Somajul în rândul tinerilor

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Problema incadrarii tinerilor in cimpul muncii a devenit una actuala din motivul ca, in ultimii ani s-a inregistrat ? rata esentiala a somajului in rindul tinerilor din Romania. Tinerii cu varsta cuprinsa intre 15-30 ani constituie 32,6% din numarul total al populatiei active, reprezentind segmentul social cel mai afectat de somaj. Atractivitatea pietei locale de munca este in scadere, lucru atestat de diminuarea ratei de activitate a populatiei in varsta de 15 ani si mai mult.

Somajul in randul tinerilor este mai ridicat decat in randul adultilor. Acest segment este unul defavorizat, deoarece tinerii sufera cel mai mult in contactul cu piata muncii fiind dezavantajati fata de categoriile de varsta adulta, atat prin faptul ca, ani de-a randul aceste din urma segmente de populatie au fost tinute in supraocupare, chiar daca economia a fost si este in recesiune, cat si ca lipsa a experientei in munca - privita ca o cerinta uneori obligatorie la angajarea intr-un loc de munca.

In Romania, situatia absolventilor, atat de liceu, cat si de invatamant superior, este mai tragica decat in alte state europene, ca urmare a calitatii invatamantului. Legatura dintre somaj si nivelul de educatie postsecundara este deosebit de puternica. Rata somajului scade odata cu avansarea nivelului de studii. Insa acest lucru nu-i avantajeaza prea mult pe tineri, majoritatea dintre ei trecand prin perioade deosebit de dificile dupa absolvirea institutiilor de invatamant. Un absolvent poate avea cunostinte teoretice considerabile, fara aplicabilitate practica. Acest lucru il face, cel putin in prima faza, sa-si gaseasca cu greutate un loc pe piata muncii.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Somajul in randul tinerilor.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 940 cuvinte
Nr caractere:
9 895 caractere
Marime:
19.27KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Somajul in randul tinerilor, campul muncii
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!