Schimbarea sistemului electoral

Previzualizare referat:

Extras din referat:

5. Schimbarea sistemului electoral in conceptia lui Rudy B.Andeweg.

In lucrarea sa, "The Netherlands: The Sanctity of Proportionality", Rudy B.Andeweg ilustreaza importanta si magnitudinea proportionalitatii sistemului electoral olandez. Inca de la inceputurile reprezentarii proportionale, schimbarile in cadrul sistemului electoral au fost relative minore, cu exceptia, poate a abolirii votului obligatoriu si a scaderii pragului electoral. Aceasta se poate explica foarte simplu prin chiar satisfactia pe care o ofera sistemul actual, reformarea acestuia nefiind un subiect mobilizator pentru votanti.

S-a incercat insa modificarea unor aspect, partidul D66 fiind chiar creat special pentru acest scop si anume, schimbarea modului de alegere a prim ministrului intr-una directa, insa fara sanse de reusita.

De asemenea, o consecinta importanta asupra modificarii sitemului electoral o poate avea ciocnirea dintre interesele economice, sociale si cultural ale diferitelor clase.

In prezent, inca nu s-a renuntat la ideea de reformare a sistemului electoral, numai ca acum, ea vizeaza diminuarea spatiului gol dintre reprezentanti si reprezentati, ceea c ear duce la o crestere a legitimitatii.

In conceptia lui Andeweg, chiar daca ar exista o reforma electorala, aceasta ar trebui totusi sa insemne combinarea unor elemente ale sistemelor proportionale, pentru ca devianta de la actualul sistem, si odata cu ea, dificultatile ce ar aparea sa fie minore.

Chiar daca scopul principal al sistemelor proportionale, si anume oglindirea in Parlament a grupurilor sociale puternice si stabile, nu mai poate fi considerat la fel de important intr-o societate ce devine din ce in ce mai individualista, totusi consecintele care ar urma unei reforme majore, mai ales intr-un sistem proportional asa vechi precum al Olandei, ar putea fi dezastruoase.

Trebuie tinut cont de asemenea de faptul ca sistemele politice, in general, si cele electorale in principal, au consecinte, atat pe plan intern, insa si pe plan extern. Inputurile primite sunt modelate astfel, in fuctie de forma sistemului si in felul acesta outputurile difera in functie de structura sistemului din care provin.

Din aceste motive , Andeweg priveste posibilitatea schimbarii sistemului electoral cu oarecare suspiciune, neafirmand insa ca nici o schimbare nu ar trebui adusa, dar ramanand cu convingerea puternica insa, ca renuntarea la proportionalitate in cazul sistemului olandez este destul de dificila.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Schimbarea sistemului electoral.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
377 cuvinte
Nr caractere:
2 266 caractere
Marime:
12.81KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Referat
Domeniu:
Științe Politice
Tag-uri:
Schimbarea sistemului electoral, Economie
Predat:
la facultate
Materie:
Științe Politice
Sus!