Romania-Spania - Prevederi Constitutionale Referitoare la Relatia dintre Parlamente si Guverne

Extras din referat Cum descarc?

Deschizand cele doua Constitutii, respectiv Constitutia Romaniei si Constitutia Spaniei, constatam o prima diferenta constand in formele de guvernamant ale celor doua state: Romania fiind republica, iar Spania - monarhie parlamentara. Insa pentru a realiza o paralela intre cele doua Constitutii (cu referire la relatia Parlament - Guvern ) trebuie sa le facem o prezentare succinta :
ROMANIA
Romania este stat national, suveran si independent, unitar si indivizibil. Statul roman este organizat conform principiului separatiei si echilibrului puterilor - legislativa, executiva si judecatoreasca - intr-o democratie constitutionala.
Reglementarile referitoare la Parlamentul, Presedintele si Guvernul Romaniei, inclusiv raporturile dintre Parlament si Guvern se regasesc in Titlul III din Constitutie: ,,Autoritatile Publice".
I.Parlamentul . 
Parlamentul Romaniei este bicameral deoarece este alcatuit din doua camere - Camera Deputatilor si Senat - alese prin vot direct, conform legii electorale. Parlamentul controleaza activitatea Guvernului. Numarul deputatilor si senatorilor este stabilit in raport cu populatia tarii. Cele doua camere sunt alese pentru un mandat de patru ani. Sedintele celor doua Camere sunt publice, dar uneori Camerele pot decide ca unele sedinte sa fie secrete. Parlamentul adopta legi constitutionale, legi organice si legi ordinare. Legile sunt trimise spre promulgare Presedintelui Romaniei.
II.Presedintele este ales prin vot direct, reprezinta statul roman, vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice, mediaza intre puterile statului, precum si intre stat si societate, este comandantul armatei, incheie tratate internationale, promulga legile adoptate de Parlament. Mandatul presedintelui este de cinci ani. Presedintele numeste primul ministru si Guvernul pe baza votului de incredere acordat de Parlament. Presedintele poate dizolva Parlamentul daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. Presedintele poate fi suspendat din functie de Parlament numai sub acuzatia de inalta tradare.
III.Guvernul asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice - totul cu acordul Parlamentului. Este alcatuit din prim-ministru, ministri si alti membri stabiliti prin lege organica. Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Guvernul poate adopta hotarari (pentru organizarea executarii legilor) si ordonante (in baza unei legi speciale de abilitare).
IV.Raporturile Parlamentului cu Guvernul 
- Parlamentul controleaza Guvernul, acesta din urma fiind obligat sa prezinte informatiile si documentele cerute de Camera Deputatilor sau de Senat.
- Membrii Guvernului au acces la lucrarile Parlamentului, iar cand sunt solicitati, prezenta lor este obligatorie.
- Camera Deputatilor sau Senatul isi poate exprima pozitia cu privire la o problema de politica interna sau externa printr-o motiune simpla.
- Camera Deputatilor si Senatul pot retrage increderea acordata Guvernului printr-o motiune de cenzura.
- Guvernul isi asuma in fata Parlamentului responsabilitatea pentru un program, o declaratie de politica generala sau un proiect de lege. Daca Parlamentul nu este de acord cu acestea, Guvernul poate fi demis printr-o motiune de cenzura votata de majoritatea parlamentara; insa, daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, este adoptat. Presedintele Romaniei poate cere reexaminarea legii adoptate, a carei dezbatere se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
- Parlamentul poate delega Guvernul sa emita ordonante in domenii care nu fac obiectul legilor organice printr-o lege de abilitare.
In subordinea Guvernului se organizeaza Ministerele.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania-Spania - Prevederi Constitutionale Referitoare la Relatia dintre Parlamente si Guverne.DOC

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!