România și spațiul Schengen

Referat
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 5400
Mărime: 42.27KB (arhivat)
Publicat de: Larisa P.
Puncte necesare: 8

Extras din referat

Argumentați că aderarea României la spațiul Schengen trebuie să fie o prioritate națională. Prezentați minimum 4 argumente în acest sens, evidențiind avantajele țării noastre dacă acest proces este finalizat.

I. Spațiul Schengen- Scurt Istoric

Ideea de la care pornește spațiul Schengen datează încă din anii 80, atunci când au fost eliminate controalele la frontiera dintre Franța și Germania, punându-se astfel bazele a ceea ce înseamnă libertatea de mișcare, concept central acquis-ului Schengen. La scurt timp, pe data de 14 iunie 1985 a fost semnat Acordul Schengen de către 5 state: Germania, Franța, Belgia, Olanda și Luxemburg. Această acțiune a fost urmată de semnarea Convenției de aplicare a Acordului Schengen, care intră în vigoare în anul 1995.

Prin tratatele europene din următoarea perioadă s-a încercat consolidarea, dar și îmbunătățirea Acordului Schengen, astfel încât, „odată cu semnarea Tratatului de la Amsterdam, in data de 2 octombrie 1997, intrat in vigoare la data de 1 mai 1999, un Protocol atașat Tratatului de la Amsterdam încorporează acquis-ul Schengen în cadrul legislativ și instituțional al Uniunii Europene. Începând cu acest moment, acquis-ul Schengen face parte din legislația comunitară și a fost transferat în noul Titlu IV- Vize, azil, imigrație și alte politici legate de libera circulație a persoanelor, al TUE.” (Direcția Generală Afaceri Europene fără an). Această schimbare duce la o Uniune Europeană mult mai unită, pregătită să-și asume decizii de nivel supranațional, care a atras până în prezent un număr de 26 de state, după cum urmează: 4 state semnatare ale Acordului Schengen, care nu sunt state membre ale Uniunii Europene (Islanda, Norvegia, Elveția și Liechtenstein), 22 state semnatare, care sunt membre ale Uniunii Europene (Belgia, Franța, Germania, Luxemburg, Olanda, Cehia, Lituania, Slovacia, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Austria, Estonia, Malta, Slovenia, Danemarca, Suedia, Finlanda, Letonia, Polonia, Ungaria), la care se adaugă Irlanda și Marea Britanie, state membre ale Uniunii Europene, care au decis să nu aplice în totalitate acquis-ul Schengen, dar colaborează cu statele membre Schengen în anumite domenii. De asemenea, următoarele state candidate pentru a intra in spațiul Schengen sunt România, Cipru și Bulgaria. (Direcția Generală Afaceri Europene fără an).

Spațiul Schengen a devenit în prezent una dintre cele mai importante arii de dezvoltare a Uniunii Europene, care contribuie la menținerea și evoluția spiritului european, oferind securitate statelor membre. Aceste aspecte sunt evidențiate de Dimitris Avramopoulos, comisarul pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, prin următoare afirmație: „Crearea spațiului Schengen este una dintre cele mai importante realizări ale UE și este ireversibilă. Astăzi, libera circulație micșorează distanțele din Europa și ne unește.” (European Commission fără an, 3)

II. Relația României cu Spațiul Schengen

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană din 1 ianuarie 2007, criteriile Convenției Schengen au fost și ele îndeplinite, deși acest lucru nu a dus la intrarea în spațiul Schengen nici până în prezent, România având statut de viitor stat membru Schengen (situație cu care se confruntă și Bulgaria) . Cu toate acestea, „încă din anul 2011, dar mai ales în prezent, România reiterează faptul că are un înalt nivel de pregătire pentru aderarea la spațiul Schengen, rezultat al unor investiții semnificative și al eforturilor constante ale autorităților competente. Acest fapt a fost confirmat de evaluările efectuate, recunoscute ca atare de către Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European, în mod succesiv” (Niță, Lupașcu și Adrian 2014).

