Societatea Europeană

Cuprins referat Cum descarc?

1. Avantajele societatii europene
2. Modalitati de constituire
3. Capitalul minim si denumirea
4. Transferarea sediului
5. Structura unei Societati Europene
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

Societatea europeana
Pentru a incuraja spiritul intreprinzatorilor din Comunitate, au fost create noi forme de entitati juridice de drept european: Societatea europeana, Gruparea europeana de interes economic si Societatea Cooperativa Europeana.
Regulamentul 2.157/ 2001 privind Societatea Europeana (,,Regulamentul"), in vigoare inca din 2004, isi propune stabilirea unui cadru juridic care sa permita societatilor comerciale constituite in state membre diferite ale Uniunii Europene sa fuzioneze sau sa formeze holdinguri ori filiale comune intr-un mod mai rapid, evitandu-se obstacolele inerente diferitelor sisteme juridice nationale.
Aplicarea Regulamentului este strans legata de Directiva 2001/86 a Consiliului European de completare a statutului Societatii Europene, in ceea ce priveste implicarea lucratorilor in deciziile Societatii Europene. Interesant este ca aceasta societate va fi inmatriculata doar daca respecta prevederile Directivei, respectiv doar dupa incheierea unui acord privind modalitatile de implicare a lucratorilor in sensul prevederilor Directivei 2001/86/CE).
1. Avantajele societatii europene
Implicarea angajatilor in societate. Reprezentantii Societatilor Europene cu sediul social in Romania trebuie sa-si informeze si sa-si consulte angajatii romani si sunt obligati sa infiinteze un grup special de negociere care sa reprezinte angajatii. 
Guvernul a aprobat doua hotarari privind informarea, consultarea si alte mecanisme de implicare a salariatilor in activitatea Societatilor Europene. Hotararile definesc notiunile din domeniu, partile implicate in procesul de informare si consultare, la nivel de societate, precum si continutul si procedurile aferente. 
Cu toate acestea, acest fapt poate fi privit ca un avantaj din punctul de vedere al angajatilor, insa nu neaparat si din punctul de vedere al angajatorului. 
Posibilitatea transferului sediului social al unei Societati Europene dintr-un stat membru in alt stat in conformitate cu procedura prevazuta in Regulament, asigurandu-se un anumit nivel de uniformitate a regulilor administrative, contabile si de implicare a personalului.
2. Modalitati de constituire
O Societate Europeana se poate constitui pe teritoriul comunitatii europene sub forma unei societati anonime europene (Societas Europae) in conformitate cu prevederile Regulamentului. Societatea Europeana are personalitate juridica, iar capitalul acesteia se imparte in actiuni 
Constituirea unei Societati Europene se face in conformitate cu legea societatilor comerciale din statul in care aceasta are stabilit sediul social si dobandeste personalitate juridica la momentul inmatricularii. 
Concret, Regulamentul mentioneaza patru ipoteze pentru constituirea Societatii Europene: 
- fuzionarea a doua Societati pe actiuni (anonime) avand sediul social si administratia centrala in cadrul Comunitatii, daca cel putin doua dintre ele sunt reglementate de dreptul unor state membre diferite; 
- constituirea unei societati de tip holding la initiativa unor societati anonime sau cu raspundere limitata, avand sediul social si administratia centrala pe teritoriul comunitar si care sunt situate in cel putin doua state membre diferite sau care detin de cel putin doi ani o filiala reglementata de dreptul unui alt stat membru sau o sucursala situata pe teritoriul altui stat membru;


Fisiere in arhiva (1):

  • Societatea Europeana.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Daniel Shandru, Societatile comerciale in Uniunea Europeana, Editura Universitara, Bucuresti, 2006.
www.info-europe.fr , 
www.europa.eu.int


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!