State Esuate, in Stare de Colaps

Extras din referat Cum descarc?

Introducere
Despre un stat se poate spune ca este de "succes", in cazul in care sustine un monopol asupra folosirii legitime a fortei fizice in interiorul frontierelor sale. Atunci cand acest lucru este rupt (de exemplu, prin prezenta unor grupuri paramilitare, sau de terorism), insasi existenta statului devine dubioasa, iar statul devine un stat esuat. Dificultatea de a determina daca un guvern mentine "un monopol asupra folosirii legitime a fortei", inseamna ca nu este clar daca statul este "esuat" Aceasta problema de legitimitate poate fi rezolvata prin intelegerea a ceea ce Weber explica in mod clar ca numai statul a trebuie sa detina mijloacele de productie necesare pentru violenta fizica. Aceasta inseamna ca statul nu are nevoie de legitimitate pentru atingerea monopolului asupra mijloacelor de violenta, dar avea nevoie de legitimitate in cazul in care utilizeaza aceste mijloace. 
Se mai poate spune despre un stat ca este esuat atunci cand acesta functioneaza ineficient si nu este in masura sa aplice legile sale in mod uniform, din cauza ratei inalte a criminalitatii, coruptiei politice extreme, birocratia impenetrabila, ineficienta judiciara, interventia militara in politica, in situatii in care liderii traditionali exercita o putere mai mare decat statul pe un anumit domeniu, dar nu concureaza cu statul.
Crisis States Research Centre spune ca un stat este "esuat" atunci cand nu mai poate asigura stabilitate, siguranta si cand statul nu mai are nici un control efectiv asupra teritoriului sau si a frontierelor sale. Un stat esuat este unul care nu isi mai poate asigura prin forte proprii conditiile de existenta. Opusul unui "stat esuat", este un "stat durabil", iar linia de a demarcatie intre aceste doua conditii este dificil de stabilit. 
Slabiciunea, esecul sau colapsul unui stat
Statele slabe sunt definite drept acele state care nu au capacitatea de a furniza sau nu doresc sa furnizeze unele dintre bunurile fundamentale asociate statalitatii: securitate fizica, institutii politice leitime, management economic si bunastare sociala Problema acestora nu este doar de capacitate ci si de vointa. Distingand intre aceste doua elemente, pot fi identificate patru tipuri de state:
1. State cu performante relativ bune: Senegal si Honduras;
2. State slabe din punc de vedere al capacitatii, au vointa de a furniza bunurile politice fundamentale: Mozambique, Timorul de est;
3. State care au mijloace, dar nu au vointa, fiind corupte sau represive: Burma, Zimbabwe;
4. State care nu au nici capacitate, nici vointa de a realiza functiile de baza ale statalitatii: Haiti, Sudan 
Cauzele slabiciunii difera de la stat la stat. Este evident ca saracia erodeaza capacitatea statului prin degradarea capitalului uman, impiedicarea dezvoltarii institutiilor si pietelor eficiente, crearea unui mediu favorabil guvernarii corupte, alimentarea conflictelor. Desi saracia accentueaza saracia statului, slabiciunea este consecinta si a deficitului altor capacitati: lipsa de legitimitate politica, lipsa populatiei, dar si prin prezenta conflictului si a instabilitatii. Fiecare dintre aceste probleme de cacitate pot, la randul lor, sa exacerbeze saracia 
In viziunea bancii Mondiale, statele slabe sunt denumite state fragile, initial tari sub presiune cu venituri mici (LICUS - Low-income Countries under Stress). Acestea sunt caracterizate prin politici, institutii si guvernare slabe si sunt tipologizate pe baza a doua criterii economice: venitul pe cap de locuitor, conform Standardelor Asociatiei pentru Dezvoltare Internationla, si gradul de performanta, conform rating-ului CPIA (Country Policz and Institutional Assessment). Conform acestor criterii, se poate vorbi despre:
- State fragile ,,in esenta": Angola, Burundi, Cambogia, Congo, Republica democrata Congo, Eritrea, Kosovo, Sudan;
- State fragile "sever": Afganistan, Republica central Africana;
- State "marginale": Liberia, Myanmar, Somalia, Zimbabwe.
In ceea ce priveste esecul, acesta este inregistrat atunci cand statul respectiv nu poate furniza decat o cantitate foarte mica de bunuri politice esentiale. Aceste state isi pierd treptat rolul de furnizori principali de bunuri politice in favoarea unor actori nonstatali sau chiar a unor "lorzi ai razboiului". Astfel, un stat esuat este o forma de organizare politica lipsita de continut care nu este capabila sau nu doreste sa isi indeplineasca obligatiie fundamentale ce ii revin ca stat-natiune in lumea contemporana. Intr-un asemenea stat, institutiile sunt defectuase, dezbaterea democratica este absenta, juridicul este derivat din executiv si nu independent, cetatenii stiu ca nu se pot baza pe sistemul judiciar, birocratia si-a pierdut simtul


Fisiere in arhiva (1):

  • State Esuate, in Stare de Colaps.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!