Pe parcursul următorilor ani, România a trecut printr-o serie de amânări în ceea ce privește aderarea la spațiul Schengen, asumându-și faptul că este o țară în plină dezvoltare, care trebuie să dovedească potențiala calitate de membru Schengen. Astfel, unul dintre cele mai mari impedimente căruia România trebuie să îi facă față este acela de a convinge statele membre ale Uniunii Europene că este pregătită pentru a deveni parte din spațiul Schengen, căci „ în conformitate cu articolul 4, alineatul 2 din Tratatul de aderare a României și Bulgariei la UE, decizia vizând aderarea acestor 2 state la spațiul Schengen se adoptă cu unanimitate (care este greu de întrunit datorita opoziției anumitor state membre)” (Drăgănescu, 18).

Cu toate acestea, Comisia Europeană susține aderarea României la spațiul Schengen, fapt ce se poate observa prin Decizia (UE) 2017/1908 a Consiliului din data de 12 octombrie 2017, care tratează punerea în aplicare, în România și în Bulgaria, a anumitor dispoziții ale acquis-ului Schengen referitoare la Sistemul de informații privind vizele: „potrivit acelei decizii, autoritățile competente din cele două țări vor putea consulta sistemul VIS în scopul examinării cererilor de vize de scurtă ședere ce urmează să fie eliberate și în scopul luării hotărârii cu privire la cererile respective, inclusiv a hotărârilor de anulare, retragere, prelungire sau reducere a duratei de valabilitate a unei atari vize.” (Banu, 4). Această recentă decizie reprezintă încă un pas pentru consolidarea poziției României în Uniunea Europeană, dar mai ales pentru facilitarea intrării ei în spațiul Schengen.

Bibliografie

1. ADMINISTRATIVE, MINISTERUL INTERNELOR ȘI REFORMEI. "SISTEMUL INFORMATIC SCHENGEN." Poliția de Frontieră. 2008. https://www.politiadefrontiera.ro/files/docu/1460139101184-sis.pdf.

2. Banu, Constantin Mihai. FIŞĂ DE INFORMARE. Menţinerea şi consolidarea spaţiului Schengen . Direcţia pentru Uniunea Europeană. București, 11 10, 2017.

3. Comisia Europeană. Europa fără frontiere. Spațiul Schengen. Bruxelles.

4. Convenția de Aplicare a Acordului Schengen . Convenția de Aplicare a Acordului Schengen . 6 14, 1985.

5. Direcția Generală Afaceri Europene, Schengen și Relatii Internationale. Schengen Romania. http://www.schengen.mai.gov.ro/contact.htm (accessed 01 03, 2018).

6. Drăgănescu, Nicoleta. "SPATIUL SCHENGEN ȘI ROMÂNIA." Facultatii de Contabilitate si Informatica de Gestiune, Academia de Studii Economice din București, București, 2016.

7. European Commission. "Migration and home affairs." europa.eu. https://ec.europa.eu/home-affairs/e-library/multimedia/publications/schengen-brochure_en (accessed 01 03, 2018).

8. International Trade Statistics. International Trade Statistics. 1 7, 2018. https://www.trademap.org/tradestat/Product_SelCountry_TS.aspx?nvpm=1|642||||TOTAL|||2|1|1|2|2|1|1|5|1 (accessed 1 7, 2018).

9. MAE. MAE. 1 7, 2018. https://ue.mae.ro/node/430 (accessed 1 7, 2018).

10. MAI. Sistemul de informații Schengen. Editura Ministerului Administrației și Internelor, 2010.

11. Niță, Nelu Lupașcu, and Adrian. "România şi perspectivele aderării la spaţiul Schengen." Acta Universitatis George Bacovia. Juridica 3 (2014).

12. Parlamentul European și Consiliul. Regulamentul (EC) nr. 562/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 martie 2006. UE, 03 15, 2006.

13. Poliția de Frontieră. Poliția de Frontieră. 1 6, 2018. https://www.politiadefrontiera.ro/ro/main/pg-termenul-legal-de-sedere-74.html (accessed 1 6, 2018).

14. Poliția Română. Poliția Română. 01 28, 2017. https://www.politiaromana.ro/ro/stiri/cooperare-politieneasca-internationala-pentru-siguranta-cetatenilor-europeni (accessed 1 8, 2018).

15. Reprezentanța permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană. Aderarea României la Spațiul Schengen. https://ue.mae.ro/node/408#null (accessed 01 04, 2018).

