Sistemul Politic din Republica Moldova

Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Odata cu obtinerea independentei si a suveranitatii, Republica Moldova a fost pusa in fata unor cerinte imperative si de mare necesitate de a intreprinde, intr-un mod radical, reformari in sistemul sau nou creat in scopul de a crea un stat prosper si democrat dupa un model occidental. Insa, acest scop nu a fost atins nici pina in prezent, deoarece crearea institutiilor democratice a fost tergiversata si ineficient efectuata, in rezultatul careia nu s-a putut realiza nici buna functionare a sistemului politic si nici a celui economic din Republica Moldova. O problema aparte in ceea ce priveste partidele politice consta in aceea ca in Republica Moldova inca nu este dezvoltata, la nivelul corespunzator, constiinta politica. Acesta este si motivul de ce nu dispunem de un sistem de partide stabil, de tipul celui american, german sau britanic. Pentru Republica Moldova este specific faptul ca partidele politice cauta propria lor baza sociala, electoratul, ale caror interese trebuie sa le apere. Insa aceste cautari sint complicate si neuniforme, deoarece structura sociala a societatii este variata, paturile sociale sint amestecate: pe de o parte, are loc procesul divizarii unor paturi sociale, iar, pe de alta parte, paturile sociale, care se afla in process de formare, nu si-au determinat clar orientarea sa. Ca rezultat, avem un sitem de partide foarte pestritat, fiind intr-o continua schimbare si instabilitate. Fapt pe care am incercat sa-l prezentam in lucrarea data, care este compusa din introducere, 2 capitole, concluzii si bibliografie. Scopul cercetarii consta in determinarea cailor de perfectionare a sistemului de partide in Republica Moldova in perspectiva imbunatatirea nivelului politic, social, cultural si nu in ultimul rind, cel economic. La baza metodologica si teoretica a cercetarilor au stat lucrarile fundamentale in domeniul politologiei, doctrine, cercetari ale politologilor din Republica Moldova si Romania, precum si ale cercetatorilor straini. 
Capitolul I. Sistemele de partide.
Sistemul de partide reprezinta totalitatea partidelor existente intr-un stat si legaturile intre ele.
Emergenta sistemelor de partide este determinata, in viziunea politologului francez Maurice Duverger, de un sir de factori de ordin socioeconomic, ideologic si tehnic. Dezvoltarea intensiva a capitalismului in secolul XIX a determinat emergenta partidelor liberale si conservatoare ca un produs al aparitiei burgheziei industriale si comerciale, care s-a separat de aristocratia funciara. Aparitia partidelor socialiste, social democrate si comuniste era un produs al intaririi clasei muncitoare.
1.1 Notiunea de partid politic, tipologia partidelor politice
Notiunea de partid provine de la latinescul pars-particica, partire-a deviza. Partidele politice sunt actorii principali ai procesului politic, dat fiind faptul ca ele agrega cerintele sociale in politici coerente, proces care ofera alegatorilor o alegere in companiile electorale, formeaza guvernul, actioneaza in calitate de opozitie in legislative, rezolva problemele social majore.
Desigur nu toate partidele au o ideologie, existind si asa numitele partide nonideologice ,,cath all party" (partidul agata-i pe toti), care au niste principii programatice foarte vagi, scopul lor reducindu-se la acapararea a cit mai multe voturi. Nu toate partidele lupta pentru acapararea puterii, unele au scopul sa sustraga voturile concurentilor electorali, pentru ca acestea sa nu poata trece in parlament, creind teren liber pentru alt partid (de cele mai multe ori, acestea le-a creat pe primele in acest scop).
In baza criteriului ideologic partidele se impart in:
a) electorale care nu au nici o ideologie, operind doar cu niste lozinci electorale, cu scopul de atrage masele (asa numitele ,,agata-i pe toti). In SUA, acestea sunt partidul republican si cel democrat.
b) carismatice care unesc membrii sai in jurul unui lider;
c) ideologice sau conceptuale sunt partidele care activeza in baza unui program ideologic. In 1951, Maurice Duverger propune pentru acest criteriu conceptul de ,,familie politica", prin care intelege orientarile politice care au contribuit la aparitia mai multor partide. Exista 8 grupuri de partide ce reies din criteriul respectiv:
1) partidele liberale (Partidul Liberal in Moldova -PSL este o formatiune social liberala);
2) confesionale recurg activ la retorica religioasa (PPCD in Moldova);
3) social- democratice si socialiste. In Moldova, exista partidul Social-democrat, care este de fapt primul partid de tip democratic din Moldova, format la 13 mai 1990.
4) comuniste-in Moldova partidul Comunist a fost inregistrat la 8 aprilie 1994;
5) conservatoare 
6) nationale si nationaliste 
7) fasciste-in Moldova, exista NBP, partidul National-bolsevic, care are puternice elemente fasciste atit in ideologie, cit si in practica sa politica. 
Dupa temperamentul politic sint partide: revolutionare, reformiste, conservatoare , reactionare.
Dupa criteriul de clasa partidele se impart in: muncitoresti, taranesti, burgheze, feudale, aristocratice, ale marilor latifundiari, intelectuale.
Dupa disciplina interna vom deosebi partide cu disciplina rigida si cu disciplina slaba. 
Dupa pozitia pe esichierul politic avem partide de dreapta, partide de stinga, partide extremiste.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Politic din Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!