Sistemul Electoral

Extras din referat Cum descarc?

Notiunea de sistem electoral desemneaza acea institutie a dreptului constitutional formata din ansamblul normelor juridice care reglementeaza relatiile sociale ce apar in sfera desemnarii reprezentantilor poporului.
Aceste norme, denumite si norme electorale, stabilesc drepturile electorale ale cetatenilor, conditiile si garantarile respectari acestor drepturi, modul de scrutin, etapele organizarii si desfasurarii alegerilor, precum si stabilirea rezultatelor alegerilor si atribuirea masndatelor.
In sistemele constitutionale contemporane, normele care alcatuiesc sistemul electoral au devenit numeroase si detaliate, astfel incat in unele tari ( in Franta, de exemplu) se vorbeste despre un drept electoral ca subramura a dreptului constitutional.
In conceptta profesorului Ion Deleanu, sistemul electoral reprezinta ansamblu de norme juridice, articulate si ierarhizate, avind ca obiect de reglementare dreptul de a alege si de a fi ales in organele reprezentative ale puterii, inclusiv dreptul de a revoca pe cei alesi, principiile sufragiului, modul de organizare si desfaturare a alegerilor si de stabilire a rezultatului votarii. 
2. Clasificarea sistemelor electorale
Dupa modul de distribuire a mandatelor:
- Sistemul majoritar
- Sistem al reprezentarii proportionale;
- Sisteme mixte
2.1.Sistemul majoritar
In cadrul sistemului majoritar sunt alesi candidatii care obtin cel mai mare numar de voturi.
Dupa modul de propunere a candidaturilor in cadrul sistemului majoritar exista:
- Scrutin uninominal:- cu un tur de scrutin
- cu doua tururi de scrutin
- Scrutin de lista: - cu un tur de scrutin
- cu doua tururi de scrutin
A. Scrutinul uninominal in unul sau doua tururi este acel scrutin in care este declarat ales cel care intruneste cel mai mare numar de voturi dintre candidate. Este un sistem relativ simplu, deoarece lupta politica se da intre mai multi competitori, in circumscriptii electorale mici, avand castig de cauza cel care are o aderenta politica mai mare in circumscriptia electoral respective si care obtine cele mai multe voturi.
Acest sistem are atat avantaje cat si dezavantaje.Avantajele acestui sistem sunt:
- Asigura cea mai stransa legatura intre alegator si cel ales. Alegatorul este cel care inainte de alegere face o analiza a capacitatii celui care candideaza desemnand-ul sau nu ca reprezentant in cadrul Parlamentului. Candidatul este mult mai bine cunoscut de catre alegator, iar alegatorul are posibilitatea votarii unui candidat sau altul in functie de optiunea sa. Alegatorul nu este obligat sa aleaga astfel un reprezentant pe care nu si-l doreste.
- Este un sistem simplu si presupune o intelegere mai buna a procesului electoral din partea cetatenilor. In cadrul acestui sistem o circumscriptie electorala desemneaza un singur reprezentant, toate operatiunile de alegere se desfasoara la nivelul circumscriptiei electorale, rolul alegatorilor fiind mult mai mare in desemnarea reprezentantelor lor.
- La nivel national, se asigura o majoritate parlamentara stabila in contextual in care exista un sistem bipartid. 
- Asigura o mai buna cunoastere de catre alegator a celui ales;
- Cel ales isi poate sustine mai usor ideile si programul lansat in campania electoral. El nu 
mai are de luptat si cu ideile celor din partid care, in cazul scrutinului de lista, l-au inclus pe lista alesilor, impunandu-i o anumita linie pe care el trebuie sa o respecte.
- Este un sistem care in conditiile unei democratii bipartide avantajeaza partidele mari.In 
democratiile pluripartide, insa avantajeaza partidele mici care la nivel local sunt bine reprezentate prin lideri locali foarte bine cunoscuti de catre electorat. De asemenea acest tip de sistem ar putea beneficia si candidatii independenti, dar acestia ajunsi la Parlament ar fi lipsiti de un sprijin puternic din parte colegilor lor pentru programul propus si fiecare dintre candidati ar incerca sa-si impuna propiul program pentru a creste in ochii electoratului care l-a ales.
- Este un mijloc de combatere a absenteismului electoral. Un argument in favoarea acestei idei este acela ca la nivel local, prin depunerea unor candidature din partea acelor personae cunoscute de alegatori, s-ar realize o mai mare prezenta la urnele de vot deoarece ar fi mai interesati ca cel pe care il doresc sa-i reprezinte sa castige alegerele.
- Nu corespunde pluralismului politic. In cazul in care avem mai multe partide scrutinul uninominal ar putea duce la situatia in care in Parlament sa ajunga membrii ai multor partide si sa nu se poata ajunge la o intelegere cu privire la programul de guvernare.
- Se micsoreaza caracterul politic al Parlamentulu (acesta devine mai mult un corp de 
elite) 
- Se pierd voturi ca urmare a acestui sistem. In urma alegerilor pe baza de scrutin 
uninominal iese invingator cel care obtine cele mai multe voturi, iar ceilalti indiferent de procentajul obtinut, nu vor obtine nimic.
- Implica cheltuieli mai mari din partea candidatilor pentru sustinerea campaniei
Aceast lucru ar putea fi si un avantaj deoarece ar intra astfel in politica acei oameni care au o forta financiara solida si nu ar mai fi dispusi la tot felul de compromisuri.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul Electoral.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!