Relații moldo-ucrainene de cooperare transfrontalieră

Cuprins referat Cum descarc?

1. Cooperarea transfrontaliera a Republicii Moldova in cadrul euroregiunilor
2. Dialogul politic intre Republica Moldova si Ucraina
3. Cooperarea transfrontaliera, gestionarea frontierelor
4. Rolul Ucrainei in solutionarea conflictului transnistrean
5. Concluzii
6. Bibliografie


Extras din referat Cum descarc?

1.Cooperarea transfrontaliera a Republicii Moldova in cadrul euroregiunilor
Pe parcursul a mai multor ani, fiind afectati de tensiunile si conflictele intre statele invecinate s-a simtit nevoia crearii unor bariere in spatiul frontalier. Regiunile de frontiera fiind adesea cele mai afectate si supuse riscului. Granitele statelor au devenit adevarate bariere de netrecut nu doar pentru dusmani dar si pentru proprii cetateni, astfel frontierele aveau rolul de a impiedica aparitia unor activitati si valori comune, desi statele erau direct interesate in dezvoltarea unei strategii de cooperare cu regiunile invecinate.
Cooperarea transfrontaliera reprezinta colaborarea directa dintre regiunile invecinate, realizata in toate domeniile, intre toate autoritatile nationale, regionale si locale, implicand toti actorii. Principiul de baza al cooperarii transfrontaliere este de a colabora in scopul gasirii unor solitii comune la problemele similare, la fel si identificarea problemelor de vecinatate cu care se confrunta colectivitatile periferice. Cooperarea transfrontaliera este favorizata de mostenirea culturala, etno-lingvistica, istorica,sau de prezenta minoritatilor nationale.
La momentul actual cooperarea transfrontaliera reprezinta unul dintre instrumentele principale in promovarea politicii de cooperare regionala, iar eficienta ei depinde de coordonarea tuturor actorilor implicati in acest proces, dar si de colaborarea la toate nivelele, avand la baza un cadru juridic adecvat. Un rol important in acest proces il joaca structurile administrative locale si regionale din zonele de frontiera, asociatiile de dezvoltare create de catre acestea, dar si corporatiile transnationale interesate in promovarea unui mediu economic si politic potrivit dezvoltarii afacerilor. Doar prin cooperarea partenerilor transfrontalieri de la egal la egal si prin respectarea intereselor fiecarei parti implicate, se va ajunge la succes.
Cooperarea regionala este rezultatul interactiunii dintre actorii pe plan international si cel intern. Plan international se refera la mediul extraregional care favorizeaza si faciliteaza cooperarea regionala printr-o serie de mecanisme si este foarte important pentru societatile din regiunea Europa de Sud-Est. Mediul interne refera la existenta unui consens dintre actorii locali in privinta importantei cooperarii regionale, dorinta si capacitatea lor de a identifica initiative de interes comun, care vor fi realizate in proiecte comune. Cooperarea transfrontaliera este partea componenta a procesului de cooperare regionala care poate fi analizata la nivel macro, ce inseamna procesele integrarii in zona europeana de mari dimensiuni, sau la nivel micro, aparitia noilor forme de regionalism, si vizeaza cooperarea in cadrul euroregiunilor, precum si participarea regiunilor de dezvoltare la structurile si organizatiile europene care promoveaza dezvoltarea economica si institutionala a acestora, in scopul realizarii unor proiecte de interes comun.
Cooperarea transfrontaliera poate fi privita si ca un raspuns practic la crizele care au urmat dupa prabusirea regimului sovietic, pe fundalul slabiciunilor institutionale cunoscute de catre majoritatea statelor nationale, a ambiguitatilor dezvoltarii economice si a lipsei unor strategii nationale eficiente. Se presupune ca aceste forme de cooperare transfrontaliera pot servi unor scopuri politice semnificative, fiind dictate atat de re-spatierea geografica a Europei, cat si de un rol mai important al elitelor regionale in cadrul politicilor nationale.
Cooperarea transfrontaliera a Republicii Moldova s-a intensificat vizibil pe parcursul ultimilor ani ca urmare a evolutiei aspectelor socioeconomice si politice, avand la baza urmatorii factori: omogenitatea, din punctul de vedere al comunitatii, o limba, traditiile si obiceiurile, similaritatea conditiilor economice si sociale, pozitia geografica favorabila, accesul la fondurile Uniunii Europene. Un rol important in dezvoltarea cooperarii transfrontaliere se acorda regiunilor.
Euroregiunile reprezinta rezultatul diversitatii socioeconomice si culturale ale societatii. Regiunile participa activ la construirea Europei unite si in procesele decizionale. Rolul pe care le au regiunile in perspectiva edificarii Europei consta in pastrarea, respectarea si valorificarea traditiilor, culturii si istoriei regionale precum si de a asigura prosperitatea economica a fiecarei zone, ofera posibilitatea participarii efective a cetatenilor prin intarirea democratiei si descentralizarii puterii, asigura dezvoltarea echilibrata si armonioasa a tuturor unitatilor administrativ-teritoriale, constituie un nivel de putere adecvat pentru aplicarea in practica a principiului subsidiaritatii, asigura premisele cooperarii interregionale intre diferite state. Pentru dezvoltarea optima a unei euroregiuni este nevoie de un echilibrul economic minimal, unitatea de limba si cultura si aceeasi mostenire istorica.
