Strategii de Securitate Nationala a Romaniei

Extras din referat Cum descarc?

Securitatea nationala reprezinta conditia fundamentala a existentei natiunii si a statului roman si un obiectiv fundamental al guvernarii; ea are ca domeniu de referinta valorile, interesele si obiectivele nationale. Securitatea nationala este un drept imprescriptibil care deriva din suveranitatea deplina a poporului, se fundamenteaza pe ordinea constitutionala si se infaptuieste in contextul constructiei europene, cooperarii euroatlantice si al evolutiilor globale.
Strategia de securitate nationala raspunde nevoii si obligatiei de protectie legitima impotriva riscurilor si amenintarilor ce pun in pericol drepturile si libertatile fundamentale ale omului, valorile si interesele nationale vitale, bazele existentei statului roman. Ea vizeaza, cu prioritate, urmatoarele domenii: starea de legalitate; siguranta cetateanului; securitatea publica; prevenirea si contracararea terorismului si a altor amenintari asimetrice; capacitatea de aparare; protectia impotriva dezastrelor naturale, degradarii conditiilor de viata si accidentelor industriale. Securitatea nationala se realizeaza prin masuri adecvate de natura politica, economica, diplomatica, sociala, juridica, educativa, administrativa si militara, prin activitatea de informatii, contrainformatii si securitate, precum si prin gestionarea eficienta a crizelor, in conformitate cu normele de conduita ale comunitatii europene si euroatlantice si prevederile dreptului international. 
Strategia, in sens larg, poate fi definita ca determinare a obiectivelor pe termen lung ale unei organizatii ce vizeaza alegerea modurilor de actiune si de alocare a resurselor care vor permite atingerea acestor obiective. Pe de alta parte, strategia este ansamblul de decizii si actiuni referitoare la alegerea mijloacelor pentru a atinge obiectivele, avand in vedere resursele si mediul economic, politic, social. Trebuie retinut faptul ca strategiile sunt alegeri (optiuni) referitoare la elemente importante, iar orizontul unei strategii, in general, se situeaza intre 3-5 ani dar poate ajunge chiar si la 10 ani. Exista o diversitate de strategii. Printre acestea se afla si strategia militara. Aceasta este definita astfel: 1. Parte componenta a artei militare care se ocupa cu conducerea tuturor fortelor armate de uscat, aer si apa, pe toata durata razboiului si pe durata fiecarei campanii, organizand si conducand operatiile duse de mari grupari de forte. 2. Stiinta conducerii luptei revolutionare prin determinarea directiei principale a actiunilor si prin elaborarea planului de unire si de utilizare justa a fortelor revolutionare, a rezervelor revolutiei. 3. Arta de a folosi cu dibacie toate mijloacele disponibile in vederea asigurarii succesului intr-o lupta.
In prezent, toate politicile de securitate ale statelor europene iau in calcul noile repere europene si euro-atlantice de securitate.
Existenta Aliantei Nord-Atlantice si a Uniunii Europene constituie un prim reper european si euro-atlantic, de o importanta majora. Prima este o organizatie politico-militara ce isi asuma roluri diverse in materie de aparare si securitate colectiva, de lupta impotriva extremismului violent, in asigurarea pacii si stabilitatii in lume. A doua este o organizatie interguvernamentala economica, politica si sociala ce isi asuma din ce in ce mai mult un rol activ in apararea europeana comuna, in prevenirea crizelor si conflictelor regionale si mondiale, in asigurarea pacii si stabilitatii mondiale.
Apartenenta Romaniei la NATO (2004) si Uniunea Europeana (2007) este un reper european si euro-atlantic semnificativ in fundamentarea strategiei militare a Romaniei. Aceasta presupune armonizarea strategiei militare a tarii noastre cu documente ale celor doua organizatii referitoare la apararea si securitatea colectiva, la apararea europeana comuna, la prevenirea crizelor si conflictelor in lume, la asigurarea pacii si stabilitatii regionale si mondiale. In acest sens, elaborarea Strategiei militare a Romaniei trebuie sa tina seama de Noul concept strategic al NATO (adoptat la Summit-ul din noiembrie 2010 de la Lisabona) si de Tratatul de la Lisabona (adoptat in decembrie 2009) cu privire la Politica de Securitate si Aparare Comuna.
Principalele riscuri si amenintari, de natura politica, economica, sociala si militara, capabile sa puna in pericol siguranta cetateanului si securitatea nationala a Romaniei, valorile si interesele sale ca stat membru al comunitatii europene si euro-atlantice sunt: terorismul international structurat in retele transfrontaliere (in prezent, specialistii vorbesc de lupta impotriva extremismului violent, in cadrul caruia terorismul are un loc aparte); proliferarea armelor de distrugere in masa; conflictele regionale; criminalitatea transnationala organizata; guvernarea ineficienta. Aceste riscuri si amenintari ce vizeaza securitatea nationala a tarii noastre sunt mentionate atat in Strategia de securitate nationala, cat si in alte documente oficiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Strategii de Securitate Nationala a Romaniei.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!