Solutii de Reprezentare a Statelor Membre UE in Cadrul Consiliului UE

Extras din referat Cum descarc?

Uniunea Europeana este un parteneriat economic si politic unic in lume, care reuneste 27 de tari europene si acopera aproape tot continentul. A luat nastere in perioada care a urmat celui de-al Doilea Razboi Mondial. In prima etapa, s-a pus accent pe consolidarea cooperarii economice: tarile implicate in schimburi comerciale devin interdependente din punct de vedere economic si astfel se evita riscul izbucnirii unui nou conflict. In 1958 este creata Comunitatea Economica Europeana (CEE), care, initial, contribuie la intensificarea cooperarii economice intre sase tari: Belgia, Germania, Franta, Italia, Luxemburg si Tarile de Jos. Urmeaza crearea unei piete unice de mari proportii, care continua sa se dezvolte catre valorificarea intregului sau potential.UE este un parteneriat economic si politic, care la inceput a incercat sa dezvolte cooperarile economice intre statele memebre, cu scopul evitarii izbugnirii unui noi conflict, prin crearea unei interdependente economice intre aceste state. 
UE functioneaza , pe baza tratatelor, la care au convenit toate statele membre de comun acord si in mod democratic. Aceste tratate sunt obligatorii din punct de vedere juridic si stabilesc obiectivele Uniunii Europene in domeniile acesteia de activitate. De-a lungul timpului Uniunea Europeana, a evoluat foarte mult ajungand o piata unica de mari dimensiuni, cu o moneda de schimb comuna (euro). De asemenea strategia UE s-a schimbat si anume ca, daca la inceput aceasta Uniune avea dor rol economic si de pastrare a pacii pe continent, acum ea are proiecte majore in a acorda sprijin pentru dezvoltarea si protejarea mediului intern ,relatii economice si diplomatice cu alte tari care sunt in afara UE.
Uniunea Europeana (UE) este ,,actorul" cu cel mai mare succes din Europa in ceea ce priveste institutionalizarea unui sistem de guvernare care cuprinde o mare parte a continentului si in acelasi timp, in continua crestere, motiv pentru care a devenit ,,atractiva" pentru mai toate statele europene . Astfel, solutiile Uniunii Europene detin o influenta solida atat statelor membre, dar si statelor care nu detin statut de membru , transformand in acest fel sistemele statale existente. Cat priveste statele non-membre, un important rol este jucat de procesul de extindere a Uniunii Europene, in contextul caruia statele candidate trebuie sa corespunda standardelor impuse de Uniunea Europeana, dar si sa se adapteze la modelele existente in cadrul uniunii. Totusi, in ceea ce priveste aceste adaptari la standardele europene, este important de notat ca statele non-membre nu se limiteaza doar la Uniunea Europeana, deoarece relatiile transfrontaliere europene sunt dirijate, in afara uniunii, prin intermediul altor regimuri, institutii transnationale si organizatii internationale. Mai mult, cu privire la Europa de Est in general, si Romania in special, acest gen de transformari, si anume transformarile vazute ca fiind determinate, in esenta, de principalele organisme/institutii europene si de nevoia de a corespunde cu standardele europene, a inceput sa evolueze in special intr-un moment in care tarile est-europene, toate fiind parte a fostului bloc comunist si aplicante pentru integrarea in UE, se confruntau cu problemele inerente unei ,,tranzitii democratice". 
Principalele institutii ale Uniunii Europene , cunoscute ca institutii centrale si implicate in procesul de decizie, sunt reprezentate de Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene si Comisia Europeana. Rol consultativ in procesul de decizie au Comitetul Economic si Social, Comitetul Regiunilor. Consiliul European au rol de stimulator al discutiilor si initiativelor comunitare. Alte institutii cu rol important in functionarea UE sunt: Curtea Europeana de Justitie ( impreuna cu Tribunalul Primei Instante), Curtea de Conturi si Ombudsmanul European. Nu in ultimul rand, avem institutia financiara reprezentata de Banca Europeana de Investitii - care sprijina implementarea politicilor UE ( alaturi de Fondurile Structurale si de programele comunitare) - si Banca Central Europeana - creata in scopul sprijinirii uniunii economice si monetare. 
Ele au fost create pentru a da impresia unei apropieri din ce in ce mai reale a natiunilor europene, in cadrul unei cooperari mai stranse ca niciodata. Pe masura ce responsabilitatile uniunii s-au largit, institutiile Uniunii Europene s-au dezvoltat, devenind mai numeroase. 
Aceste institutii, create pe parcursul a mai mult de 40 de ani, reflecta evolutia in timp a structurii unionale europene si trec acum printr-un proces de reforma generat de extinderea Uniunii cu zece state in 2004 ( cea mai mare extindere din istoria sa) si cu alte doua in 2007 ( deocamdata, procesul neoprindu-se aici).


Fisiere in arhiva (1):

  • Solutii de Reprezentare a Statelor Membre UE in Cadrul Consiliului UE.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

Johan P. Olsen, The Many Faces of Europeanization, in ,,Journal of Common Market Studies", vol. 40, 2002, nr. 5, p. 927
Johan P. Olsen, The Many Faces of Europeanization, in ,,Journal of Common Market Studies", vol. 40, 2002, nr. 5, p. 926;
Vezi Jimmy Oliver Milanese, Europeanization in Central Eastern European Democratic Transition: a Multi-level Explanation Approach, Bradford-Merano, 2001, p. 4
Augustin Fuerea, Manualul Uniunii Europene, Editia a III-a, Editura Universul juridic, Bucuresti, 2006, pg. 59.
Penelope Kent, European Community Law, 1992, pag. 14
Gyula FABIAN, Nicolae MIHU, Emod VERESS, Parlamentul European, Editura Wolters Kluwer, Romania, Bucuresti, 2007. 
Luciana - Alexandra GHICA (coord.), Enciclopedia Uniunii Europene,Editura Meronia, Bucuresti, 2005.
Site-uri:
http://www.consilium.europa.eu/, consultat la data de 10 mai 2013.
http://eur-lex.europa.eu/, consultat la data de 10 mai 2013.
http://www.europa.eu, consultat la data de 10 mai 2013.
http://www.europarl.europa.eu, consultat la data de 10 mai 2013. 
http://www.europarl.ro/, consultat la data de 10 mai 2013.
http://www.ro.wikipedia.org, consultat la data de 10 mai 2013.
http://www.studentie.ro, consultat la data de 10 mai 2013.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!