Relația Geopolitică dintre România și Rusia După 1989

Cuprins referat Cum descarc?

Introducere- Romania si Rusia dupa 1989 3
Relatiile Romania-Rusia = o suma de paradoxuri 4
Razboiul din Transnistria 5
Desfiintarea URSS 6
Aderarea Romaniei la NATO 7
Tratatul de baza dintre Rusia si Romania 8
Schimburi comerciale 8
Reconcilierea relatiei Romania-Rusia 9
Comisia interguvernamentala romano-rusa 10
In concluzie 11


Extras din referat Cum descarc?

Introducere- Romania si Rusia dupa 1989
Dupa colapsul comunismului si disparitia ecuatiei bipolare din viata internationala, 
Romania s-a regasit intr-un spatiu geopolitic schimbat. Revolutiile din 1989 au modificat, in mod fundamental, harta politica, economica, axiologica si culturala a lumii. Ele au permis redescoperirea participarii democratice si a activismului civic in societatile din centrul si estul continentului european. Rand pe rand aceste societati est-europene au inlocuit guvernele autoritare sub presiunea democratiilor de masa. Cele mai remarcabile schimbari in realitatea politica europeana postrazboi rece au fost unificarea Germaniei si asezarea relatiilor dintre statele din aceasta parte a lumii pe baze noi care au pus capat diviziunii ideologice a continentului european. A inceput practic, lungul drum al acestor societati spre integrarea in spatiul economic si politic al UE. Procesele de integrare s-au desfasurat intr-o tranzitie politica interna caracterizata de cautari identitare, crize, conflicte interetnice si interreligioase.
Desi a dominat aproape o jumatate de secol o mare parte a continentului european, imperiul sovietic, cu toate eforturile liderului reformator Mihail Gorbaciov, nu a putut sa se salveze prinpolitica de glasnost (transparenta) si perestroika (reforma economica) si s-a prabusit prin implozie. 
Federatia Rusa a fost recunoscuta in comunitatea internationala ca stat succesor al Uniunii Sovietice si i-a preluat locul in Consiliul de Securitate al ONU dar cooperarea cu democratiile occidentale nu a fost lipsita de asperitati si sinuozitati.
Statele nou aparute pe ruinele fostului imperiu au intrat intr-o logica a constructiei statale cu parcursuri diferite dar si aici criza si conflictul au fost elementele care au dominat raporturile dintre ele pe de o parte, dintre ele si Moscova pe de altaparte. In spatiul balcanic, Iugoslavia a avut aceeasi soarta, insa, destramarea statului s-a produs printr-un lung si costisitor sir de razboaie interetnice si interreligioase care a marcat istoria sudestului European aproape un deceniu.
Aceste procese politice si economice de o complexitate si dinamica deosebita au influentat climatul international din regiune Din aceasta perspectiva se poate spune ca nu stabilitatea ci instabilitatea a fost caracteristica principala in geopolitica tranzitiei in Balcani si in spatiul fostului imperiu sovietic. Peisajul relatiilor internationale, in care diplomatia romaneasca a trebuit sa-si croiasca drum pentru promovarea intereselor sale, apare cu totul modificat in raport cu perioada razboiului rece. Pentru prima oara in ultimii 200 de ani (din 1792), Romania nu mai avea granita comuna cu statul rus.
Relatiile Romania-Rusia = o suma de paradoxuri
Relatiile cu vecinul/vecinii din estul continentului au fost poate examenul cel mai greu pentru renegocierea tratatelor de baza in conformitate cu noile realitati survenite dupa prabusirea comunismului in aceasta zona. De-a lungul istoriei comune, relatiile dintre Romania si vecinul de la rasarit, Rusia/URSS se prezinta ca o suma de paradoxuri.
Uneori aliati, dar niciodata prieteni, fara a fi legati prin afinitati culturale, cu exceptia religiei comune, romanii si rusii, mai exact liderii celor doua state, indiferent de coloratura lor politica sau calitate, au cautat sa exploateze relatiile bilaterale cu maxima eficienta.
Un asemenea paradox in relatiile dintre Moscova si Bucuresti s-a consumat in 4 aprilie 1991, cand Ion Iliescu si Mihail Gorbaciov au semnat la Moscova Tratatul de Asistenta Mutuala si Ajutor Reciproc dintre muribunda URSS si Romania. Acest act de politica externa a generat aproape un deceniu de comentarii din partea politicienilor, diplomatilor, istoricilor si ziaristilor.
Uniunea Sovietica se afla in agonie ca stat si aproape toate tarile central si sud-est europene cautau sa-si limiteze cat mai mult legaturile politice cu Moscova. Diplomatia Bucurestiului, in contratimp cu istoria, va semna un Tratat cu o fantoma.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia Geopolitica dintre Romania si Rusia Dupa 1989.docx

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!