România, membră a UE și securitatea energetică a zonei Marea Neagră - Marea Caspică

Extras din referat Cum descarc?

Rezumat
De-a lungul timpului, conceptul ,,regiunea Marii Negre" a fost folosit in maniera flexibila, in sens extins incluzand state din regiunile Balcani, zona Marii Egee si chiar estul Mediteranei, precum si state din Caucaz si Asia Centrala, iar in sens limitat, doar statele riverane. 
Regiunea cuprinsa intre Marea Neagra- Marea Caspica este o rascruce de rute economice, spatiul a numeroase proiecte concurentiale si interese atat ale tarilor geografic riverane, cat si ale celor din proximitatea ei. Pentru o analiza a situatiei de securitate a regiunii, in mod evident, vom avea in vedere, pe langa statele geografic riverane Marii Negre, si pe cele invecinate, care, prin interesele, initiativele si actiunile lor, influenteaza mediul de securitate al intregii zone, asa cum sunt Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Uzbekistan etc., precum si tarile Peninsulei Balcanice neriverane Marii Negre. 
Cu o pozitie geostrategica deosebita, Marea Neagra face legatura naturala intre Europa si Asia, dar si intre Asia Centrala si Orientul Mijlociu, constituind o legatura comerciala vitala si o importanta zona de tranzit. Zona Extinsa a Marii Negre este recunoscuta, in sistemul de coridoare de tranzit paneuropene, ca o zona de transport intinsa, ce acopera Asia Centrala in cadrul Coridorului de transport Europa-Caucaz-Asia (TRACECA), avand importante facilitati de transport legate de canalul Rin-Dunare-Marea Neagra si canalul Volga-Don, nemaivorbind de iesirea prin sud la oceanul planetar.
Marea Neagra are, din punct de vedere strategic, o situatie speciala. Aceasta rezulta, pe de o parte, din pozitia geografica deosebita a acestei mari semiinchise si, pe de alta parte, din caracteristicile evolutiilor economice, politice, sociale, culturale si militare ale tarilor limitrofe si zonelor adiacente, de-a lungul mileniilor. Ea s-a aflat, deopotriva, oarecum, in imediata vecinatate a foaierului perturbator, care se intindea din nordul Marii Caspice pana in indepartata Manciurie, si in miezul fierbinte al confruntarilor dintre populatiile sedentare si cele migratoare. Cum populatiile migratoare navaleau fie prin Nordul Marii Caspice, fie prin sudul acesteia, iar Muntii Caucaz, cu inaltimi de peste 5.000 de metri, se constituiau si ei intr-un obstacol care, de regula, era evitat, Marea Neagra prelungea acest pinten, obligandu-i pe migratori sa urmeze cursul dat de primul obstacol, respectiv, de Marea Caspica. Din acest punct de vedere, Marea Neagra s-a aflat cumva in umbra Marii Caspice, chiar daca, spre deosebire de Caspica, aceasta mare are o deschidere, prin Bosfor si Dardanele, spre Mediterana si, de aici, spre oceanul planetar. 
Daca Marea Caspica este considerata ca fiind cel mai mare lac, avand o suprafata de 400.000 km2, dar cu apa sarata, in schimb, Marea Neagra beneficiaza de curenti de compensare, care aduc ape sarate din Mediterana si duc apele dulci din Marea Neagra in Mediterana. Marea Neagra s-a aflat si se mai afla inca in urma Marii Caspice si in ceea ce priveste resursele energetice. Cel putin din ceea ce se cunoaste pana acum, Marea Caspica este considerata ca fiind unul dintre rezervoarele principale de hidrocarburi ale lumii, in timp ce Marea Neagra, deocamdata, nu are o astfel de importanta. S-ar putea insa ca, in ceea ce priveste resursele de hidrocarburi, explorarea, exploatarea si transportul acestora, Marea Neagra sa nu-si fi spus inca ultimul cuvant.
ROMANIA, MEMBRA A UNIUNII EUROPENE SI SECURITATEA ENERGETICA A ZONEI MAREA NEAGRA - MAREA CASPICA
1.1 RUSIA SI TENTATIA HEGEMONIEI ENERGETICE
Singurele tari europene exportatoare de gaze naturale sunt Marea Britanie, Olanda si, intr-o mai mica masura, Danemarca, iar din afara UE, Norvegia. Odata cu cresterea cererii de energie in plan global si cu dorinta UE de a-si asigura securitatea aprovizionarii cu resursele energetice necesare, in mare parte din Federatia Rusa, piata internationala a energiei s-a transformat in favoarea producatorilor, iar pretul la titei - si, ulterior, la gaze - a crescut. Au existat voci ale unor oficiali americani, care au acuzat Rusia de incercari de intimidare si santaj energetic in relatia cu vecinii (Lituania, Ucraina). Unii analisti sunt de parere ca zidul Berlinului, daramat in urma cu 18 ani, a fost inlocuit deja de Moscova cu altul, cel al "petroautoritarismului", care are un efect de incetinire a instaurarii economiei de piata si a libertatilor cetatenesti in Rusia.
Cresterea preturilor la gaze naturale in 2004, 2005 si 2006 s-a datorat, in principal, cresterii preturilor la petrol si produse petroliere derivate, in intreaga lume, iar pe teritoriul CSI si al tarilor baltice a avut drept cauza si cresterea pretului de tranzitare. Totodata, in Europa, pretul la electricitate a reflectat pretul crescut la gazele naturale.
Dupa aprecierile expertilor din Federatia Rusa, aproximativ o treime din rezervele mondiale de gaze naturale se afla in aceasta tara. Rusia, care nu este membra a OPEC este, in acelasi timp, al doilea producator mondial de titei. Aproximativ 60% din rezervele rusesti de gaze sunt controlate de Societatea Gazprom si filiala acesteia Gazeksport, care detin, practic, monopolul exporturilor de gaze, in detrimentul unor producatori independenti. Gazprom este pe locul I in lume in ce priveste productia si exportul acestei resurse energetice. Primele livrari de gaze naturale rusesti in Europa au inceput dupa anul 1945 (in Polonia), iar apoi acestea au fost exportate si pe pietele din Europa Occidentala, de atunci datand primele contracte de livrare pe termen lung. In anul 2006, gazul rusesc era exportat in urmatoarele tari: Belarus, Germania, Ucraina, Armenia, Italia, Turcia, Franta, Cehia, Slovacia, Polonia, Austria, Finlanda, Bulgaria, Romania, Serbia si Muntenegru, Croatia, Slovenia, Grecia, Elvetia, Olanda, Bosnia si Hertegovina, FRI a Macedoniei, Belgia, Marea Britanie, tarile baltice si Republica Moldova. In prezent exista insa unele limitari de natura logistica, datorate infrastructurii invechite de tranzit al petrolului si gazelor spre Europa, dar si problema caracterului inchis al pietei continentale europene si a traficului limitat al tancurilor petroliere prin stramtorile daneze, Bosfor si Dardanele si prin Marea Egee.


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania, Membra a UE si Securitatea Energetica a Zonei Marea Neagra - Marea Caspica.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!