Euroregiunile intrunesc unitati teritoriale similare, in temeiul intereselor comune legate de rezolvarea problemelor din domeniile: ecologic, economic, cultura, asistenta medicala si administrare publica. De cele mai multe ori motivul principal al vointei de cooperare prin euroregiuni tine de necesitatea de a invata din experientele vecinilor de-a lungul frontierelor nationale, dar si de a pregati conditiile necesare pentru a adera cu drepturi depline la institutiile Uniunii Europene.
Conceptul de euroregiune, ca si forma de cooperare in sistemul international, s-a impus in spatiul european avand la baza forta si colaborarea societatii civile, interesele economice si politice comune. Conform acestei conceptii, Europa viitorului poate fi inteleasa nu doar ca Europa statelor, dar si ca Europa Regiunilor cu interese economice, politice si militare pe plan international. Conceptul de euroregiune se caracterizeaza prin urmatoarele elemente: 
1) dimensiunea teritoriala (regiune, microregiune); 
2) functionalitatea (sistemul organizarii teritoriale, sistemele de prestatii din domeniile cultural, educational si de sanatate, precum si corespondenta acestora cu sistematizarea teritoriala);
3) identitatea sau constiinta identitatii regionale ;
Potentialul social si economic al euroregiunilor moldo-romano-ucrainene ofera vaste oportunitati de colaborare transfrontaliera in diverse domenii. Valorificarea activa a prevederilor cadrului bazei normativ-juridic national, dreptului international, luarea in considerare a intereselor statelor vecine in realizarea prioritatii nationale de integrare europeana a Republicii Moldova in contextul initiativei "Europa Regiunilor" este pozitia-cheie a tarii in colaborarea transfrontaliera. Colaborarea Republicii Moldova in cadrul euroregiunilor Prutul de Sus, Siret -  Prut -  Nistru, Dunarea de Jos consta in crearea unor legaturi directe intre regiuni si comunitati aflate de o parte si de alta a frontierelor de stat, in virtutea competentelor autoritatilor locale, asa cum sunt ele definite in legislatia nationala. Procesul integrarii europene presupune cooperarea regionala, asa cum regiunile transfrontaliere contribuie la pregatirea tarilor pentru aderarea in Uniunea Europeana. Relatii de colaborare stabile intre regiunile frontaliere ale Republicii Moldova, Romaniei si Ucrainei au fost stabilite inca la mijlocul anilor '80 ai sec. XX, insa ele purtau un caracter mai mult formal. Dupa 1989, odata cu noile realitati din Europa, aceste relatii s-au intensificat, dar ele erau stopate de lipsa claritatii in relatiile externe intre state. Prin semnarea Tratatului de baza romano-ucrainean la 2 iunie 1997 au fost puse bazele unei cooperari mai stranse intre Romania si Ucraina in diferite domenii, inclusiv in domeniul cooperarii transfrontaliere. In conformitate cu art. 8 al Tratatului, Partile se angajau sa sprijine cooperarea intre unitatile administrativ-teritoriale din regiunile de frontiera. Mai mult decat atat, prin acelasi articol se preconiza crearea euroregiunilor ,,Prutul de Sus" si ,,Dunarea de Jos", la care puteau sa participe si unitati administrativ-teritoriale din Republica Moldova . Initiativa privind institutionalizarea cooperarii transfrontaliere intre Republica Moldova, Romania si Ucraina a fost lansata de Presedintele Romaniei la inceputul anului 1997. Ea a fost materializata putin mai tarziu, in cadrul Summitului de la Ismail din 3-4 iulie 1997, prin semnarea de catre Presedintii Republicii Moldova, Romaniei si Ucrainei a ,,Declaratiei privind cooperarea transfrontaliera" si, la nivel guvernamental, a Protocolului de colaborare trilaterala intre cele trei tari.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatii moldo-ucrainene de cooperare transfrontaliera.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Bibliografie

Acte normative:
1. Constitutia Republicii Moldova din 29.07.1994,Monitorul Oficial al Republicii Moldova nr.1 din 12,08,1994;
2. Legea cu privire la serviciul diplomatic nr.761-XV din 27.12.2001
3. Legea cu privire la statutul misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova in alte state nr.1133-XII din 04.08.1992;
4. Hotararea Guvernului privind dezvoltarea colaborarii transfrontaliere in cadrul euroregiunilor nr. 264 din 11 martie 2003
5. Hotarirea Guvernului cu privire la aprobarea Statutului Consular nr.368 din 28.03.2002,Monitorul Oficial al Republicii Moldova 11.04.2002
6. Hotarirea Guvernului cu privire la organizarea si functionarea Ministerului Afacerilor Externe si Integrarii Europene nr.697 din 30.08.2017;
7. Hotararea Guvernului pentru aprobarea Declaratiei Parlamentului Republicii Moldova in legatura cu evolutia situatiei din Ucraina Nr. 19 din 06.03.2014
8. Conventia cu privire la relatiile diplomatice, din 18.04.1961;


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!