Rusia Comunista

Extras din referat Cum descarc?

1.COMUNISMUL
Termenul de comunism se poate referi la una din mai multe notiuni: un anume sistem social, o ideologie care promoveaza acest sistem social, sau o miscare politica care doreste sa implementeze acest sistem. Ca sistem social, comunismul este un tip de societate egalitarista in care nu exista proprietate privata si nici clase sociale. In comunism toate bunurile apartin societatii, si toti membrii acesteia se bucura de acelasi statut social si economic. Ca ideologie mai noua, comunismul dupa revolutia din octombrie din Rusia tarista, este sinonim cu marxismul si diversele ideologii derivate, cea mai notabila fiind a Marxism-Leninismului. Printre altele, Marxism-Leninismul propune conceptia progresului in istorie, potrivit careia exista patru faze ale dezvoltarii economice a societatii: sclavia, feudalismul, capitalismul si comunismul. Aceasta "conceptie materialista" a comunismului, arata ca din sistemul economic deriva toate celelalte sisteme (social, juridic,etc). De asemeni dezvolta "conceptia determinismului", potrivit careia fiecare individ dintr-o clasa are un gen de comportament indus, nu de gandirea acelui individ ci de clasa la care apartine, si de aceea el trebuie reeducat in lumina noii societati comuniste. Acest concept determinist este cel care a folosit la justificarea lagarelor de reeducare, in care au murit milioane de oameni in decursul secolului XX, in Rusia sovietica a lui Stalin, China, Romania si in celelate state.
Ca miscare politica, comunismul este o ramura a miscarii socialiste, de care se diferentiaza in principal prin dorinta comunistilor de a instaura un sistem comunist in locul unuia capitalist, de multe ori prin metode revolutionare armate.
2.LENIN SI ORIGINILE BOLSEVISMULUI.
Lenin a jucat un rol covarsitor in desfasurarea Revolutiei ruse si in aparitia noului regim.Nu numai pentru ca a acumulat o putere care i-a permis sa influenteze in mod hotarator evenimentele dar si fiindca regimul pe care l-a infiintat in 1917 reprezenta o institutionalizare a personalitatii lui.Partidul bolsevic era creatia lui Lenin :fiindu-i fondator l-a conceput dupa chipul si asemanarea lui,trecand peste opozitia din interior si din afara ,l-a mentinut in mod constant pe directia pe care el o fixase.Cand in octombrie 1917 ,acest partid a pus mana pe putere ,a eliminat toate celelalte partide rivale ,devenind singura sursa a autoritatii politice in Rusia 
Lenin ,pe numele lui adevarat Vladimir Ilici Ulianov,s-a nascut in aprilie 1870 in orasul Simbirsk de pe Volga,intr-o familie de birocrati.Acesta a fost atras in cadrul fortelor revolutionare dupa moartea fratelui sau din 1887 care fusese executat pentru complotarea ce viza asasinare Tarului Alexandru al III lea.Lenin a studiat dreptul si a facut practica in Petrograd unde s-a alaturat cercurilor revolutionarilor marxisti .Lenin avea convingerea ca politica inseamna o permanenta stare de razboi .Intr-unul din rarele lui momente de sinceritate a definit pacea ca << un moment de respiro intre doua razboaie >>.Acesta avea o pronuntata inclinatie spre cruzime .A condamnat la moarte mii de oameni ,fara nici o remuscare.Cruzimea acestuia avea drept revers lasitea .Ori de cate ori intervenea un risc fizic,Lenin disparea, chiar daca asta ar fi insemnat sa-si paraseasca oamenii .Cand in cele din urma a devenit seful statului ,a folosit puteri nelimitate de care dispunea pentru a-si exorciza frica ordonand executarea in masa a unor dusmani reali sau inchipuiti. 
In toamna anului 1893 Lenin s-a stabilit la Sankt Petesburg ,aparent cu intentia de a practica avocatura,in realitate pentru a-si desavarsi cariera de revolutionar de profesie.Discutiile cu marxistii l-au convins sa abandoneze ideologia Vointei Poporului si sa adere la social democratie acceptand ideea ca revolutia trebuia sa fie rezultatul unei dezvoltari complete a capitalismului si ca sarcina imediata a revolutionarilor era organizarea muncitorimii.Lenin impreuna cu unul din tovarasii lui ,a inceput sa distribuie in fabrici brosuri ,in sprijinul revendicarii economice ale muncitorilor ,cu speranta ca ii va ridica impotriva autoritatilor.Arestat ca urmare a acestei actiuni ,a fost condamnat la trei ani de exil in Siberia,ani pe care i-a petrecut intr-o casuta de la tara alaturi de sotia sa,scriind traducand si muncind in aer liber.
Lenin s-a intors la tacticile Vointei Poporului ,cerand ca partidul Social Democrat Rus sa adopte o structura de organizare clandestina si centralizata ,toate hotararile sa fie luate de conducerea partidului .Acest program a fost insa respins de majoritatea reprezentantilor partidului ,insa Lenin a refuzat sa se conformeze si a inceput sa-si constituie propria factiune care avea sa evolueze cu timpul spre o organizatie de sine statatoare. Factiunea care l-a sprijinit pe Lenin a devenit bolsevica, iar cei care i s-au opus, mensevica. Bolsevicii erau adeptii organizarii partidului intr -o ierarhie puternic centralizata care avea ca scop rasturnarea regimului tarist si cucerirea puterii. Cu toate ca ei nu erau un corp complet monolitic


Fisiere in arhiva (1):

  • Rusia Comunista.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!