Sistemul European de Protectie Privind Drepturile Omului

Extras din referat Cum descarc?

,,Cand se va descoperii ca Europa este o mare natiune si patria comuna a popoarelor sale, va incepe un nou capitol al istoriei mondiale, la fel precum dupa descoperirea Americii".
Richard Caudenhove -Kalergi
Problematica drepturilor omului este una dintre temele dominante ale vietii politice actuale si este legata de evolutia problemelor globale ale omenirii (securitatea, pacea, dezvoltarea economica si sociala).
Sistemul european de protectie a drepturilor omului constituie cel mai important si complex sistem regional cu privire la protectia drepturilor omului si este format din organisme internationale regionale precum:
1. Consiliul Europei
2. Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (O.S.C.E.) .
1. Consiliul Europei
Consiliul Europei materializeaza preocuparile mai vechi de realizare a unei Europe unite. Aceasta idee, intalnita in perioada interbelica sub forma unui proiect al Statelor Unite ale Europei, a prins contur dupa cel de-al doilea razboi mondial sub forma institutionalizarii prin crearea mai multor organizatii europene, prin integrare economica, dar si prin integrare politica .
Consiliul Europei este o organizatie internationala cu sediul la Strasbourg (Franta) cu caracter interstatal, care a fost creata la 5 mai 1949 cand s-a semnat la Londra Statutul Consiliului Europei. Membrii originari ai acestei organizatii au fost: Belgia, Danemarca, Franta, Irlanda, Italia, Luxemburg, Marea Britanie, Norvegia, Olanda si Suedia. In prezent, ca urmare a primirii succesive de noi membri in decursul anilor, Consiliul Europei are 40 de membri. 
In preambulul Statutului Consiliului Europei se precizeaza ca in conceptia statelor membre ,,edificarea pacii bazata pe justitie si cooperare internationala este de interes vital pacii pentru pastrarea societatii umane si civilizatiei". De aceea, statele fondatoare ale acestei organizatii isi reafirma, atasamentul lor pentru valorile spirituale si morale care sunt mostenirea comuna a popoarelor lor si sursa reala a libertatilor individuale, libertatilor politice si a statului de drept, principii care formeaza baza oricarei democratii autentice".
Scopul Consiliului Europei, asa cum este definit de statut, este ,,de a realiza o mai mare unitate intre membrii sai in scopul salvgardarii si realizarii idealurilor si principiilor, care sunt mostenirea lor comuna si a facilitarii progresului lor economic si social. Potrivit statutului, acest scop urmeaza a fi realizat prin discutarea chestiunilor de interes comun si prin incheierea de acorduri si adoptarea unor actiuni comune in domeniile economic, social, cultural, stiintific, juridic si administrativ, precum si prin salvgardarea si respectarea pe mai departe a drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului." De notat ca organizatia nu este competenta a se ocupa de probleme referitoare la apararea nationala, care - dupa cum se cunoaste - sunt de competenta altor organisme europene.
O dispozitie importanta a Statutului este aceea care spune ca ,,Participarea membrilor la lucrarile Consiliului Europei nu va afecta activitatea acestora in cadrul O.N.U. si al altor organizatii sau uniuni internationale la care ele sunt parti" . 
Calitatea de stat membru al Consiliului Europei este conditionat de acceptarea principiilor statului de drept si principiului potrivit caruia fiecare persoana aflata sub jurisdictia sa trebuie sa se bucure de drepturile si libertatile fundamentale ale omului. Totodata, aderarea la Consiliul Europei implica si angajamentul statului de a colabora in mod sincer si efectiv la realizarea scopurilor acestuia. Incalcarea acestor obligatii prevazute de art. 3 al Statutului poate atrage aplicare unor sanctiuni, conform art. 8: suspendarea drepturilor de reprezentare; cererea facuta Comitetului Ministrilor de a se retrage din Consiliul Europei; incetarea calitatii de membru al Consiliului Europei prin decizia Comitetului Ministrilor .


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul European de Protectie Privind Drepturile Omului.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!