Securitatea alimentară

Previzualizare referat:

Extras din referat:

Securitatea alimentara face parte din securitatea fiecarui stat din lume si aceasta la randul ei din securitatea globala. Asigurarea securitatii alimentare a populatiei unui stat este in primul rand obligatia acestuia. Un stat trebuie sa-si gestioneze eficient si rational resursele altfel se pune in pericol insasi existenta statului si a poporului respectiv.

Problema securitatii alimentare, a aprovizionarii populatiei cu produse agroalimentare de baza si de calitate corespunzatoare, constituie o preocupare majora cu care se confrunta, intr-o masura mai mare sau mai mica toate tarile lumii, dar in primul rand cele subdezvoltate sau in curs de dezvoltare. Paradoxal ca in perioada curenta, in plina dezvoltare a unei societati informatizate, foarte multe state se confrunta cu acesta problema. De aceea astazi problema alimentara costituie un factor care poate duce la instabilitate pe plan mondial. Asigurarea securitatii alimentare pentru toti indivizii contribuie la linistea sociala din fiecare tara, la stabilitate si prosperitate.

Securitatea alimentara este o problema complexa si generala a omenirii de care toate tarile lumii sunt responsabile. Acest lucru a fost demonstrat de diferite studii privind alimentatia populatiei, evolutia productiei agricole, evolutia populatiei precum si utilizarea resurselor O alimentatie adecvata trebuie sa fie privita atat din punct de vedere al cantitatii corespunzatoare de alimente cat a calitatii si a diversitatii acestora.

Evolutia conceptului de securitate alimentara. Definitii

Conceptul de securitate alimentara a fost formulat pentru prima data dupa cel de-al doilea razboi mondial in cadrul dezbaterilor Organizatiei pentru agricultura si alimentatie (FAO) cand a fost lansat la Roma in 1963 celebrul manifest ,,Proclamatia dreptului fiecarui om de a manca pentru a-si astampara foamea". Aceasta inseamna, in termeni numerici, cantitatea de alimente necesare pentru un individ exprimata in unitati fizice, conventionale (calorii) si in trofine (factori nutritivi) pentru a-si asigura echilibrul fiziologic si a-si acoperi nevoile de consum.

FAO defineste securitatea alimentara astfel: ,,accesul nemijlocit al tuturor oamenilor la hrana de care au nevoie" pentru a-si satisface functiile vitale si pentru a duce o viata sanatoasa si activa.

O acceptiune sintetica, restransa a securitatii alimentare, recunoscuta pe plan stiintific la nivel international este urmatoarea: ,,accesul pentru toata lumea si oricand la hrana necesara unei vieti sanatoase".

O serie de studii considera ca: ,,un acces in conditii de securitate in orice moment la o alimentatie suficienta pentru fiecare persoana" caracterizeaza securitatea alimentara (Cahiers Francaises, 1996)

Principiile si recomandarile Adunarii Mondiale asupra Securitatii Alimentare ce a avut loc in Quebec (octombrie 1995) proclama ca accesul la securitatea alimentara este ,,dreptul la hrana in cantitate si calitate suficienta pentru a asigura o viata sanatoasa"* , drept fundamental proclamat de Curtea Internationala de Justitie si care trebuie inclus in toate legislatiile nationale.

Definitia consacrata la nivel international, stabilita in cadrul Conferintei Mondiale a Alimentatiei in 1996 si reafirmata in 2002, arata ca:

Conceptul de securitate alimentara inglobeaza ansamblul de masuri destinate sa asigure accesul o viata activa si o tuturor oamenilor, in orice moment, la hrana suficienta, care sa le permita.

Avand o conotatie similara, securitatea alimentara poate fi definita astfel: ,,posibilitatea pentru toti membrii societatii de a dispune si de a putea sa achizitioneze in permanenta alimentele necesare pentru a duce o viata activa si sanatoasa".

Dupa Mircea Bulgaru aceasta definitie cuprinde patru elemente fundamentale:

- asigurarea disponibilitatilor alimentare indestulatoare pentru consum;

- accesul efectiv al populatiei la achizitionarea de bunuri alimentare prin cererea solvabila a populatiei;

- un sistem agroalimentar si o

Bibliografie:

1. Ene Corina "Impactul Securitatii alimentare in elaborarea politicilor nutritionale si alimentare", Teza de doctorat, 2005.

2. Zahiu Letitia "Politici agroalimentare comparate", Editura Economica, 2001

3. Bulgaru Mircea "Dreptul de a manca", Editura Economica, Bucuresti, 1996

4. Brown Lester "Planul B: salvarea unei planete sub presiune si a unei civilizatii in impas", Editura Tehnica, 2006

5. Brown Lester "Depasind resursele planetei : problema securitatii alimentare in epoca resurselor de apa si a incalzirii climei",Editura Tehnica, 2005

6. Engelhard, P. 1996. L'Afrique peut-elle se nourrir- In Les problemes alimentaires dans le monde, Cahiers Francais n? 278, octobre-decembre 1996, La Documentation Francaise, Paris.

7. Pelin Petruta "Scenarii si tipologii privind securitatea alimentara a Romaniei",Teza de doctorat, 2003

8. Comunicat de presa ONU, 03.06.2008, http://www.onuinfo.ro/mass_media/comunicate_de_presa/420

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Securitatea Alimentara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
4 332 cuvinte
Nr caractere:
25 475 caractere
Marime:
24.21KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
conotatii, Alimentatie, populatie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!