Sistemul de Partide Politice in Spania

Extras din referat Cum descarc?

Spania reprezinta pentru multi dintre noi un taram legendar, un loc in care soarele nu apune niciodata, un loc in care oamenii sunt calzi, primitori, energici, latini, nebuni, iubareti pana la refuz.
Odata ajunsi in Spania, parca intram intr-o alta lume: o lume in care rigorile nu isi au locul, in care punctualitatea nu reprezinta un punct forte, iar glumele sunt la ordinea zilei. Vorbim despre tara coridelor, a flamenco-ului, a fiestelor de cel putin doua ori pe luna, despre tara lui Don Quijote si a lui Sancho, a lui Velasquez si Goya.
Dar vorbim, mai mult decat despre toate acestea, despre niste oameni care manifesta iubire si respect deosebit pentru tara pe care o locuiesc, pentru faptul de a fi latini, pentru traditiile care au facut ca tara lor sa nu se piarda in anonimat, o lume in care englezismele inca nu si-au facut loc, in semn de respect pentru limba spaniola si pentru caracterul fonic al acesteia, potrivit caruia, cu mici exceptii, se citeste asa cum se scrie.
Simbolurile Spaniei
Drapelul Spaniei: in conformitate cu articolul 4.1 al Constitutiei Spaniole din 1978, steagul national spaniol e format din trei benzi orizontale, de culoare rosie, galbena si respectiv rosie, banda galbena fiind de doua ori mai mare decat cele rosii. In centru pe verticala si deplasata putin spre lance din punct de vedere al orizontalei se afla stema Spaniei. 
Imn National: Marcha Real ("Marsul regal")
La Marcha Real este imnul national al Spaniei. Este unul dintre putinele imnuri nationale fara text.
Imnul natioanl spaniol este unul dintre cele mai vechi din Europa, originea fiindu-i necunoscuta. Pentru prima data a aparut intr-un document din 1761, "Libro de Ordenanza de los toques militares de la Infanteria Espanola" trimis de Manuel de Espinosa, cu titlul Marcha Granadera, dar fara autor.
In 1770, Marcha Granadera a fost declarat de Carlos al II-lea al Spaniei imn de onoare oficial.
Desi in zilele noastre Marcha Real nu are versuri, de-a lungul timpului au fost scrise mai multe variane ale versurilor. Una dintre aceste versuri dateaza din timpul regelui Alfonso al XIII-lea. Exista si o versiune din timpul dictaturii lui Framciosco Franco. Totusi, nicina dintre aceste versiuni nu au avut statut oficial.
Deviza Nationala: Plus Ultra
Plus Ultra (latina PLVS VLTRA, insemnand ,,inca mai departe") este deviza nationala a Regatului Spaniei. A fost mottoul personal al lui Carol Quintul. Conform cercetarilor contelui Rosenthal, deviza este legata de Coloanele lui Hercules, a caror construire, in mitologia romana, este atribuita acestui personaj mitic. Conform mitului, coloanele au purtat o inscriptie NEC PLVS VLTRA (adica ,,nimic mai departe"), care ii informa pe marinari ca in spatele Stramtorii Gibraltar nu mai exista nimic. 
La stema Spaniei, deviza ,,Plus Ultra" este afisata pe Coloanele lui Hercules.
Deviza regala a devenit populara in Spania dupa ce Carol Quintul a devenit la inceputul secolului XVI regele Aragonului si Castiliei, adoptand "Plus Ultra" ca deviza personala la sugestia tanarului sau doctor si sfatuitor, Luigi Marliano. A devenit ulterior mottoul Spaniei Habsburgilor si a inceput sa apara pe monedele dolarului spaniol.. Astazi deviza apare atat pe drapelul national cat si pe stema Spaniei. Mai inainte, a aparut si pe stema celei de-a Doua Republica Spaniola.
Deviza este des folosita in Flandra, fiindca Carol Quintul s-a nascut in Gent, in Belgia. Este mai folosit ca mottoul mai multor scoli, Marinei Columbiene si escadronului cadetilor nr. 15 al Armatei Statelor Unite ale Americii. A fost si deviza personala a lui Francis Bacon, iar echivalentul sau in franceza veche, Plus Outre, este mottoul municipiului Binche in Belgia.
Ziua Nationala ("Ziua Hispanitatii"): 
Ziua Hispanitatii, ori Ziua Hispanismului, cunoscuta si ca Sarbatoarea Nationala a Spaniei (in spaniola - Dia de la Hispanidad, Fiesta Nacional de Espana, catalana - Dia de la Hispanitat, Festa Nacional d'Espanya) este o sarbatoare nationala celebrata in Spania la 12 octombrie, ziua ce comemoreaza Descoperirea Americii de catre Cristofor Columb la 12 octombrie 1492.
Capitolul 1. Introducere Regatul Spaniei
Regatul Spaniei (spaniola Reino de Espana) sau Spania (spaniola Espana) este o tara situata in sud-vestul Europei, membra a Uniunii Europene. In nord-est se invecineaza cu Franta si Andora de-a lungul Muntilor Pirinei. Face parte din Peninsula Iberica impreuna cu Portugalia si Gibraltar, avand de asemenea doua arhipelage, situate unul in Marea Mediterana (Insulele Baleare) si celalalt in Oceanul Atlantic (Insulele Canare). De asemenea, de Spania apartin doua mici teritorii din nordul Africii (care includ orasele autonome Ceuta si Melilla), precum si enclava Llivia din Pirinei.
