Sisteme electorale și modalități de scrutin de la teorie la practică - Studiu de caz - Germania

Extras din referat Cum descarc?

Un sistem electoral este ansamblul de reguli care determina modul in care sunt alegerile si referendumurile efectuate si modul in care rezultatele lor sunt determinate. Sistemele politice electorale sunt organizate de guverne, in timp ce alegerile non-politice pot avea loc in companii, organizatii non-profit si organizatii informale. Sistemele electorale constau intr-o serie de reguli care reglementeaza toate aspecte ale procedurii de vot: cand se organizeaza alegeri, cine are voie sa voteze, cine poate aplica, cum se voteaza si cum sunt numarate voturile, metoda electorala, limitele cheltuielilor pentru campanii, si alti factori care pot afecta rezultatul. Sistemele electorale politice sunt definite prin constitutii si legi electorale, acestea sunt de obicei conduse de comisiile electorale si pot utiliza mai multe tipuri de alegeri pentru diferite functii. Unele sisteme electorale aleg un singur castigator intr-o singura functie, in calitate de prim-ministru, presedinte sau guvernator, in timp ce altii aleg mai multi castigatori, cum ar fi membrii parlamentului sau ai consiliului directori. 
Alegerile pot fi diferentiate de doua perspective distincte: prima este legata de diferitele niveluri de guvernare in care este impartita o tara (nivel national, de stat sau local). Cand sunt luate in considerare doua elemente suplimentare - natura statului (unitar sau federal) si sistemul legislativ (unicameral sau bicameral), numarul optiunilor creste. O a doua diferenta esentiala este cea legata de faptul ca pozitiile in dezbatere pot fi cu un singur membru sau cu mai multi membri. Aceasta distinctie este vitala pentru a analiza functionarea si performanta sistemelor de guvernare in care conexiunea dintre efectele produse de alegerile prezidentiale si cele legislative are o importanta cruciala, ce are tendinta de a fi minimizata in asa masura incat definitia cea mai frecvent utilizata a sistemelor electorale este: traducerea voturilor in mandate. 
Atunci cand alegerile implica crearea sau reinnoirea unei entitati colegiale, gama de optiuni este extinsa, iar integrarea acesteia poate fi ghidata de diferite obiective politice care nu sunt neaparat compatibile in practica. Pe de o parte, asigurarea unei proportionalitati mai mari; iar pe de alta parte, incercarea ca partidul politic cu un numar mai mare de voturi sa fie rasplatit cu locurile necesare pentru a obtine o majoritate parlamentara care i-ar putea permite sa guverneze fara a fi nevoie sa caute niciun acord sau sprijin din partea altor forte politice. 
Alegerea sistemului electoral este una dintre cele mai importante decizii institutionale pentru orice democratie, aceasta avand un efect profund asupra vietii politice viitoare a tarii in cauza, iar sistemele electorale, odata alese, raman adesea destul de constante, intrucat interesele politice se solidifica si raspund la stimulentele prezentate de acestia. Adesea, alegerea a fost in esenta accidentala, rezultatul unei combinatii neobisnuite de circumstante, a unei tendinte trecatoare sau a unei istorii a istoriei, cu impactul colonialismului si efectele vecinilor influenti fiind deseori deosebit de puternice. In egala masura, criza politica in cadrul unei democratii consacrate poate duce la un impuls pentru schimbarea sistemului electoral si, chiar si fara criza politica, militarii pentru reforma politica pot incerca sa puna schimbarea sistemului electoral pe agenda politica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme electorale si modalitati de scrutin de la teorie la practica - Studiu de caz - Germania.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!