Separarea Puterilor in Stat - Principiul de Baza a Democratiei

Extras din referat Cum descarc?

Libertatea si dreptatea sunt valori la care au visat si au sperat generatii de oameni. Pentru ca libertatea sa aiba sens si sa nu se transforme in dominatia celui mai tare asupra celor slabi, este nevoie de legi care sa stavileasca vointa arbitrala. Libertatea are nevoie de un stat de drept puternic care sa o protejeze, in care sa domneasca legea, si oamenii sa nu se afle la bunul plac al conducatorilor. Ea nu inseamna absenta autoritatii, ci se bazeaza pe aceasta. Intr-un stat democratic, oamenilort le sunt recunoscute si respectate drepturile, iar autoritatile intervin atunci cand se comit nedreptati.
Democratia presupune si egalitatea in drepturi a cetatenilor, a oportunitatilor
pe care societatea le ofera, egalitatea in fata legii. O societate dreapta asigura membrilor ei sanse egale de reusita in viata, fara privilegii si fara discriminari 
Dupa cum se stie democratia este un fenomen complex care a fost analizat de multi filosofi de-a lungul timpului, care propuneau chia asa numitele modele ideale de democratii cat si a unor politologi care incercau sa dea o explicatie empirica a conditiilor de formare, a modului de functionare, cat era de raspandita sau cat va mai dura ea.
Cel mai important este faptul ca democratia este forma politica care a rezistat mult timp in cadrul sistemelor politice deoarece a demonstrate ca stapaneste o mare capaciatate de adaptare la diferite conditii si transformari. 
Daca cauti definitia democratiei in dictionar gasesti urmatoarea definitie :
"[lb. greaca, "suprematia poporului"], forma de organizare si de conducere statala, in care puterea vine de la popor si in care acesta si-o exprima in mod direct sau (si) indirect." 
Ceea ce ne spune acesta definitie este ca baza democratiei este poporul si prin puterea sa rezulta ca acestea isi aleg modul de organizare al statului.
O definitie mai explicita este ceea clasica care ii apartine lui Joseph Schumpeter: "Democratia este acel aranjament institutional pentru a ajunge la deciziile politice, prin care indivizii dobandesc puterea de a decide prin mijloacele luptei competitive in scopul de a castiga votul populatiei" 
Prin care se mai adauga si faptul ca, chiar daca puterea este detinuta de catre popor , electoratul, aceasta este cedata unor reprezentanti ai diferitelor grupuri politice care prin programele lor electorale trebuie sa-si atraga voturile populatie pentru a putea guverna. 
Asa prin urmare ajungem la concluzia ca democratia este un sistem prin care guvernarea se face prin intermediul cetatenilor acestea fiind elemntul de baza in procesul de conducere a statului.
Prima forma de democratie a fost ceea directa care dateaza din timpul Atenei lui Pericle unde cetatea era condusa de Sfat si de Adunarea Poporului.
Sfatul era alcatuit din 500 de membri , cate 50 de reprezentanti din fiecare trib teritorial, desemnati prin tragere la sorti, pe o perioada de un an si pentru maximum doua mandate. Pentru a devenii membru al Sfatului , o persoana trebuie sa aiba cetatenia ateniana, varsta de minimum 30 de ani si sa promoveze un examen de moralitate.
Adunarea poporului este alcatuita din chiar societatea in totalitatea ei, exceptie facand sclavii, femeile si strainii, care nu erau considerati cetateni. Adunarea putea decide prin majoritate simpla asupra oricarei probleme de interes public. Judecatile se tineau in fata unor jurii alcatuite din 501 de membri, care luau hotarari tot prin vot majoritar.
Democratia directa a functionat aproximativ 200 de ani. Ea a fost posibila deoarece in Atena numarul cetatenilor era mic, iar la intrunirile publice participau, de rehula , mai putin de jumatate. Insa, pe masura ce comunitatile s-au dezvoltat din punct de vedere demografic, conducerea acestora de catre toti cetatenii nu a mai fost, practic, posibila.
Prin democratie directa se intelege exprimarea directa a vointei intregului popor sau a unei parti ai acestuia prin supunerea la vot a unor probleme din cadrul statului sau a unor probleme sociale .
O alta modalitate de exerciatre a democrtieie directe este exprimarea opiniei asupra acestor chestiuni prin dezbateri publice ale proiectelor de legi, demonstratiile, , adresarile in organele de stat, etc.
In epoca moderna, locul democratiei directe a fost luat de democratia reprezentativa.
Prin democratia reprezentativa sau parlamentara se intelege exercitarea puterii poporului prin organe reprezentative.


Fisiere in arhiva (1):

  • Separarea Puterilor in Stat - Principiul de Baza a Democratiei.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!