Regimul Politic Parlamentar al Regatului Unit al Marii Britanii

Extras din referat Cum descarc?

Republica parlamentara este o republica unde prim-ministrul (sau cancelarul) este seful guvernului, autoritatea executiva in stat, seful statului (Presedintele) avand, cu mici exceptii, functii simbolice.
Caracteristicile regimuli parlamentar:
a) Presedintele este ales de Parlament - in formele de guvernamant republicane;
b) Dualismul Executivului, ai carui poli sunt seful statului si Guvernul;
c) Existenta reponsabilitatii ministeriale care face din Guvern "elementul mobil al Executivului";
d) seful statului nu raspunde din punct de vedere politic;
e) seful statului poate dizolva parlamentul;
f) guvernul trebuie sa se bucure de increderea parlamentului, urmand sa demisioneze atunci cand o pierde s.a ;
In cadrul regimului parlamentar, Guvernul este condus de un prim ministru ce trebuie sa raspunda pentru actiunile sale in fata Parlamentului. Acesta din urma in conditiile in care apreciaza ca nu isi indeplineste mandatul ii poate retrage increderea acordata.
Presedintelui republicii ii revin atributii de reprezentare si protocol, acesta avand un rol politic minor in rapot cu pozitia proeminenta a primului ministru, totusi in situatii de criza presedintele poate actiona.
1. Trasaturi generale ale formarii sistemului Constitutional britanic
Ceea ce frapeaza, in primul rand, este pe de o parte, imbinarea elementelor constitutionale cutumiare cu cele scrise si pe de alta parte, pragmatismul conceptiei politico-juridice si in general al sistemului de drept engelezesc. Cele doua caracteristici impletite confera sistemului constittional briatnic o remarcabila stabilitate.
Ca orice alt sistem de drept, sistemul juridic briatnic se sprijina pe principiul legalitatii. Dar in insulele britanice principiile legalitatii ,,domnia legii" sunt mult mai pline de continut decat pe continent. Aceasta, poate si ca rezultat al pragmatismului conceptiei juridice si al perpetuarii dreptului cutumiar.
O alta trasatura proprie a sistemului constitutional britanic este absenta unei Constitutii in sensul formal al cuvantului. Aceasta nu inseamna insa lipsa unei constitutii in sens material.
In Marea Britanie nu exista o lege care sa fie denumita Constitutie si care sa aiba o forta juridica superioara celorlalte acte normative adoptate de Parlament sau emise de alte autoritati publice si recunoscuta ca atare de instantele judecatoresti.
Constitutia Angliei se prezinta ca un ansamblu suficient de coerent de cutume la care se adauga texte juridice adoptate de parlament avand o valoare si o importanta deosebita pentru dezvoltarea institutiilor politice din aceasta tara ca si pentru raporturile intre guvernati si guvernanti 
Acestea sunt: ,,Magna Charta Libertatum"(1215 si 1225); ,,Petition of Rights"(1628); ,,Habeas Corpus Act"(1679); ,,Bill of Rigts"(1689); ,,Act of Settlement"(1701); ,,Reform Act"(1832); ,,Parlament Act"(1911); ,,Statutory Instruments Act"(1946); ,,Life Peerages Act"(1958) s.a.
Alaturi de aceste acte exista si se aplica un numar de traditii si cutume internationale avand un rol functional bine stabilit. Ele sunt cunsocute si respectate de catre actorii politici de existenta si de obligativitatea lor este constienta intreaga natiune engleza care le si respecta cu scrupulozitate.
Astfel de cutume sunt: formalismul acordului monarhului la dizolvarea Cameri Comunelor; alegerea primului-ministru din cadrul partidului politic care a obtinut victoria in alegerile electorale generale; regula ca primul-ministru sa fie membru al Camerei Comunelor; stabilirea mandatului Camerei Comunelor; solidaritatea ministeriala; obligatia monarhului de a semna legea votata de parlament s.a.
Procesul de formare al institutiilor de guvernare , in special a Monarhiei si Parlamentului a parcurs etape distincte. Mai intai s-a format Coroana ca simbol al autoritatii publice. Parlamentul a aparut mai tarziu ca reactie a burgheziei impotriva absolutismului regalitatii, manifestat in forme violente.
2. Caracteristicile Constitutiei Marii Britanii
a) Este o Constitutie nescrisa- ea este formata, pe de o parte, din cutume si traditii constitutionale la care se adauga texte legislative avand o vechime considerabila sau legi recente care reglementeaza institutii juridice cu caracter constitutional.
b) Este o Constitutie supla- datorita carcaterului cutumiar al normelor ce-i confera continutul.Constitutia poate fi modificata cu usurinta si fara o procedura speciala de catre parlament. In Marea Britanie doctrina si practica judiciara resping ideea controlului constitutionalitatii legilor. De altfel, in dreptul britanic nu se face deosebire intre normele cuprinse intr-o lege ordinara si normele constitutionale.Temeiul juridic al acestei conceptii, consta in considerentul ca parlamentul, fiind depozitorul suveran al puterii poporului.poate modifica fara nici o cenzura atat cutumele constitutionale cat si textele legislative continand dispozitii cu caracter constitutional. Inca de la inceputul secolului al XVII-lea, s-a acceptat ideea ca nu poate fi emisa o norma care sa fie superioara legii votate de Parlament care concureaza cu puterea suverana a monarhului.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Politic Parlamentar al Regatului Unit al Marii Britanii.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site.Vezi detalii.


Descarcă aceast referat cu doar 4 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un alt cod pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* La pretul afisat se adauga 19% TVA, platibil in momentul achitarii abonamentului / incarcarii cartelei.

Hopa sus!