16. SENAT, Parlamentul României. Știri Senat. https://www.senat.ro/StiriSenatDetaliu.aspx?ID=03D3313F-F7A0-4727-AB5C-F698ECACB4DE.

Preview document

România și spațiul Schengen - Pagina 1
România și spațiul Schengen - Pagina 2
România și spațiul Schengen - Pagina 3
România și spațiul Schengen - Pagina 4
România și spațiul Schengen - Pagina 5
România și spațiul Schengen - Pagina 6
România și spațiul Schengen - Pagina 7
România și spațiul Schengen - Pagina 8
România și spațiul Schengen - Pagina 9
România și spațiul Schengen - Pagina 10
România și spațiul Schengen - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Romania si spatiul Schengen.docx

Alții au mai descărcat și

Tratatul de la Lisabona

Introducere Această lucrare nu are pretenţia unei analize detaliate ci doreşte să explice esenţa prevederilor Tratatului de Reformă, cât şi să...

Tratatul Schengen

Introducere La începutul anilor 80, a demarat, la nivel european, o discuţie în legătura cu importanţa termenului „libertate de mişcare” Semnat...

Politici Publice

În sensul comun, termenul politica se considera de obicei ca se aplica la ceva “mai mare” decât deciziile particulare, dar la ceva “mai mic” decât...

Blocada Berlinului

Sfarsitul celui de-al doilea razboi mondial aduce cu sine era Razboiului Rece,o confruntare deschisa, nonmilitara si limitata intre doua grupuri de...

Organizații Regionale latino-americane

Organizaţie Data creãrii Ţãri membre (Nr). Ţãri membre AEC Asociaţia Statelor din Caraibe 1994 26 Antigua şi Barbuda, Bahamas, Barbados,...

Triunghiul violenței în Columbia

Triunghiul violentei in Columbia Format din: 1. Miscarile de gherila 2. Cartelurile de droguri 3. Organizatiile paramilitare Miscarile de...

Rusia după Încheierea Războiului Rece

Rusia si strainatatea apropiata Dupa încheierea razboiului rece, fiecare tara europeana a blocului socialist a fost confruntata cu problemele...

Tranziția de la comunism la democrație

La 15 ani dupa caderea zidului Berlinului, multe tari din fostele tari comuniste din Europa Centrala au facut progrese remarcabile in tranzitia...

Te-ar putea interesa și

Migrația forței de muncă în Uniunea Europeană din perspectiva Acordului Schengen

Referinţe bibliografice 76 Lista abrevierilor CAAS – Convenţia de Aplicare a Acordului Schengen CE – Consiliul European CEAR – Comisia Spaniolă...

Combaterea infracționalității informatice în România

INTRODUCERE Reţelele de comunicaţii electronice şi sistemele informatice au devenit o parte esenţiala din viaţa de zi cu zi a oamenilor, tinzând...

Impactul aderării la Uniuneaa Europeană asupra Comerțului exterior al României

Introducere Din cele mai vechi timpuri oamenii au realizat că au nevoie de diverse bunuri pentru a satiscafe nevoi. Cum resursele nu erau...

Importanța acordului Schengen pentru România

CAPITOLUL 1.CONSIDERAȚII INTRODUCTIVE 1.1 Delimiări Conceptuale: Prezentare generală a Acordului Schengen, un scurt istoric La începutul anilor...

Liberă circulație a persoanelor în UE

Introducere “Orice persoană a Uniunii Europene are dreptul de a se depalsa şi de a-şi stabili reşedinţa în mod liber pe teritoriul statelor...

România și Spațiul Schengen

Introducere Spaţiul Schengen este o zonă de circulaţie liberă în Europa. Statele membre ale acestui spaţiu au eliminat controalele la frontierele...

Libera circulație a persoanelor în UE

„Orice cetăţean sau orice cetăţeană a Uniunii Europene are dreptul de a se deplasa şi de a-şi stabili reşedinţa în mod liber pe teritoriul statelor...

Integrarea României și Bulgariei în UE

Abstract Ca o privire de ansamblu integrarea este cea mai dezbătută problemă la care se încercă să se găsească și soluționări. Integrarea...

Ai nevoie de altceva?