Romania, intre Orient si Occident

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul dezvoltarii lor culturale, romanii s-au aratat preocupati de intelegerea acestei dezvoltari ca fenomen dublu: pe de o parte, expresie a unor trasaturi spirituale proprii, pe de alta parte, ca expresie a interactiunii cu alte culturi si a influentelor suportate din partea acelora care au marcat istoria lor.
Inca de la primele manifestari ale culturii romane, la cronicari, tema conditiei noastre istorice ( ,,in calea tuturor rautatilor" ) si culturale de granita este prezenta. Interogatiile de tip autoreflexiv si dorinta de a sti ,,cine suntem" intra intr-o noua etapa din momentul istoric al Unirii Principatelor si al constituirii natiunii romane moderne.
Reperele pe baza carora s-a construit imaginea de sine a romanilor s-au diversificat, formarea poporului si a limbii, istoria, literatura furnizand ,,banca de date" pentru acest demers. Astfel, odata cu problema originilor se contureaza si aceea a influentelor, a relatiilor cu alte culturi si a contributiei acestora la cultura romana. Ca si problema originilor, cea a influentelor culturale a parcurs diferite momente si a apelat la diferite registre de interpretare: radacinile noastre culturale au fost plasate in continuitatea Orientului sau, dimpotriva, in cea a Occidentului.
In filozofia culturii, Orientul semnifica zona de est a Europei care cuprinde tarile foste componente ale Imperiului Roman de Rasarit, iar la polul opus se situeaza Occidentul, alcatuit din statele Europei Occidentale, care alcatuiau candva Imperiul Roman de Apus. 
Esenta Orientului este socotita zona Peninsulei Balcanice, avand la granite Romania, despre care s-a impamantenit sintagma "o insula latina intr-o mare slava". Situarea tarii noastre intre Orient si Occident defineste principalele caracteristici care particularizeaza cultura romana individualizeaza mentalitatea poporului si determina specificul national.In acest spatiu de frontiera,unde se afla Europa de Sud-Est si Peninsula Balcanica, s-au conturat ulterior notiunea de "balcanism",cu valentele lui literare. 
Apartenenta Romaniei la Orient sau la Occident poate fi discutata pe mai multe planuri: geografic, istoric, politic, religios si cultural. in fiecare dintre acestea, adevarul se reconstituie din nenumarate nuante care, pe de o parte, pun in lumina interferente complexe, iar, pe de alta, releva simplismul cliseelor dihotomice legate de cele doua civilizatii.
Un bunexemplu ar putea fi reprezentat de emblema teritoriala a capitalei, numita ,,micul Paris", prin care, in perioada dintre cele razboaie mondiale, s-a elaborat imaginea onoranta a unei capitale romanesti cu model european, Parisul.
La capatul celalalt al continentului se afla Bizantul, Constantinopolul, Istanbulul de astazi, emblema culturii de contrast, invocata si ea in reprezentarile de sine ale romanilor si proiectata in imaginea unui Bucuresti pestrit, necoagulat, fara centru. Literatura a produs variantele ,,de hartie" ale acestor spatii, cu rol hotarator in reprezentarile noastre, caci, de multe ori, Bucurestiul occidental din scrierile Hortensiei Papadat-Bengescu, ale lui Camil Petrescu, Mircea Eliade, G. Calinescu, scriitori studiati in scoala, poate fi mai adevarat decat cel de fiecare zi. Cum adevarat este si cel balcanic, ,,de mahala", din opera lui I.L. Caragiale sau cel al fiului sau, Mateiu Caragiale, romanul Craii de Curtea-Veche.
Diversitatea perspectivelor privind asezarea Romaniei intre doua culturi si civilizatii a starnit polemici aprinse de-a lungul timpului si a produs studii despre confruntarea intre modertnism si traditionalism despre constiinta nationala si a constituit dintotdeauna un proces accelerat de a prelua "ideile, formel si modelele sale" si, ca urmare, "occidentalizarea nu poate fi conceputa decat ca un incitat ferment stimulent, termen riguros de confruntare pentru totalitatea virtutilor noastre spirituale" (Adrian Mariano).


Fisiere in arhiva (1):

  • Romania, intre Orient si Occident.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!