Securitate și Stabilitate în Zona Mării Negre

Extras din referat

Tensiuni pe marginea furnizarii de energie
Unul dintre cele mai semnificative conflicte potentiale pe marginea resurselor are la baza concurenta sporita pentru accesul la resursele energetice sau controlul acestora. Acest lucru reprezinta si va continua sa reprezinte, in sine, o cauza a instabilitatii. Cu toate acestea, datorita faptului ca multe dintre rezervele de hidrocarburi se afla in regiuni vulnerabile la impactul schimbarilor climatice si multe dintre statele producatoare de petrol si gaze se confrunta deja cu schimbari importante de natura socioeconomica si demografica, se preconizeaza o crestere a instabilitatii. Acest lucru poate declansa o insecuritate mai mare in ceea ce priveste energia si o concurenta mai acerba pentru resurse. 
La nivelul analizei strategice se apreciaza ca grosul resurselor mondiale de hidrocarburi se gaseste in trei regiuni adiacente situate pe axa nord-sud: Rusia, Bazinul Caspic si Golful Persic. Tarile dezvoltate din Europa si America de Nord vor produce mai putin petrol si gaze din surse proprii si, prin urmare, vor fi mai dependente ca oricand de importuri, de la statele producatoare de petrol si gaze, in special din Orientul Apropiat, din Rusia si din tarile din jurul Marii Caspice. Problemele care afecteaza disponibilitatea acestor resurse sunt corelate. Ele au exercitat si continua sa exercite o influenta reala, cu impact major asupra politicii externe a statelor, disponibilitatea resurselor naturale ramanand, si in prezent, o sursa de tensiuni si potential conflict. Ca este asa o demonstreaza - alaturi de multele argumente prezentate in literatura de specialitate - rasturnarile dramatice in politica mondiala, incepand cu ultimul deceniu al secolului trecut, dar si mai recentele probleme, dificultati si ingrijorari aparute inca de la inceputul lui ianuarie 2006: criza gazelor naturale rusesti, urmata de criza negocierilor in dosarul nuclear iranian si conflictul in derulare din Orientul Mijlociu, care deja a ridicat pretul petrolului, ceea ce denota ca piata petrolului este lipsita de transparenta si este caracterizata printr-o puternica fluctuatie a preturilor, ,,proaspatul" conflictul ruso-giorgian, disputa dintre Ucraina si Romania pentru Insula Serpilor ce-si va gasi rezolvarea la Haga. Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, in anul 2005, zece tari din cele 208 ale lumii controlau 75 la suta din economia lumii. Dintre acestea, Statele Unite, care reprezinta cea mai puternica economie a lumii, sunt cel mai mare importator de petrol (urmate fiind de Japonia si China), cu o dezvoltare economica impresionanta, care isi asigura 60% din necesarul de petrol din Orientul Mijlociu, ceea ce explica, in parte, si atentia acordata evenimentelor din regiune si, de ce nu, chiar implicarea cu asistenta militara in state precum Iran si Siria.
De-a lungul secolelor, din punct de vedere geopolitic, geoeconomic si geostrategic, importanta Marii Negre s-a bazat in principal pe rolul pe care regiunea l-a avut la intersectia dintre fostele puteri si imperii (elen, roman, bizantin, otoman,rus) . Ea a fost simultan o punte de legatura si o frontiera, o zona-tampon si una de tranzit intre Vest si Est, intre Sud si Nord. In plus, Marea Neagra a reprezentat si reprezinta un punct de legatura pentru circuitele comerciale si regiunile bogate in resurse energetice . Zona a prosperat cel mai mult in perioadele cand nu a fost izolata si s-a aflat ancorata la comertul mondial.
Ce inseamna regiunea extinsa a Marii Negre? 
"Popoarele se schimba, asezamintele de stat capata alta infatisare, ideile care domina omenirea nu mai sunt aceleasi, dar marile probleme regionale persista", aceste cuvinte, scrise de Nicolae Iorga la inceputul secolului trecut, explica in mare parte de ce reperele geopolitice, in profida mutatiilor in plan politic, economic sau social, revin ca adevarate constante ale istoriei. Si poate ca nici un caz nu este mai relevant, in acest sens, decat cel al Marii Negre. 
Marea Neagra, ca mare semi-deschisa, prezinta unele particularitati care ii confera o pozitie unica pe glob. Marea Neagra se defineste prin pozitia sa fata de Romania si de celelalte state riverane constituind un pol al intereselor majore ale Romaniei, Bulgariei, Turciei, Georgiei, Rusiei si Ucrainei; respectiv intreg sud-estul European (fig 1 din anexa). Pe de alta parte, prin comunicarea cu Marea Marmara, Marea Egee si Marea Mediterana, interesele tarilor din bazinul Marii Negre se prelungesc pana la contactul cu Oceanul Atlantic si celelalte zone ale planetei. In functie de modul in care au fost administrate Bosforul si Dardanelele, portile de acces in si dinspre Marea Neagra, au depins libertatea comerciala, prosperitatea si interferenta culturilor si civilizatiilor din aceasta parte a lumii. 
In acest sens, pot fi evidentiate patru cicluri inchise in care monopolul asupra Marii Negre a fost exercitat succesiv de Imperiul Roman (sec. I i.Hr. - 330 d.Hr.), Imperiul Bizantin (330-1204), Imperiul otoman (1453-1829) si "Imperiul" Sovietic (1945-1989), precum si trei cicluri deschise care au marcat o perioada de prosperitate generala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Securitate si Stabilitate in Zona Marii Negre.doc

Imagini din acest referat

Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!