Rolul Organizațiilor Internaționale în Războiul din Irak

Extras din referat Cum descarc?

De-a lungul timpului, scena politica internationala a servit drept gazda pentru numeroase actiuni diplomatice mai mult sau mai putin benefice pentru modul in care se vor dezvolta relatiile dintre state. Experienta unor evenimente precum cele doua conflagratii mondiale sau cea a Razboiului Rece ii va antrena pe oamenii politici de pretutindeni intr-o cautare continua a solutiilor optime privind mentinerea pacii mondiale, respectarea drepturilor omului, securitatea nationala s.a.m.d. In acest scop se vor incheia aliante, se vor constitui organizatii mondiale menite sa duca la indeplinire obiectivele comune statelor care aleg sa se implice.
Aceste tipuri de organisme joaca un rol deosebit de important in cadrul tuturor actiunilor politice intreprinse de natiuni la un moment sau altul, in unele situatii chiar influentand intr-o foarte mare masura luarea unor decizii pe plan global in diferite domenii. Printre acestea se numara si Organizatia Natiunilor Unite, Alianta Atlanticului de Nord, Organizatia Mondiala a Comertului, Fondul Monetar International etc.
In ciuda incercarilor repetate ale acestor organizatii de a mentine stabilitatea, in ceea ce priveste sectorul relatiilor internationale nu vor inceta sa existe disensiuni sau diferente de opinii, care cel mai adesea vor duce la izbucnirea unor conflicte sau care, in cel mai rau caz, vor degenera in razboi.
"Radacina tuturor relelor este omul, deci el insusi este radacina raului numit razboi", spunea Kenneth Waltz. Desigur, de-a lungul timpului razboiul a imbracat numeroase forme, insa de cele mai multe ori s-a ajuns la concluzia ca aparitia acestui fenomen este determinata in cea mai mare masura de natura si comportamentul uman. ,,Razboaiele pornesc din egoism, din directionarea gresita a unor impulsuri agresive, din stupiditate." 
In acelasi timp, razboiul inseamna distrugere, iar imbogatirea de pe urma razboiului trebuie sa fie asadar o iluzie pentru ca invingatorul nu va avea niciodata de castigat de pe urma razboiului; el nu se va putea mandri niciodata decat cu faptul ca a avut mai putin de pierdut decat partea invinsa.
Cu toate acestea, mileniul trei va demonstra ca razboiul nu va deveni niciodata istorie, data fiind diversitatea conceptiilor si a comportamentelor statelor. Ghidandu-se dupa o politica potrivit careia principala indatorire a statului este una dubla, si anume, aceea de a mentine puterea in afara si legea in interior, Occidentul va actiona conform propriilor principii.
Din punctul de vedere al occidentalilor, nu numai ca institutiile de politica externa se cade sa fie structurate si sa functioneze in asa fel incat sa reflecte valorile liberale, dar actiunile de politica externa se cuvine sa fie indreptate catre promovarea acestor valori si in mediul extern.
In obiectivele actiunilor politcii externe nord-atlantice se cuvine sa se oglindeasca nu numai interesele de securitate ale natiunii, ci si valorile si principiile politice care definesc identitatea americana. Daca aceste valori contureaza scopuri concrete ale deciziilor de politica externa, atunci acele actiuni sunt justificate din punct de vedere moral, iar toate eforturile trebuie indreptate spre atingerea telului. 
Un astfel de obiectiv, a carui indeplinire devine imperios necesara, va fi problema irakiana. Prin invazia Irakului din 2003, presedintele american George W. Bush va situa Irakul pe o asa-numita axa a raului, acuzand regimul lui Saddam Hussein de a detine cantitati mari de arme de distrugere in masa, de a avea legaturi cu Al-Qaida, si de a fi un pericol iminent pentru Umanitate, bazandu-se pe presupuse informatii secrete. Dupa cum era firesc aceste afirmatii vor fi verificate in cadrul unui proces de inspectie ONU, insa rezultatul va fi unul incert, reprezentantii orgnizatiei negasind armele mentionate de administratia americana
Inspectorii au acuzat cu diverse ocazii Irakul, pentru refuzul cooperarii, desi nu considerau ca exista motive sa se gandeasca la existenta unor arme interzise. Acest argument a fost folosit de Bush, care a afirmat ca irakienii ii minteau pe inspectori. Surse din Consiliul de Securitate al ONU vor detalia insa mai tarziu ca daca Statele Unite nu ar fi atacat, in scurt timp s-ar fi demonstrat ca Irakul nu avea nici o arma de distrugere in masa.
Desi invazia in Irak, viola flagrant Dreptul International va fi aprobata in cele din urma de ONU. Merita mentionat, insa faptul ca razboiul a fost pregatit juridic si declansat tocmai ca urmare a presiunilor americane la el ca si razboiul din Coreea si primul razboi din Golf, din timpul primului presedinte Bush.


Fisiere in arhiva (1):

  • Rolul Organizatiilor Internationale in Razboiul din Irak.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!