Schimbarea sistemului electoral

Extras din referat Cum descarc?

5. Schimbarea sistemului electoral in conceptia lui Rudy B.Andeweg.
In lucrarea sa, "The Netherlands: The Sanctity of Proportionality", Rudy B.Andeweg ilustreaza importanta si magnitudinea proportionalitatii sistemului electoral olandez. Inca de la inceputurile reprezentarii proportionale, schimbarile in cadrul sistemului electoral au fost relative minore, cu exceptia, poate a abolirii votului obligatoriu si a scaderii pragului electoral. Aceasta se poate explica foarte simplu prin chiar satisfactia pe care o ofera sistemul actual, reformarea acestuia nefiind un subiect mobilizator pentru votanti.
S-a incercat insa modificarea unor aspect, partidul D66 fiind chiar creat special pentru acest scop si anume, schimbarea modului de alegere a prim ministrului intr-una directa, insa fara sanse de reusita.
De asemenea, o consecinta importanta asupra modificarii sitemului electoral o poate avea ciocnirea dintre interesele economice, sociale si cultural ale diferitelor clase. 
In prezent, inca nu s-a renuntat la ideea de reformare a sistemului electoral, numai ca acum, ea vizeaza diminuarea spatiului gol dintre reprezentanti si reprezentati, ceea c ear duce la o crestere a legitimitatii.
In conceptia lui Andeweg, chiar daca ar exista o reforma electorala, aceasta ar trebui totusi sa insemne combinarea unor elemente ale sistemelor proportionale, pentru ca devianta de la actualul sistem, si odata cu ea, dificultatile ce ar aparea sa fie minore.
Chiar daca scopul principal al sistemelor proportionale, si anume oglindirea in Parlament a grupurilor sociale puternice si stabile, nu mai poate fi considerat la fel de important intr-o societate ce devine din ce in ce mai individualista, totusi consecintele care ar urma unei reforme majore, mai ales intr-un sistem proportional asa vechi precum al Olandei, ar putea fi dezastruoase.
Trebuie tinut cont de asemenea de faptul ca sistemele politice, in general, si cele electorale in principal, au consecinte, atat pe plan intern, insa si pe plan extern. Inputurile primite sunt modelate astfel, in fuctie de forma sistemului si in felul acesta outputurile difera in functie de structura sistemului din care provin. 
Din aceste motive , Andeweg priveste posibilitatea schimbarii sistemului electoral cu oarecare suspiciune, neafirmand insa ca nici o schimbare nu ar trebui adusa, dar ramanand cu convingerea puternica insa, ca renuntarea la proportionalitate in cazul sistemului olandez este destul de dificila.


Fisiere in arhiva (1):

  • Schimbarea sistemului electoral.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!