Resursele Energetice, Factor Esential al Securitatii Mondiale

Extras din referat Cum descarc?

Interdependentele dintre resurse si dezvoltare, prosperitate, putere au fost demult decodificate si au modelat in buna masura evolutia politica a lumii. Odata cu revolutia industriala insa, perceptia faptului ca resursele, indeosebi cele naturale, se gasesc acolo unde ,,nu trebuie" si in posesia ,,celor care nu le merita" a aparut indeosebi in zonele unde erau vitale. Perceptia s-a acutizat pe masura ,,asezarii" geografiei politice a lumii in cadrul unor granite mai mult ori mai putin recunoscute, dar trasate, a caror nerespectare provoaca reactii ce depasesc cu mult stricta relatie dintre doi actori politici. Resursele energetice de astazi au contat putin in procesul delimitarilor din secolul XIX, de exemplu, astfel ca, atunci cand au aparut ca problema, lucrurile erau deja complicate. De aceea, petrolul, ca sursa energetica mondiala dominanta a secolului al XX-lea, nu a fost strain de ultimul razboi mondial si nu poate fi eliminat din motivatiile unor conflicte distrugatoare si astazi, precum cele din Golf, Angola, Cecenia etc.
Economia mondiala depinde inca de petrol ca resursa centrala de energie, chiar daca au aparut si altele cum ar fi energia nucleara sau gazele naturale. Acestea din urma au fost descoperite aproximativ in aceleasi zone unde se afla campurile petroliere, deci necesita aceleasi cai de acces, dar si ele constituie o resursa epuizabila. Este un motiv suficient ca aceasta perspectiva sa reactualizeze, din cand in cand, discutiile asupra limitelor dezvoltarii. Oricum, pastrand increderea in capacitatea oamenilor de a gasi mereu resursele necesare dezvoltarii, inclusiv a surselor alternative de energie, nu pot ramane neobservate jocurile politice si militare in jurul celor existente care vor asigura mare parte din necesarul de energie in viitorul apropiat.
Cresterea numarului populatiei pe glob si dezvoltarea economica pe care si-o propun toate statele lumii sunt inevitabil insotite de cresterea consumului unor resurse energetice tot mai limitate. Disparitia bipolaritatii a inlaturat un motiv redus la cativa actori ai confruntarii, descoperind straturi mult mai profunde ale unei competitii in care participantii sunt mult mai numerosi iar motivatia vitala, cu bataie pe termen indelungat. Economiile dezvoltate depind de resursele energetice oriunde pe glob. Pierderea accesului la acestea pot avea consecinte distrugatoare, iata de ce o parte insemnata a politicilor externe dar si a celor de putere este preocupata de accesibilitatea conductelor si terminalelor, viitoarele trasee pentru conducte, de parteneriate etc. 
Actiunile teroriste de la 11 septembrie au avut efecte seismice asupra geopoliticilor energetice, mai ales asupra celor ale petrolului. Orientul Apropiat a devenit brusc o zona mai putin sigura, iar marile economii au realizat ca sunt prea dependente de ea. Au trecut, deci, la actiuni de disipare a dependentei pe intreg globul. Ca urmare, au dobandit rapid importanta strategica si alte zone, s-au declansat alte competitii, interesele nationale incep sa capete alta greutate in raport cu cele ale aliantelor etc., confirmandu-se inca o data ca in marile strategii nimic nu poate fi ignorat, cu atat mai mult cu cat intr-o perspectiva nu prea indepartata si alte resurse ar putea deveni motive pentru competitii strategice: apa, alimentele etc. De aceea ramane strategia domeniul preferat al potentialelor. ,,...Petrolul - a-l gasi, a-l transporta, a-l cumpara, a-l pastra - ramane un punct de focalizare a vietilor noastre si va continua sa ramana astfel..." - declara un fost secretar de stat pentru energie al SUA, subliniind cum se transforma aceasta resursa intr-o problema de securitate.
Petrolul a incetat de mult sa fie doar problema geologilor ori economistilor. Complica in mare masura ecuatiile pe care trebuie sa le rezolve politicienii si devine incet-incet un factor al vietii sociale ce nu poate fi ignorat, inducand direct sau indirect relatii nu intotdeauna usor de sesizat. In lipsa lui, comunitatile sociale cer din partea conducatorilor actiuni ale caror efecte sunt deseori nepopulare, creeaza presiuni asupra proceselor decizionale, statul devenind fie un rationalizator fie un vector al politicii de putere.
Un document din anul 2000 al unei institutii publice in domeniul prospectiunilor geologice din SUA ofera o estimare a resurselor conventionale de petrol (productia curenta insumata la care s-au adaugat rezervele ramase si resursele petroliere nedescoperite inca, dar banuite) pentru 128 de zone petroliere ale lumii, in miliarde barili (BBO). Dispunerea geografica a rezervelor este prezentata pe harta. Productia curenta insumata, rezervele ramase, cresterea rezervei si resurselor nedescoperite sunt estimate la aproximativ 3 miliarde de miliarde barili. Din aceasta cantitate, cca. 24% au fost extrase, iar 29% au fost descoperite si inregistrate ca rezerve se afirma in aceleasi documente. Campurile petroliere aflate in exploatare sunt cunoscute si domina jocurile geopoliticii ultimilor zeci de ani. Este oarecum firesc deoarece regiunea Orientului Mijlociu, una din cele clasice, poseda circa 70% din rezervele de petrol dovedite ale lumii, iar zona Marii Caspice intre 17-33 mii de miliarde barili, cam tot atat cat rezervele din Marea Nordului. Dar incepe sa devina tot mai evidenta atentia acordata noilor zone in care se presupune existenta unor depozite imense de petrol, inca nedescoperite in regiunile ,,clasice" si in altele noi: Orientul Apropiat, Siberia de Vest, regiunea Marii Caspice, deltele fluviilor Niger si Congo, nord-estul Groenlandei, Surinam etc. Transformarea acestor rezerve, banuite dar inca intangibile, in resurse domina agendele politice ale principalelor puteri economice ale lumii.


Fisiere in arhiva (1):

  • Resursele Energetice, Factor Esential al Securitatii Mondiale.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prețul este fără TVA.

Hopa sus!