Strategii in Protectia Mediului in Romania dupa 2000

Cuprins referat Cum descarc?

1. Introducere 2
2. Politica de mediu in UE 2
3. Propunere de politici publice: Diminuarea poluarii atmosferice prin stimularea innoirii parcului national auto 3
4. Propunere de politici publice: Elaborarea Programului de redimensionare ecologica si economica in sectorul romanesc al Luncii Dunarii 4
5. Reactia mass-mediei 5
6. Propuneri de politici de mediu 7
7. Bibliografie 8


Extras din referat Cum descarc?

1. Introducere
Conform Legii protectiei mediului, mediul inconjurator este ansamblul de conditii si elemente naturale ale Terrei: aerul, apa, solul si subsolul, toate straturile atmosferei, toate materiile organice si anorganice, precum si fiintele vii, sistemele naturale in interactiune, cuprinzand elementele enumerate anterior, inclusiv, valorile materiale si spirituale.
Poluarea reprezinta modificarea componentelor naturale prin prezenta unor componente straine, numite poluanti, ca urmare a activitatii omului, si care provoaca prin natura lor, prin concentratia in care se gasesc si prin timpul cat actioneaza, efecte nocive asupra sanatatii, creeaza disconfort sau impiedica folosirea unor componente ale mediului esentiale vietii. (Conferinta Mondiala a O.N.U., Stockholm, 1972)
Pericolul principal reprezentat de poluarea biologica consta in declansarea de epidemii, care fac numeroase victime. Totusi, putem afirma ca, datorita masurilor luate in prezent, poluarea biologica - bacteriologica, virusologica si parazitologica, are o frecventa foarte redusa. Poluarea chimica consta in eliminarea si raspandirea in mediul inconjurator a diverselor substante chimice. Poluarea fizica este cea mai recenta si cuprinde, in primul rand, poluarea radioactiva ca urmare a extinderii folosiri izotopilor radioactivi in stiinta, industrie, agricultura, zootehnie, medicina etc. Poluarii radioactive i se adauga poluarea sonora, tot ca o componenta a poluarii fizice. Zgomotul, ca si vibratiile si ultrasunetele sunt frecvent prezente in mediul de munca si de viata al omului modern, iar intensitatile poluarii sonore sunt in continua crestere.
Pentru ca Pamantul sa fie protejat de poluari au luat fiinta Organizatii nonguvernamentale pentru combaterea poluarii din lumea intreaga. In lume exista numeroase organizatii de acest tip, dintre care se disting: FEEE (Fundatia Europeana de Educatie pentru Mediu), GREENPEACE, POWERFULL INFORMATION (Marea Britanie), UNESCO (Organizatia Natiunilor Unite pentru educatie, stiinta si cultura), PNUE (Programul Natiunilor Unite pentru mediul inconjurator). 
La nivel national exista de asemenea numeroase organizatii al caror scop este de a atrage interesul populatiei asupra protectiei mediului: Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Comisia pentru ocrotirea monumentelor naturii din cadrul Academiei Romane, ECOSENS (Bucuresti), ALBAMONT (Alba Iulia), ECOTUR (Sibiu), MARENOSTRUM (Constanta), PRIETENII PAMANTULUI (Galati), CENTRUL CARPATO - DANUBIAN DE GEOECOLOGIE (Bucuresti) : coord. proiect ECO - SCHOOLS , OAMENII SI MEDIUL INCONJURATOR (Tg. Mures), FOCUS ECO CENTER (Ploiesti), ECO - LIFE (Bacau).
2. Politica de mediu in U.E.
"Tratatul de la Maastricht din 1992 evidentiaza protectia mediului ca o prioritate cheie pentru UE. Un mediu inconjurator sanatos reprezinta o conditie esentiala pentru o viata sanatoasa. De aceea, tarile membre UE si cetatenii europeni trebuie sa protejeze natura." (Centrul de Informate al Comisiei Europene in Romania)
Datorita dezvoltarii economice si prosperitatii, presiunea asupra capacitatii planetei de a raspunde cerintelor in materie de resurse si de absorbtie a poluarii e in continua crestere. De aceea, societatea trebuie sa faca eforturi pentru a reduce impactul negativ exercitat de cresterea economica asupra mediului inconjurator.
Activitatile economice trebuie efectuate intr-o maniera ecologica avand ca rezultat mai putine deseuri.
Astfel, politica Uniunii Europene de protectie a mediului se concentreaza pe urmatoarele aspecte:
- Conservarea, protectia si imbunatatirea calitatii mediului
- Protejarea sanatatii populatiei
- Utilizarea atenta si rationala a resurselor naturale
(Centrul de Informare al Comisiei Europene in Romania)
Al 6-lea Program de Actiune pentru Mediu (2001-2010), intitulat ,,Alegerea noastra, viitorul nostru" stabileste prioritatile de mediu pe parcursul perioadei 2001-2010. S-au stabilit patru domenii prioritare ce definesc directiile de actiune al politicii de mediu: schimbarile climatice, protectia naturii si biodiversivitatea, conservarea resurselor naturale si gestionarea deseurilor. 
3. Propunere de politici publice: Diminuarea poluarii atmosferice prin stimularea innoirii parcului national auto
Parcul de national auto a crescut considerabil dupa 1990, iar parcul de autobuze existent in marile orase a fost innoit doar partial, datorita costurilor mari de achizitie de astfel de masini, iar bugetele locale nefiind capabile sa acopere aceste costuri.
Conform studiului efectuat de Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, locuitorii oraselor prefera sa se deplaseze in oras, dar si in afara, cu autoturismul propriu decat sa apeleze la serviciile de transport local sau sa utilizeze bicicletele, astfel ca in Romania numarul de autoturisme inmatriculate este foarte mare. Tot in acest studiu se precizeaza faptul ca parcul de autoturisme din Romania este unul dintre cele mai vechi din spatiul european, avand o varsta medie de 13,5 ani, iar peste 1 milion de autoturisme sunt mai vechi de 12 ani.
Prin urmare, in anul 2004 Ministerul Mediului urmarea incurajarea a 15.000 de proprietari de autoturisme mai vechi de 12 ani sa-si achizitioneze unele noi. In schimbul predarii spre dezmembrare a masinilor, acestia primeau suma de 3.000 de lei, cu conditia ca isi vor cumpara un autoturism nou. Suma totala alocata de stat acestui program a fost de 45 milioane de lei. Dupa schimbarea guvernarii 2000-2004, noul Cabinet de guvernare (Cabinetul Tariceanu) a constatat ca politica dusa de vechea guvernare nu a inregistrat un succes semnificativ in acest sens si ca este necesara imbunatatirea programului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii in Protectia Mediului in Romania dupa 2000.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!