Serviciul Diplomatic al Statelor Unite ale Americii

Cuprins referat Cum descarc?

1) Reprezentantele de stat ale SUA peste hotare. American Foreign Service.
2) Legea cu privire la Serviciul diplomatic al SUA. Misiunile diplomatice.
3) Rangurile diplomatice. Agentiile independente si agentiile specializate care colaboreaza cu institutiile de stat.
4) Pregatirea cadrelor diplomatice.


Extras din referat Cum descarc?

Reprezentantele de stat ale SUA peste hotare. American Foreign Service.
Chiar pe parcursul Razboiului de Independenta (1775-1783), fondatorii SUA au incercat sa recupereze distanta enorma care exista intre diplomatia europeana, (inclusiv britanica) si cea americana, fiind creat Comitetul pentru Corespendenta Secreta. Intentia aceasta a fost realizata totusi, incercind a ignora experienta europeana si prin caracteristicul nonconformism american, care de altfel a dat initial rezultate surprinzator de bune. Astfel B. Franklin, personalitate remarcanta a revolutiei americane, dar care nu avea pregatire diplomatica a condus prima misiune diplomatic americana peste hotare, la Paris (format din Franklin, Deen si Lee), reusind sa obtina importante loturi de arme si ajutoare banesti de la partea franceza. Desi la 15 septembrie 1789 Congresul ratifica un act prin care era creat Departamentul de Stat - Ministerul Afacerilor Externe american, in ceea ce priveste serviciul diplomatic si consular oficialii americani nu s-au grabit sa puna ordine in lucruri, motivele principale fiind: lipsa cadrelor diplomatice calificate; o asociere diformata a diplomatiei cu intrigile, problemele si razboaiele europene; departarea si izolarea SUA fata de batrinul continent; si nu in ultimul rind reusitele initiale ale revolutiei americane inclusiv pe plan diplomatic. Se formeaza astfel traditia ca in inaltele posture diplomatice si consulare sa fie numite personalitati remarcante, oameni foarte bogati sau politicieni influienti care doreau sa-si mareasca prestigiul, sau aveau interese comerciale directe in statele in care isi desfasurau activitatea. Ambasadorii (sau dupa cum au fost numiti pina in 1890 - ministrii) si consulii erau numiti de presedinte, iar pina in 1856 nu primeau salariu. 
In consecinta SUA s-au manifestat pe arena regionala si internationala o indelungata perioada fara a dispune de un Serviciu Diplomatic (SD) clasic, adica fara a avea in functii diplomati profesionisti, ranguri diplomatice bine stabilite, chiar reguli precise de conduita pentru diplomati, cu exceptia celor din Constitutie. De exemplu art.I sectia 9 a acestui act stabileste ca " nici o persoana detinind o insarcinare remunerata sau de incredere nu va putea fara consimtamintul Congresului sa accepte orice cadou, venit, oficiu sau titlu de orice fel ar fi, de la orice rege, print sau stat strain", iar pentru cazul in care acestia ar incalca legile prevazind ca : "in cazurile privind ambasadori, ministri sau consuli [...], Curtea Suprema judeca in prima si ultima instanta". 
Constitutia americana stabilea doar cadrul general pentru desfasurarea politicii externe stabilind principalele atributii in domeniu ale presedintelui si Congresului. Referitor la subiectul cercetat intilnim aici ca presedintele: " va propune , cu avizul si acordul Senatului, va numi ambasadori, ministri si consuli, judecatori, etc."(art.II, sectia 2), si "primeste ambasadori sau alti ministri" (art.II, sectia 3).
In sec. XIX s-a dezvoltat activ reteaua consulatelor americane peste hotare, in 1830 fiind inregistrate 141, iar la sf. sec.XIX - deja 323. In anii 1865-1877 (perioada reconstructiei), in Congres sint inainatate tot mai des propuneri de a crea in SUA un Serviciu Diplomatic stabil avind in componenta sa profesionisti, dupa modelul european, de a stabili anumite examene care ar determina calificarea diplomatului, de a stabili rangurile diplomatice si regulile de inaintare pe scara ierarhica. Dar abia in 1905 presedintele Roosevelt a semnat un act special despre alegerea personalului SD in baza de examen (totusi aceasta nu se referea la inaltele posturi diplomatice). Primul Razboi Mondial a scos in evidenta neajunsurile SD american care era orientat spre relatiile bilaterale ce nu corespundea caracterului multilateral al RI din acea perioada. Toate aceste necesitau finalizarea reformei SD.
Ca rezultat in 1924, presedintele american Coolidge ratifica legea Rogers care infiinteaza Serviciul unificat american de peste hotare - The united States foreign Service. Principalele prevederi ale legii stabileau unificarea serviciului consular si diplomatic intr-un serviciu unic, cu un sistem unic de probe pentru recrutare, de promovare bazat pe meritele obtinute si de pensionare. Dupa acest act, aproximativ doua treimi din ambasadori au fost numiti din cadrul rangurilor Foreign Service, iar restul direct de presedinte.
Actul major care a desavirsit reforma Serviciului american din strainatate a fost Legea din 1980 cu privire la Serviciul american din strainatate - The Foreign Service Act of 1980, despre care voi vorbi putin mai jos. 
In consecinta la ora actuala US Foreign Service constituie principalul arsenal diplomatic al SUA in subordonarea Departamentului de Stat. Pe linga presedinte si Senat, Secretarul de Stat are de asemenea autoritatea de a numi diplomati de diferite ranguri in strainatate. Membrii FS sint recrutati in urma unor minutioase examene orale, scrise si fizice, si isi fac serviciul in una din cele 256 ambasade, consulate si misiuni diplomatice americane, cit si la sediul Departamentului de Stat aflat in cladirea Harry Truman din cartierul Foggy Bottom, din Washington DC.


Fisiere in arhiva (1):

  • Serviciul Diplomatic al Statelor Unite ale Americii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!