Dupa sfarsitul regimului Franco in 1975, Spania a devenit o monarhie si o monarhie constitutionala in 1978 cand o noua constitutie a fost adoptata.
1.1. Etimologie
Numele ,,Spania" este derivat din ,,Hispania", numele in latina cu care romanii se refereau la toata peninsula, si pe care l-au preluat din grecul ,,Hispania" (accent pe ,,i", ca si in cazul ,,Romaniei"), utilizat de catre Artemidor din Efes (sec.I i.Hr.), autorul celei mai vechi harti a Occidentului, in care descrie amanuntit Hispania romana.
Originea termenului ,,Hispania" este atribuit fenicienilor, prima civilizatie non-iberica, care a ajuns in peninsula pentru a-si extinde comertul si care a fondat, intre altele, orasul activ cel mai vechi din Occident. In limba lor punica l-au numit Isephanim, ,,Coasta de iepuri". Iepurii se gaseau si inca se gasesc in abundenta in Andaluzia, iar unele monede batute in epoca lui Hadrian reprezentau personificarea Hispaniei ca o doamna asezata, cu un iepure la picioarele ei.
1.2. Istorie
Incepand cu secol IX i.Hr., celtii, fenicienii, grecii si cartaginezii au intrat in Peninsula Iberica, urmati de Republica Romana, care a ajuns in secolul II i.Hr.. Limba de acum a Spaniei, religia si sistemul juridic dainuie din perioada romana. Cucerita de vizigoti in secolul V d. Hr. si atacata de mai multe ori in 711 de maurii nord-africani islamici, Spania moderna a inceput sa se formeze dupa Reconquista, eforturile de a-i elimina pe mauri, care au ramas aici pana in 1492. In 1478 Regina Elisabeta I a Castiliei a intarit inchizitia spaniola, institutie interzisa abia in 1834, in timpul domniei Elisabetei a II-a. In 1492 a fost finantata prima calatorie pe Atlantic a lui Cristofor Columb, spre "Lumea Noua" . 
Pana in 1512, unificarea Spaniei din zilele noastre a fost completa. Totusi, proiectul monarhilor castiliani a fost de a unifica intreaga Iberie, iar acest vis a parut aproape indeplinit, cand Filip al II-lea a devenit rege al Portugaliei in 1580, si al celorlaltor regate iberice (colectiv cunoscute ca si "Spania" care nu era pe atunci un stat unificat). In 1640, politia centralista a Contelui de Olivares a provocat razboaie in Portugalia si Catalonia: Portugalia a devenit un regat independent din nou, iar Catalonia s-a bucurat de o independenta asistata de Franta, dar pentru scurt timp. In secolul XVI, Spania a devenit cea mai puternica natiune din Europa, datorita bunastarii derivate din colonizarea spaniola a Americilor. Dar o serie de razboaie lungi si costisitoare si revolte a inceput declinul puterii Spaniei in Europa. Controversa asupra succesiunii la tron a consumat tara in secolul XVIII (vezi Razboiul Spaniol de Succesiune - important, un stat spaniol centralizat a fost stabilit doar dupa acest razboi), prin ocupatia din partea Frantei in timpul erei napoleonice la inceputul anilor 1800, si a condus la o serie de conflicte armate si revolte intre liberali si suporterii Vechiului Regim in mare parte a secolului XIX; un secol care a reprezentat si pierderea a mare parte din coloniile spaniole din Americi, culminate in Razboiul Spano-American din 1898. 
Secolul XX initial a adus putina pace; colonizarea Saharei de Vest, Marocului Spaniol si a Guineei Ecuatoriale a fost probata ca si un substitut al pierderilor din Americi. O perioada de dictatura (1923-1931) s-a incheiat prin stabilirea celei de A Doua Republica Spaniola.Cresterea polarizarii politice, combinata cu cresterea violentei neverificate, a dus la izbucnirea Razboiului Civil Spaniol in iulie 1936. Urmand victoria fortelor sale nationaliste in 1939, generalul Francisco Franco a condus o natiune epuizata politic si economic.
Totusi, in anii 1960 si anii 1970, Spania a fost transformata gradual intr-o economie industriala moderna cu un sector de turism in crestere. Dupa moartea dictatorului Generalul Franco in noiembrie 1975, succesorul sau desemnat personal, Printul Juan Carlos si-a asumat titlurile de rege si de conducator al statului. El a jucat un rol important in ghidarea Spaniei spre un stat democratic modern, mai ales in opozitia unei incercari de coup d'etat in 1981. Spania a aderat la OTAN in 1982 si a devenit membra a Uniunii Europene in 1986. Dupa moartea lui Franco, vechilor nationalitati istorice - Tara Bascilor, Catalonia si Galicia - li s-a dat o autonomie mare, care, s-a extins spre toate regiunile spaniole.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sistemul de Partide Politice in Spania.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!