Societatea Ideala la Platon si Interpretarile ei in Secolul al XX-lea

Extras din referat Cum descarc?

Platon(427/428-347) 
,,Republica"lui Platon este un dialog de maturitate care dateaza de pe la mijlocul vietii lui Platon. Mai exista 2 texte politice ale acestuia, intitulate ,,Legile" si ,,Omul politic".
,,Politica-spune Platon in ,,Republica"-este arta de a conduce bipezi fara coarne si fara pene.". 
,,Politica" reprezinta o cunoastere speculativa destinata educarii comune a oamenilor." Este arta de a conduce societatea umana. Exista 2 modalitati de conducere: prin forta (tiranie) si prin persuasiune (regim cu adevarat politic). ,,Politica este arta de a-i guverna pe oameni cu consimtamantul lor."
Omul politic nu exercita doar o functie, ci el trebuie sa dea dovada de calitati. Politica trebuie sa-i promoveze pe cei care au calitati. Politica nu se confunda cu stiinta militara. Cele 2 domenii difera prin faptul ca stiinta militara nu raspunde la intrebarea daca trebuie inceput razboiul sau mentinuta pacea. Omul politic decide in privinta acestor lucruri. Politica nu inseamna jurisprudenta(arta de a aplica dreptatea sau justitia). Jurisprudenta este subordonata politicii, pentru ca politica este cea care concepe legile, iar magistratura le pune in aplicare. Politica se distinge de arta elocintei(arta discursului). Omul politic,si in acest caz, trebuie sa decida daca se va folosi persuasiunea sau coercitia. Atat militarul(strategul), judecatorul, cat si oratorul se afla in slujba ,,stiintei regale", adica a politicii.
Potrivit lui Platon, politica este prezenta pretutindeni si pretutindeni este legata de alte domenii:legislatie,justitie,diplomatie,administratie. Un stat bun va fi acela care va sti sa armonizeze interesele care decurg din toate aceste domenii. Fiind de o cunoastere suprema, politica poate lua forma exercitarii unei puteri arbitrare si totalitare. Aceasta afirmatie nu are un caracter peiorativ. O politica arbitrara apare acolo unde conducatorul se afla deasupra legilor. In acel regim, exigentele domeniului politic sunt considerate a nu putea fi prescrise dinainte prin legi generale. Conducatorului politic ii revine, in regimul arbitrar, rolul de a-i dicta fiecaruia ceea ce i se pare potrivit conducatorului politic. Conducatorul politic se exprima nu prin legi generale, ci prin decizii individuale.
Totul este supus autoritatii, oamenilor nefiindu-le lasata libertatea de a trai dupa voia proprie. Potrivit lui Platon, intr-un stat de drept, ordinea nu poate fi mentinuta decat prin aplicarea riguroasa a legilor, aplicare care este sursa notiunii de bine comun. Tot ceea ce este rau provine din lipsa reglementarilor. Calitatea vietii politice dintr-un stat depinde de virtutile cetatenilor. Acestea sunt practicate de cetateni tocmai pentru a face sa prospere statul respectiv. Pentru a avea o buna guvernare, trebuie ca inteligenta politica sa fie dominanta si trebuie ca intelepciunea sa-si impuna pretutindeni suveranitatea. Exista si un nume pe care Platon i-l da intelepciunii politice,si acela este ,,sophocratie".
Sophocratia (guvernarea inteleptilor) se bazeaza pe faptul ca guvernantii sunt instruiti in stiinta politica. Acest regim este singurul capabil sa asigure perfectiunea puterii. In acest regim vorbim, nu doar de respectarea legilor, ci si de un consimtamant al fiecaruia fata de vointa politica generala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea Ideala la Platon si Interpretarile ei in Secolul al XX-lea.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!