Statul

Extras din referat Cum descarc?

John A.Hall, profesor de sociologie la Universitatea Harvard si John G.Ikenberry, profesor de stiinte politice la Universitatea Princeton, au incercat o analiza istorica a interactiunilor puterii in stat cu alte surse ale puterii sociale, in vederea identificarii momentelor cheie in care autonomia statului a afectat cursul istoriei. Rezultatul este lucrarea intitulata generic Statul, aparuta in 1989 la Open University Press.
Cuvantul ,,stat" provine din latinescul ,,status rei publicae", al carui echivalent este ,,forma de guvernare", specifica societatii civilizate.
J. .Hall si J. Ikenberry, propun o definitie a statului in acelasi timp institutionala si functionala. Este o definitie compusa din trei elemente: Statul este o grupare de institutii, conduse de personalul apartinand statului; cea ma importanta institutie este cea a mijloacelor de reprimare si coercitie; Aceste institutii sunt situate in centrul unui teritoriu determinat geografic, la care se fac referire cu numele de societate; Statul monopolizeaza adoptarea legilor pe teritoriul sau, ceea ce genereaza aparitia unei culturi politice comune.
Hall si Ikenberry analizeaza problema statului din perspectiva a trei abordari clasice: liberalismul, marxismul si realismul.
Liberalismul este o doctrina veche si are ca idee centrala individul, ce este considerat a fi sediul valorii morale. In acest tip de stat, puterea politica se manifesta in special prin intermediul legilor, elaborate de parlamente nationale sub forma unui sistem de norme abstracte, rationale. Statul liberal clasic, este marcat de trei mari structuri care vor configura distinctiv doctrina liberala: consolidarea relatiilor capitaliste de productie in economie; aparitia societatii civile de tip individualist; hegemonia ideologica a rationalismului de tip iluminist.
Marxismul considera conflictul de clasa ca un dizolvant care va permite "disparitia statului". La baza disparitiei viitoare a statului, marxism-leninismul punea teza integrarii sociale perfecte, totale si definitive; integrarea avea sa elimine alienarea, exploatarea si dominarea omului de catre om si, implicit, intstrumentul acestora, statul si proprietatea particulara.
Realismul priveste statul ca pe un fenomen secundar si considera caracterul si forta acestuia ca rezultand din impactul fortelor sociale asupra sa. Realistii insista pe ideea ca, in ceea ce priveste activitatile interne ale statului, asigurarea ordinii, adica prevenirea abuzurilor si a terorii, este un bun din toate punctele de vedere. Prezenta statului permite existenta relatiilor sociale pasnice intre societati.
Originile statului
Primul stat recunoscut apare in Mesopotamia in jurul anului 3000 i.Chr. Liberalismul si marxismul sustin ca modul de viata bazat pe vanatoare a devenit demodat si astfel a fost inlocuit de "inventarea agriculturii". Progresul de la ginta la trib se considera ca ar fi condus la formarea statului.
Liberalismul vede aparitia statului in termeni functionali: crearea unui organ menit sa indeplineasca scopurile comune. Prin contrast, marxismul sugereaza ca statul este facut de si pentru prima clasa inregistrata de istorie. In contrast cu aceste teorii societale, teoria sociala germana, care se apropie mult mai mult de realism, a propus o evaluare scurta si la obiect a aparitiei statului. Conform acestui punct de vedere, statul a rezultat din cucerirea militara, deseori a unei populatii agrare stabile de catre nomazi veniti de departe.
Statele secundare s-au creat prin cuceriri militare. Astfel in jurul anului 2300 i.Chr a fost creat primul sistem imperial. Dupa aceasta data apar tot mai multe state create pe baze militare care se ridica si prabusesc cu regularitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Statul.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!