Reglementarea prin negocieri a diferendelor dintre state

Cuprins referat Cum descarc?

INTRODUCERE
1. Mijloace pasnice de reglementare a diferendelor dintre state fara caracter jurisdictional
a) Tratativele sau negocierile
b) Bunele oficii
c) Medierea sau mediatiunea
d) Ancheta internationala
e) Concilierea internationala.
2. Mljloace pasnice de reglementare a diferendelor dintre state cu caracter jurisdictional
a) Arbitrajul international
b) Justitia internationala
Studiu de caz:
CONCLUZII SI RECOMANDARI
BIBLIOGRAFIE


Extras din referat Cum descarc?

INTRODUCERE
Actualitatea si importanta problemei abordate. Din cele mai vechi timpuri s-a dovedit ca singura alternativa la politica de forta, de agresiune si razboi o reprezinta reglementarea pasnica a tuturor litigiilor. Iata de ce indatorirea statelor de a-si rezolva diferendele lor internationale prin mijloace pasnice, prin negocieri, astfel incit pacea si securitatea internationala ca si justitia sa nu fie puse in pericol, constituie un principiu fundamental care statueaza modalitatile practice ale prevenirii confruntarii, conflictelor si desfasurarii normale a relatiilor internationale.
In temeiul Cartei Natiunilor Unite, partile in orice diferend a carui prelungire poate pune in pericol mentinerea pacii si securitatii internationale vor cauta, inainte de toate, sa-l solutioneze prin tratative, ancheta, mediatiune, conciliere, arbitraj, pe cale judiciara, prin recurgere la organisme sau acorduri regionale ori prin alte mijloace pasnice la alegerea lor (art. 33). In felul acesta, se instituie obligatia generala a tuturor statelor de a recurge numai la mijloace pasnice pentru reglementarea diferendelor dintre ele.
Experienta istoriei, indeosebi a evenimentelor din ultimele decenii, evolutiile actuale ale situatiei internationale, demonstreaza ca recurgerea la mijloacele pasnice, la negocieri si tratative, la solutii politice rationale reprezinta singura modalitate posibila si logica de reglementare a oricarui diferend, a oricarui litigiu. Reglementarea pasnica reprezinta o componenta fundamentala a securitatii, a edificarii unor relatii internationale bazate pe excluderea fortei, pe intelegere si incredere reciproca. Recurgerea la mijloacele pasnice, la negocieri, constituie un principiu de baza al relatiilor internationale, deoarece ofera criteriil si cadrul necesare pentru ca statele - cu buna credinta si intr-un spirit de cooperare - sa ajunga la o solutie rapida si echitabila pe baza dreptului international.
Pornind de la importanta exceptionala a folosirii numai a mijloacelor pasnice pentru reglementarea litigiilor dintre state, un interes deosebit s-a manifestat si se manifesta, in continuare, pentru gasirea unor modalitati adecvate in vederea consacrarii acestei obligatii in instrumente juridice care sa dezvolte prevederile Cartei si ale altor documente internationale. In acest sens, se impune asumarea de catre toate statele a angajamentului de a recurge in mod constant si exclusiv la mijloace pasnice pentru rezolvarea oricarui diferend si, in primul rind, la negocieri si consultari directe intre partile interesate. Asumarea unui asemenea angajament trebuie sa imbrace o forma solemna, avind forta juridica, in vederea realizarii sale integrale de catre toate statele.
Practica relatiilor internationale demonstreaza ca mentinerea si consolidarea pacii si securitatii in lume presupun solutionarea oricaror probleme litigioase dintre state prin mijloace pasnice, pe cale politica, prin tratative si negocieri.
Epoca noastra este o epoca a negocierilor si se poate spune ca negocierea domina aproape toate domeniile relatiilor internationale, atit cele in care se formeaza dreptul, cit si cele in care se solutioneaza diferendele, negocierile ramin, in multe cazuri, primul si ultimul resort - neexistind alta alternativa, pentru ca in lipsa negocierilor, deci a caii pasnice pe care o ofera diplomatia, nu ramine decit recursul la forta ori la amenintarea cu folosirea fortei.
Scopul si obiectivele referatului. Scopul referatului rezida in efectuarea unei cercetari ample si detaliate a tuturor mijloacelor diplomatice de solutionare a diferendelor dintre state.
In realizarea scopului mi-am propus urmatoarele obiective:
o cercetarea determinarilor conceptuale, tipologice si functionale a mijloacelor pasnice de solutionare a diferendelor dintre state
o stabilirea rolului fiecarui mijloc de solutionare a litigiilor dintre state
o argumentarea asemanarilor si deosebirilor intre mijloacele pasnice de reglementare a diferendelor fara caracter jurisdictional si cele cu caracter jurisdictional
o evaluarea importantei recurgerii numai la mijloace pasnice de solutionare a conflictelor dintre state. 
Cuvintele cheie: negocieri, tratative, bunele oficii, medierea sau mediatiunea, ancheta, concilierea, arbitrajul, justitia internationala.


Fisiere in arhiva (1):

  • Reglementarea prin negocieri a diferendelor dintre state.docx

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Bibliografie

1. Mazilu D. Dreptul international public. Bucuresti: Ed. Lumina Lex, 2009
2. Mazilu D. Tratat privind teoria si practica negocierilor. Bucuresti: Ed. Lumina Lex, 2002
3. Mazilu D. Diplomatia. Drept diplomatic si consular. Bucuresti: Ed. Lumina Lex, 2003
4. Anghel I. M. Drept diplomatic si consular. Bucuresti: Ed. Lumina Lex, 2002
5. Diaconu I. Curs de drept international public. Bucuresti: Ed. Sansa S.R.L., 1993
6. Geamanu G. Drept international public. Bucuresti: Ed. Didactica si Pedagogica, 1983
7. Pactul Societatii Natiunilor. http://ebooks.unibuc.ro/istorie/istorie1918-1940/11-1-1.htm
8. Closca I. - Dictionar de drept international public, Bucuresti, 1982


Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare. Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!