Soluționarea războiului civil din Sri Lanka

Extras din referat Cum descarc?

I. Introducere
Drepturileomuluisuntvaloriuniversale acceptate la nivel international, standarde sau reguli in functie de care statele actioneaza asupra cetatenilor si non-cetatenilor1.Conceptul de "drepturi ale omului" nu este unul nou. Acesta isi are originea in Grecia Antica2, insa primul care dezvolta o adevarata preocupare pentru aceste drepturi este John Locke. Lucrarile lui despre dreptul natural au fost baza a doua declaratii importante nu doar pentru statele in care au aparut, ci pentru lumea intreaga: Declaratia de Independenta a Statelor Unite (1776) si Declaratia drepturilor omului si ale cetateanului (1789)3.
In secolul XX, promovarea drepturilor omului a continuat printr-un instrument de o considerabila importanta pentru intreaga lume: Declaratiauniversala a drepturiloromului(adoptata de AdunareaGenerala a OrganizatieiNatiunilor Unite la 10 decembrie 19484).Listadeclaratieicuprindedrepturicivile, politice, economicesisociale.
Tema acestei lucrari este centrata pe unul din drepturile civile si politice- dreptul la autodeterminare, stipulate in art. 215 al Declaratiei drepturilor omului.Dreptul la autodeterminare este punctul central de raportare al dreptului international
Statele suverane au dreptul de autodeterminare, dar este important de mentionatcaacesteformatiuninu suntsingurele care beneficiaza de dreptulincauza.Grupurile entice majoritaredintr-un statilfolsescca instrument inobtinereaindependentei. Unastfel de exempluestecazul tamililor6 din Sri Lanka. Tamilii au cerutguvernuluiacceptareaseparariiacestuigrupetnicprincreareauneiunitatiteritorialeautonome.Guvernul din Sri Lanka s-a opus vehement uneiastfel de cerinte, iarconsecintaacesteipozitii a fostaparitiauneiformeviolente a mobilizarii: razboiul civil (1983-2009).Prinurmare, accesuldreptului la autodeterminarepoatereprezentaunprocesconflictualprin care se incalca un alt drept- dreptul la viata.
Scopulacesteilucrariesteincercarea de a raspundeurmatoarelordouaintrebari: Ce tip de actori internationali au intervenit in razboiul civil din Sri Lanka? Care dintre acesti actori au avut mai mare influneta in diminuarea conflictului?Inlipsauneibibliografii de specialitatedespre Sri Lanka sirazboiulcivil, documentatia se bazeaza pearticoleaparuteindiferitepublicatiiinternationale din perioadarazboiului (New York Times, The China Post, British Broadcast Company),precumsirapoarte a organizatiilor non-guvernamentale implicate in conflict.Alte date au fostepreluate de pe site-uloficial al MinisteruluiApararii si a Dezvoltarii urbane din Sri Lanka.
II. Evolutia istorica a razboiului civil
Razboiul civil din Sri Lanka s-a desfasurat pe o perioada de 26 de ani (23 iulie 1983-mai 2009). Conflictul intrastatal a avut loc intre guvernul din Sri Lanka si grupul etnic al tamililor codusi de organizatia terorista a Tigrilor Tamili7. Tigrii Tamili doreau independenta regiunii de nord a tarii (regiunea Eelam).
Prima cerere de independenta a regiunii de nord a avut loc in anul 1976, odata cu aparitia partidului politic Frontul pentru Eliberarea Tamililor Uniti. Activistii acestui partid militau pentru "crearea unui stat laic, socialist, cu drept de autodeterminare"8. Aceasta grupare politica a reprezentat partidul opozitiei. Principalul motiv invocat de catre tamili pentru contestarea guvernarii in acea perioada a fost acela ca statul nu era suficient de capabil sa le apere interesele si mostenirea culturala, mai ales dupa momentul incendierii bibliotecii din Jaffna (1981). Acest eveniment a fost perceput de catre tamili drept un act de libricid etnic.
Tigrii tamili actionau in procesul de contestare a guvernului prin simple asasinate sau masacre si sunt gruparea terorista cu cele mai multe suiciduri din lume9. Pe de alta parte, guvernul din Sri Lanka a fost nevoit sa recurga la operatiuni militare. In anul 1987, Sri Lanka recunoaste autonomia regiunii de nord Jaffina (federalizare), cu limba oficiala tamileza. Cu toate ca majoritatea grupurilor combatante au renuntat la conflict, Tigrii tamili si-au mentinut pozitia ofensiva si au refuzat dezarmarea10. Alte doua confruntari de aceleasi considerabile proportii au avut loc in 1990 si 1994. De asemenea, alte armistitii inafara celui din 1987 au mai existat in anul 2002, cand Sri Lanka, sub presiunea altor actori internationali, apeleaza din nou la federalizare si in anul 2007.


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutionarea razboiului civil din Sri Lanka.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!