Strategii de politețe folosite în discursul politic

Referat
7/10 (2 voturi)
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 1815
Mărime: 15.39KB (arhivat)
Publicat de: Steluta H.
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Herta Steluta

Cuprins

  1. Cuprins
  2. CUPRINS 1
  3. 1. GENERALITĂŢI 2
  4. 2. STUDIU DE CAZ 3
  5. 2.1 CONŢINUTUL DISCURSULUI 3
  6. 2.2 STRATEGII DE POLITEŢE 5
  7. BIBLIOGRAFIE 7

Extras din referat

1. Generalităţi

“Discursul” este un mod de utilizare a limbii şi a limbajelor (limbaje nonverbal, limbaje specializate, diferite vocabulare) pe baza căruia un actor social prezintă interlocutorilor săi o interpretare a unor fapte. În măsura în care, utilizând o limbă şi anumite limbaje, producem efecte asupra interlocutorilor nostril direcţi şi indirecţi, putem spune că orice act de comunicare are şi o dimensiune discursive.

Un discurs este politic atunci când evaluează situaţii de interes public. Ceea ce distinge discursul politic de alte tipuri de discurs este în primul rând convenţionalitatea sa: oricât de “originală” ar fi conjuncture care declanşează acest discurs, ea este imediat normalizata printr-un comentariu corespunzător cu rangul instituţiei şi a celui care reprezintă instituţia.

În al doilea rând, un discurs este politic atunci când se autoevaluează ca fiind “adevărat” sau corect. Mai mult decât orice alt tip de discurs, cel politic comunica “versiunea corectă” a unor fapte, precum şi implicarea maximă a autorului în ceea ce priveşte veridicitatea conţinutului.

2. Studiu de caz

În cele de mai jos, voi prezenta discursul pe care doresc să îl analizez, făcând precizarea acesta a fost rostit în faţa unei adunări din Transilvania de către Preşedintele suspendat din funcţie, Traian Băsescu, în Cluj Napoca, Piaţa Lucian Blaga cu ocazia unui miting de susţinere organizat de către membrii PDL şi simpatizanţi ai domnului Băsescu.

2.1 Conţinutul discursului

“Bine v-am găsit ardeleni!

Voi mi-aţi dat cele mai multe voturi pentru a deveni preşedintele romanilor. Pentru asta, vă mulţumesc. Şi pentru că Ardealul a fost cel care, pe regiuni, mi-a dat cele mai multe voturi, vreau să discutăm puţin.

Poate aflăm de ce cei 322 au votat suspendarea preşedintelui. Până la urmă ce am făcut? Am avut curajul pe care niciunul din cei doi preşedinţi dinaintea mea nu l-au avut. Acela de a condamna crimele comunismului. Am greşit?

Am avut curaj să pun capăt unui sistem de şantaj al politicienilor şi al oamenilor răspândiţi peste tot în ţară, transferând 1.5 milioane de dosare ale fostei Securităţi la CNSAS. Am greşit? Numai aşa putem fi liberi, dacă nu suntem şantajabili.

Am condamnat şi am respins în vara lui 2005 Pactul Ribbentrop-Molotov prin care o bucată mare din trupul ţării a fost ruptă abuziv. Am greşit?

Am avut curaj să vorbesc despre băieţii deştepţi din energie, acolo unde băieţii deştepţi cumpăra energia cu 24 de dolari megawatt-ul, iar populaţia o cumpăra cu 120 de dolari. Am greşit?

Atunci când un ministru îndrăzneşte să ceară revocarea unor procuror care anchetează dosarul lui Marko Bela, dosarul lui Voiculescu, dosarul baronului de Gorj al PNL-ului, atunci când aceste lucruri se întâmplă înţelegem de ce a trebuit să dispară din guvern PD-ul, cu tot cu Monica Macovei, şi de ce a trebuit să dispară de la Cotreoceni preşedintele ales al romanilor.

Dragii mei,

Avem o situaţia pe care vreau să o ştiţi de la mine şi vreau s-o ştiţi aşa cum v-o prezintă un preşedinte ales, responsabil de ceea ce spune.

România are instituţii democratice, care să ne permită să asigurăm şanse egale tututor romanilor, fie că vorbim de tineri, fie că vorbim de oameni care vor să facă proiecte, fie că vorbim de oameni în vârstă.

Să ne punem singuri o întrebare: oare ce i-a supărat pe toţi aceşti oameni? Adevărul îi supăra, dreptatea îi supăra. Şi îi uneşte formidabil corupţia. Numai aşa se explică cum este posibil ca marele patriot Vadim Tudor să se pupe cu marele patriot Marko Bela, să-şi dea mâna peste urna de vot.

Toate acestea ne arată că PSD, PNL, UDMR, PRM, PC au o singură religie şi un singur crez: furtul. Aceştia sunt oligarhii care nu văd altă soluţie decât să fie uniţi în faţa pericolului, care pentru ei este ca justiţia să-şi facă treaba.

Dragii mei, vă iubesc, vă iubesc enorm!

Cred atât de mult în poporul roman, cum nu vă imaginaţi!

Vreau să ştiţi ce voi face după ce mă întorc la Cotroceni. Primul şi cel mai important lucru e să reformăm clasa politică. Asta înseamnă un început care poate fi făcut prin introducerea votului uninominal.

Trebuie să dăm şanse tinerilor să aibă acces la fondurile UE, să ne dezvoltăm sistemul de autostrăzi, sistemul de protecţie împotriva inundaţiilor.

Iar votul dumneavoastră nu va face nimic altceva decât vă obliga parlamentul să respecte opţiunea pe care o veţi face pe 19 mai. Vă asigur că în perioada următoare revenirii la Cotroceni nu voi negocia cu oligarhii viitorul poporului român.

Preview document

Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 1
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 2
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 3
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 4
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 5
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 6
Strategii de politețe folosite în discursul politic - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Strategii de Politete Folosite in Discursul Politic.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Discursului Public

INTRODUCERE Trăim într-o lume în care foarte mulţi vor să ne convingă de câte ceva. Venind spre facultate aţi trecut, desigur, pe lângă mai multe...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Generalități despre politică

Politica din punctul de vedere al lui Heywood este “activitatea prin care oamenii fac, apara si amendeaza legile, regulile generale sub care...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Discursul Politic

Discusul electoral constituie principala modalitate prin care actorul politic poate genera evenimente intr-o campanie electorala. O data lansat in...

Te-ar putea interesa și

Structura funcțională a vocabularului limbii române - limbajul în administrația publică

Argument Lucrarea de faţă prezintă partea teoretică si practica a componentelor unui discurs mediatic, destinată unui public cât mai numeros....

Diplomație și Motivație în Discursul Politic

Introducere Comunicarea şi politica sunt consubstanţiale. Raporturile de comunicare sunt inseparabile de raporturile de putere, care depind, prin...

Analiza Discursului Public

ANALIZA DISCURSULUI INTRODUCERE “Orice discurs este o constructie colectiva” E.A. SCHEGLOFF Modelul teoretic al analizei discursului pe care îl...

Ai nevoie de altceva?