Relatiile de Securitate dintre Romania si Republica Moldova

Cuprins referat Cum descarc?

Rezumat.1
Introducere.2
Cap.1.Pozitia geostrategica a Romaniei.3
Cap.2.Pozitia geostrategica a Republicii Moldova.3
Cap.3.Relatiile de securitate romano-moldovenesti.4
Cap.4.Relatia Republica Moldova-UE.7
Bibliografie.8


Extras din referat Cum descarc?

REZUMAT
Daca privim relatiile de securitate dintre Romania si Republica Moldova dintr-o perspective nerealista,aceasta presupune renuntarea afirmarii elementului militar ca fiind primordial in relatiile dintre state.Relatiile de securitate includ colaborari atat pe plan economic,cultural, mediu cat si in privinta problemei frontierelor.Se poate observa diferenta dintre tipul de relatii avute inainte de caderea Uniunii Sovietice si cele care au urmat prabusirii colosului sovietic.
Destramarea URSS a avut tocmai acest effect,spulberand visele realistilor ale caror previziuni politico-economice au fost inselate.Ca rezultat apare constructivismul,o teorie care sa explice mersul lumii.
In cazul relatiilor de securitate dintre Romania si tanarul sau vecin Republica Moldova se observa evolutia acestora in toate domeniile inclusive al frontierelor.Pe viitor se asteapta o apropiere si mai stransa datorita faptului ca ultimele alegeri castigate de fortele de dreapta au reaprins flacara unei idei cu vechi radacini pentru nationalistii din ambele state,cea a unirii Moldovei cu Romania.In relatia de securitate cu Moldova,Romania se considera un ''frate mai mare'''asumandu-si rolul de a ajuta la reconstructia si europenizarea Moldovei.Fiind un stat membru al UE,Romania este principalul sustinator al integrarii Moldovei in Uniunea Europeana,ambele state conjugandu-si eforturile in directii comune,promovand relatii de securitate bine inchegate toate aceste elemente apropiind statele unul de celalalt.
Relatiile de securitate dintre Romania si Republica Moldova 
Introducere
Odata cu destramarea URSS se demonstreaza faptul: conceptul de securitate nu poate fi privit doar din perspectiva militara.Uniunea Sovietica nu fusese ruinata prin mijloace militare,dimpotriva a posedat o pozitie foarte stabila in acest domeniu,fapt ce a generat o reconceptulizare a conceptului de securitate.Aceasta reconceptualizare presupunea in cele din urma un demers intelectual,aceasta sarcina cazand pe seama cercetatorilor si a societatii academice si nu a aparatului militar si geostrategilor.Dupa caderea ,,Cortinei de Fier,, RSS Moldoveneasca isi dobandeste independenta devenind Republica Moldova iar acest lucru a destabilizat asa zisa stabilitate de care se bucura spatiul ex-comunist prin aparitia unui mare numar de noi state iesite de sub directa autoritate a URSS.Destramarea spatiului sovietic a dovedit a fi ca nefondate pretentiile realistilor ,,lumea asa cum este ea-esentialmente neschimbata si istoric circulara,,1 in concluzie simtindu-se nevoia unei noi teorii care sa explice realitatiile politico-sociala si care sa treaca peste mostenirea paguboasa a geodeterminismului.aparand astfel constructivismul dezvoltat ca o meta-teorie care se impune ca viziune principala asupra lumii.
Stefano Guzzini afirma ca relatiile de securitate dintre state nu se mai bazeaza pe considerentul militar ci devin mai complexe incluzand cultura,economia,mediul;toate acestea formand o noua baza a relatiilor dintre state,avansandu-se de la perspective realista la cea a conceptului de securitate considerat social construit. 
I. Pozitia geostrategica a Romaniei este una de mare importanta in spatiul balcanic, ca stat membru al Aliantei nord-atlantice, reprezinta o punte de legatura cu Federatia Rusa, o alta mare putere politico-militara a lumii. De altfel, intre Rusia si NATO exista un parteneriat strategic, ca raspuns la provocarile actuale la adresa pacii si securitatii globale. Totodata, importanta pozitiei geografice Romaniei se poate evidentia si prin faptul ca SUA a apelat la o baza militara in timpul razboiului din Irak. Romania, ca stat membru al NATO, se


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatiile de Securitate dintre Romania si Republica Moldova.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!