Rolul Statelor si Fenomenul Globalizarii

Extras din referat Cum descarc?

Globalizarea este un proces de tranzitie care include toate formulele de organizare sociala ca finalitate atat a tranzitiei postcomuniste, cat si a celei postcapitaliste, adica exact ceea ce ar da sens ambelor procese, tranzitia globala .
Pentru a intelege si descrie globalizarea, nu este suficient sa ne concentram asupra vectorilor si consecintelor economice pe care le produce, ci trebuie analizate in stransa legatura cu transformarile politice. Efectele globalizarii trebuie privite si din perspectiva faptului ca indatoririle traditionale ale statului sunt indeplinite in mai mica masura. Aceasta, datorita, partial faptului ca statele, actionand in concordanta cu ideologia neoliberala si adaptandu-se globalizarii s-au transformat din ,,pazitori ai bunului national public" in ,,pazitori neoliberali ai capitalului privat international", in cadrul unui sistem de piata libera mondiala.
Pe de alta parte, pentru ca procesul de globalizare a capatat forta proprie, statele devin, in mod obiectiv, mai putin puternice, mai putin capabile sa indeplineasca indatoririle ,,sociale" traditionale, cum ar fi redistribuirea bunastarii si protejarea mediului inconjurator. Mai mult, ele devin mai putin capabile sa indeplineasca indatoriri necesare capitalului international: asigurarea drepturilor proprietatii, asigurarea ordinii sociale, lupta contra criminalitatii, asigurarea pacii etc. O data cu incetarea existentei confruntarii dintre superputeri au aparut noi tipuri de conflict, iar strategii occidentali redefinesc viitoarele interese de securitate .
In secolul al XVIII-lea, notiunile de guvernare democratica au reinviat din istoria clasica si au ajuns la maturitate in urmatoarele doua secole. Suveranitatea poporului a fost si este inca garantata in mai multe feluri:
o In primul rand, seful statului este fie ales de popor, fie doar o functie simbolica.
o In al doilea rand, puterea de guvernare este controlata desi impartita, cu un parlament reprezentativ, sau, in unele cazuri, prin democratia poporului intreg. Pentru a asigura reprezentarea egala in parlament si pentru a permite poporului sa evalueze si sa influenteze politicile de guvernare, s-a conceput un sistem pluripartid caracterizat prin pluralism politic. Pentru ca acest sistem sa functioneze, o societate trebuie sa aiba acces la informatii de interes, garantate de transparenta, de presa libera si de dreptul la libertatea de exprimare.
o In al treilea rand, puterea de guvernare este impartita intre trei institutii, puteri dependente intre ele, dar autonome: justitia, legislativul (parlamentul) si administratie (guvernul). Aceste trei puteri sunt coordonate de Constitutie, de legi si de institutiile de aparare a legii .
La aceste drepturi, indatoriri si mecanisme mai mult sau mai putin formale, pot fi adaugate principiile generale care trebuie sa constituie punctul de plecare pentru toate institutiile democratice. Acestea sunt: transparenta, legalitatea si corectitudinea. Mai mult chiar, institutiile trebuie sa dea seama de actiunile lor si trebuie sa se justifice actorilor externi/societatii, in general. Totodata, institutiile trebuie sa fie incoruptibile, trebuie sa manifeste integritate in toate actiunile lor. Integritatea inseamna ca aceia care actioneaza in numele unei institutii nu accepta favoruri personale sau beneficii de la alte institutii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Statelor si Fenomenul Globalizarii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!