Relatia dintre Romania si Rusia

Extras din referat Cum descarc?

Relatia dintre Romania si Rusia are o istorie lunga. 
Daca luam in calcul relatiile comerciale de marfuri care s-au extins invariabil in plan cultural si politic, obarsia acestor relatii trebuie cautata in Evul Mediu, in arealul cuprins intre Principatele Romane ( cu precadere Moldova si Tara Romaneasca) si o Rusie in plina extindere.
Daca privim spre trecut, vom observa ca, datorita conexiunii terestre convenabile, tarile romane au avut legaturi comerciale stranse cu Europa Centrala, de Est si de Nord si Europa de Sud. Prin urmare, aceste tari s-au completat economic, adica fiecare tara avea nevoie de produsele celeilalte si invers. 
Relatiile Romaniei cu Rusia nu au fost intotdeauna clare si nu au existat numai efecte bilaterale negative. 
Lipsa de loialitate a Rusiei de la sfarsitul Razboiului de Independenta din 1878 si anexarea Basarabiei la 1812, au dus la deteriorarea relatiilor romano-ruse fiindca am fost exclusi din negocierile de la masa tratativelor de pace si ne-au fost rapite judetele din sudul Basarabiei.. 
Revolutia bolsevica si infiintarea Uniunii Sovietice au impiedicat relatiile bilaterale, iar ultimatumul lui Molotov a provocat o reactie locala anti-rusa in constiinta colectiva a Romaniei la 26 iunie 1940. 
Cu toate acestea, in afara de tarile vecine ale imperiului expansionist si de complexitatea tuturor imperiilor in care spatiul romanesc a devenit un spatiu de mare ingrijorare, de-a lungul istoriei, momentele istorice referitoare la relatiile dintre Romania si Rusia au fost pozitive. De fapt, exceptia regulii poate fi confirmata. 
Relatia dintre Romania si Uniunea Sovietica in timpul celor doua razboaie mondiale a fost caracterizata de neincredere permanenta, cauzata de refuzul Uniunii Sovietice de a recunoaste alianta dintre Basarabia si Romania. 
Din punct de vedere al timpului, ele pot fi impartite pana in 1934 si dupa acesta, punctul de referinta fiind stabilirea unor relatii diplomatice formale si oficiale.
Dupa ce Revolutia Rusa din Rusia din anul 1917 i-a adus pe Lenin si bolsevici la putere, va dura ceva timp pentru a se stabili, in cele din urma, sub conducerea primului stat comunist. 
Schimbarile politice de la Petrograd au avut un impact decisiv asupra prabusirii liniei
frontului. Prabusirea fostei Uniuni Sovietice nu mai poate fi sustinuta de armata rusa care a cazut in
anarhie si s-a transformat in moneda bolsevica. 
Prin apelul lor catre ,,poporul beligerant", Vladimir Ilici Ulianov (Lenin) si Leon Trotki se adresau fostilor aliati ai Rusiei, inclusiv ai Romaniei, acestia cerand incetarea ostilitatilor in scopul ,,incheierii unei paci democratice -  fara anexiuni si tributuri, cu garantarea dreptului la autodeterminare nationala". 
Dupa sfarsitul Primului Razboi Mondial, in noiembrie 1918, diplomatia romana s-a concentrat pe incheierea unui tratat de pace. Conferinta de pace s-a deschis la Versailles la 18 ianuarie 1919, cand unitatea nationala a Romaniei, realizata prin alianta Basarabiei, Bucovinei si Transilvaniei, era un fapt. Intrebarea cheie este recunoasterea acestei realitati prin tratate internationale. Negocierile sunt lungi si, in general, dificile, dar rezultatele sunt pozitive pentru Romania.
Conform Tratatului de la Versailles din 28 iunie 1919, Germania a promis sa respecte granitele politice ale statului stabilite in timpul conferintei de pace. 
La 9 decembrie 1919, Romania a semnat un tratat de pace cu Austria la Saint-Germain-en-Leye, care a recunoscut actul unirii Bucovinei din 28 noiembrie 1918. Dupa o lunga discutie, a fost semnat un Tratat cu Ungaria incheiat la Palatul Trianon si la 4 iunie 1920 s-a confirmat alianta dintre Transilvania si Romania. 
In ceea ce priveste Basarabia, guvernul bolsevic nu a fost recunoscut la nivel international si reprezentantii sai nu au fost invitati sa participe la Conferinta de Pace, ceea ce a complicat situatia. 
La Paris si in preajma Conferintei, erau diplomati din fostul regim tarist, dar nu aveau o pozitie oficiala. Acest lucru a afectat progresul Conferintei de Pace, deoarece Rusia, care a participat la Razboiul din iulie 1914 pana in octombrie 1917, nu a participat la luarea deciziilor si nu a semnat tratatele incheiate. 
In timpul razboiului, relatiile dintre Romania si Rusia au cunoscut o dezvoltare contradictorie. Din august 1916 Romania si Rusia au devenit aliati ai Antantei, iar armatele lor au participat la batalia impotriva Puterilor Centrale din 1916-1917. 
La 13 ianuarie 1918, guvernul bolsevic a decis sa puna capat relatiilor diplomatice cu Romania, deoarece o credea ostila noului regim instaurat la Sankt Petersburg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Relatia dintre Romania si Rusia.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

-  https://www.academia.edu/33615790/Dan_ALEXANDRU_Scurt_istoric_al_rela%C8%9Biilor_rom%C3%A2no_ruse, accesat la data de 22.01.2021, la ora 17:42.
-  https://ro.wikipedia.org/wiki/Rela%C8%9Biile_rom%C3%A2no-sovietice_%C3%AEn_perioada_interbelic%C4%83#Rela%C8%9Biile_rom%C3%A2no-sovietice_(septembrie_1936_-_iunie_1940), accesat la data de 23.01.2021, la ora 08:28.
-  Relatiile romano-sovietice. Documente, vol. I 1917-1934, Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1999, p. 1.
-  Relatii romano-sovietice. Documente, vol. I. 1917-1934. Editura Fundatiei Culturale Romane, Bucuresti, 1999, p.16.
-  Lidia Padureac, Relatiile romano-sovietice (1917-1934), Editura Prut International, Iasi, 1923, p. 21.
-  http://www.ioanscurtu.ro/basarabia-in-relatiile-romano-sovietice-1918-1947/, accesat la data de 23.01.2021, la ora 14:03.
-  https://www.academia.edu/33615790/Dan_ALEXANDRU_Scurt_istoric_al_rela%C8%9Biilor_rom%C3%A2no_ruse, accesat la data de 22.01.2021, la ora 17:42.


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!