Romania, Vector Dinamic al Securitatii si Prosperitatii in Regiunea Extinsa a Marii Negre - Teorii si Paradigme Geopolitice

Extras din referat Cum descarc?

1. Teorii geopolitice care pot viza Regiunea Extinsa a Marii Negre 
Pentru a putea explica fenomenele geopolitice care se materializeaza in zona extinsa a Marii Negre si pentru a intelege mai usor intentiile actorilor importanti din aceasta zona, care din punct de vedere geostrategic sunt predictibile, voi face apel la doua teorii geopolitice care se pot aplica pe spatiul Marii Negre, chiar daca initial au fost gandite pentru alte zone de interes.
Prima teorie la care voi apela este cea a lui Halford Mackinder (1861-1947), autorul celei mai durabile si influente teorii geopolitice, teoria zonei pivot, care afirma ca prezentul si viitorul relatiilor internationale pot fi deslusite si evaluate tinand cont de realitatile geografice si locatiile de putere din spatiu. 
Analizand harta geopolitica a lumii, Halford Mackinder a numit Heartland (inima lumii, zona interioara sau zona pivot) zona care se intindea de la Hamburg la Vladivostok.
Geopoliticianul britanic a stabilit ca Heartland-ul, este o zona bogata in resurse naturale si detine o pozitie cheie in ceea ce priveste comunicarea intre diferitele regiuni ale globului si este formata din regiuni muntoase asiatice greu accesibile puterilor maritime si bazinele fluviilor ce se varsa in Marea Baltica si Marea Neagra.
Concluzia demersului sau a fost expusa sintetic astfel: ,,Cine stapaneste Europa de est domina Heartland-ul. Cine stapaneste Heartland-ul, domina Insulele Mondiale. Cine stapaneste Insulele Mondiale, domina intreaga lume" . Insulele Mondiale erau Europa, Africa si Asia, denumire justificata prin faptul ca reprezentau cel mai intins spatiu terestru, inglobau cea mai mare parte din populatia lumii si constituiau aria in care se desfasurasera cele mai semnificative evolutii din istoria umanitatii.
A doua teorie, care aparent se situeaza in opozitie cu teoria lui Mackinder, este teoria tarmurilor (Rimland), lansata de Nicholas John Spykman (1893-1943).
Spykman considera ca, pentru a stapani lumea trebuie sa urmaresti urmatorii pasi: ,,sa domini coasta pentru a stapani Eurasia si sa domini Eurasia pentru a stapanii lumea" . 
Autorul olandez afirma ca este decisiv controlul tarmurilor bazandu-se pe faptul ca Heartland-ul este prea vast pentru a putea fi dominat. In opozitie, tarmul are numeroase cai de comunicatie, este mult mai ospitalier, iar 2/3 din populatia lumii traieste aici. 
Chiar daca, la prima vedere, Spykman vine in contradictie cu teoria lui Mackinder, Rimland nu este nimic altceva decat poarta de intrare spre Heartland. Din aceasta cauza consider ca aceste doua teorii se completeaza si se sustin reciproc, acestea putand fi aplicate in cazul Regiunii Extinse a Marii negre.
2. Importanta geopolitica a Regiunii Extinse a Marii Negre 
Trasatura importanta a Marii Negre este aceea ca se afla situata la confluenta, pe de o parte, a doua religii, crestinismul si islamismul si, pe de alta parte, a sase popoare: Rusia, Ucraina, Romania, Bulgaria, Turcia si Georgia, dintre care ,,o mare putere modiala, Rusia, si doua puteri regionale, Ucraina si Turcia, isi construiesc conceptiile strategice, politice si economice tinand cont de aceasta mare si de spatiul adiacent ei" . 
Datorita plasarii geografice, Marea Neagra a fost considerata, pentru o perioada de timp, o mare inchisa, care nu avea importanta strategica in razboiul modern.
Dar, odata cu declansarea Razboiului Crimeii din 1853, care a durat pana in 1856, dintre Imperiul Rus, pe de-o parte, si o alianta a Regatului Unit al Marii Britanii, a Imperiului Francez, a Regatului Sardiniei si a Imperiului Otoman, pe de alta parte , a inceput sa fie sesizata la nivel international cat de importanta este zona Marii Negre mai ales ca are legatura directa cu gurile Dunarii si, prin stramtori, permite flotelor militare sau comerciale ale statelor riverane sa patrunda in Marea Mediterana, avand acces mai departe la oceanul planetar.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania, Vector Dinamic al Securitatii si Prosperitatii in Regiunea Extinsa a Marii Negre - Teorii si Paradigme Geopolitice.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!