Sisteme Electorale

Extras din referat Cum descarc?

Cei doi autori prezinta reguli si sisteme electorale, incercand sa raspunda unor intrebari foarte importante precum: "Ce efect are sistemul electoral asupra vietii politice?; Ce efect politic au legile electorale? si Care este cel mai bun sistem electoral?" Pentru a raspunde acestor intrebari si pentru a intelege mai bine diferentele dintre modelele majoritarist si consensualist ale democratiei din prisma sistemelor electorale, autorii realizeaza o clasificare a acestora in functie de: formula electorala, magnitudinea circumscriptiei si structura scrutinului, cateva din atributele pe care le utilizeaza si Lijhpart, acesta adaugand numarul total de membri ai corpului ce urmeaza a fi ales, influenta alegerilor prezidentiale asupra celor legislative, distributia inechitabila si legaturile electorale dintre partide. 
Astfel exista trei formule electorale de baza: formule pluraliste si majoritare, formule semiproportionale si reprezentarea proportionala. Regula pluralitatii este reprezentata cel mai bine in Marea Britanie si este de departe cea mai simpla: "primul clasat invinge". Numita si "first past the post" aceasta regula presupune ca cel care primeste cele mai multe voturi, indiferent daca este o majoritate sau o pluralitate, este ales. Formulele majoritare necesita majoritate absoluta in alegeri. Astfel daca nici unul dintre candidati nu primeste o majoritate de voturi in primul tur al alegerilor devine necesara organizarea celui de-al doilea tur de scrutin pentru a satisface aceasta cerinta. Autorii considera ca metoda pluralista acorda si partidelor minoritare o sansa de a fi reprezentate, in special prin metoda votului cumulativ-votantii aveau voie sa acorde unul sau mai multe voturi unui singur candidat, considerand astfel ca sustinatorii partidelor minoritare isi vor focusa voturile asupra unui singur candidat pentru a-i intensifica sansele de a avea siguranta unui loc. O alta metoda care ajuta partidele minoritare este votul limitat. Alegatorii nu au la fel de multe voturi cate locuri exista in circumscriptie, iar circumscriptiile trebuie sa aiba cel


Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme Electorale.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Bibliografie
Andre Blais, Louis Massicotte, Electoral systems.
Arend Lijphart, Modele ale democratiei, ed.Polirom,2006
http://www.apd.ro/files/publicatii/25plus2_Modele_electorale_I_Sisteme_electorale.pdf
http://www.infopolitic.ro/index.php?page=institut&id_categorie=3&id=276&camp=1#a
http://ro.wikipedia.org/wiki/Sisteme_de_vot


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!