-se ca existenta unui astfel de for ar contraveni principiilor fondatoare ale Comunitatilor, in cele din urma au acceptat, fiind convinse, printre altele, de argumentul lui Jean Monnet potrivit caruia executivele statelor membre, prin conducatorii lor, trebuie sa fie responsabile pentru directia in care se indreapta proiectul comunitar. Totusi, existenta Consiliului European ramane pana in prezent problematica, referintele la aceasta institutie in tratatele Uniunii Europene fiind destul de vagi si iesind din sfera sistemului constitutional al separarii puterilor in cadrul Uniunii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Structura Institutionala UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!