Stiinte Politice

Extras din referat Cum descarc?

Introducere 
Stiintele politice
Se ocupa cu studiul guvernarii si al proceselor, institutiilor si comportamentelor politice. Guvernarea si politica au fost studiate inca din antichitatea greaca. Totusi, o sistematizare generala a stiintelor sociale si aparitia unui domeniu separat de studiu s-a produs relativ recent in ultima suta de ani. Stiintele politice sunt divizate in mai multe subdomenii, cele mai importante fiind, teoria politica, guvernarea nationala, guvernarea comparata, relatiile internationale si ariile speciale de tipul sociologiei politice, psihologiei politice sau economiei politice. In practica, acest subdomenii se intersecteaza. 
Teoria politica cuprinde urmatoarele arii de studiu: istoria gandirii politice, examinarea problemelor dreptatii si moralitatii in contextul relatiilor dintre indivizi, societate si guvern, formularea abordarilor si a modelelor conceptuale pentru a intelege mai bine procesele politice si guvernarea. 
Guvernarea nationala se concentreaza pe sistemul politic dintr-o anumita tara, incluzand structura legala si constitutionala a institutiilor, interactiunea dintre diferitele nivele ale guvernarii, alte grupuri sociale si politice si indivizi, propuneri pentru imbunatatirea structurii guvernamentale si a politicii acesteia.
Guvernarea comparata acopera o problematica asemanatoare dar dintr-o perspectiva diferita, aceea a compararii unor sisteme guvernamentale din diferite tari, regiuni sau perioade de timp.
Relatiile internationale se ocupa atat de arii de studiu traditionale (dreptul international, dimplomatia, politica economica, institutiile internationale) cat si de dezvoltarea unor modele generale stiintifice de sisteme politice internationale.
Niciunul din aceste subdomenii nu este clar separat de celelalte. Exista numeroase interferente intre ele.
Stiinta politica ca disciplina
Ce face din stiinta politica o disciplina ? Ce este politica ? In ce fel poate aspira stiinta politica sa devina o stiinta ?
O disciplina este o ramura de invatamant ; o ordine (vezi DEX) Multi prefera sa considere analiza politica mai curand drept o arta sau un mestesug decat o stiinta. Dar chiar daca acceptam analogia cu mestesugul, analiza politica presupune cunostinte ca oricare alt mestesug si o maniera similara de a le dobandi: un maestru, studiul academic. Max Weber considera ca politica se bazeaza pe vocatie sau pe o chemare. Dar, indiferent daca se bazeaza pe talent sau nu, este mai curand o meserie decat un hobby, si la fel ca in sensul religios, chemarea respectiva serveste anumite instante superioare (o comunitate academica sau pe Dumnezeu). Majoritatea, in fine, vorbesc despre disciplinele academice ca despre niste profesii. Autorul american Dwight Waldo enunta butada: stiinta cunoaste, profesiile profeseaza. Ceea ce profeseaza oamenii de stiinta, totusi, sunt adevaruri ale intregii comunitati stiintifice.
O profesie este este o comunitate auto-organizata, orientata catre realizarea anumitor sarcini sau functii bine-definite. O comunitate profesionala este caracterizata si, in mare masura definita, de anumite standarde si norme auto-impuse. Noii membri ai profesiei respective invata aceste standarde si norme, membrii recunoscuti sunt evaluati in functie de acestea. Ele sunt interiorizate, astfel, de catre profesionisti devenind criteriile dupa care isi evaluaza propriile performante. Acest fapt conduce la cresterea profesionalismului in cadrul unei discipline. Prin aceasta intelegem, in primul rand, ca exista un acord general asupra a ceea ce reprezinta nucleul, asupra a ceea ce poate fi definit drept competenta profesionala minima din cadrul profesiei. In al doilea rand, exista o standarde tot mai inalte ale excelentei profesionale. In timp ce standardele minimale sunt foarte largi, aspiratiile superioare sunt mai numeroase si mai diverse. La fel ca in medicina, fiecare sub-specialitate din cadrul profesiei isi are propriile standarde de excelenta, dupa care fiecare membru al acestei subramuri este evaluat.
Ce este politica ? 
Stiinta politica este definita mai putin de unitatea metodologiei pe care o foloseste cat de cea a obiectului de care se ocupa, politica. 
Politica poate fi definita drept utilizarea controlata (supusa unor constrangeri) a puterii sociale. Studiul politicii consta in studierea naturii si a surselor acestor constrangeri si a tehnicilor de utilizare a puterii sociale in interiorul acestora.


Fisiere in arhiva (1):

  • Stiinte Politice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!