Regimul Politic Democratic în Franța

Cuprins referat Cum descarc?

I. Caracteristici generale
1.Conceptul de regim politic
2.Tipologia regimurilor politice
3. Regimurile politice democratice
II. Regimul semi-prezidential al Republicii Franceze
1. Context istoric general
2. Caracteristici ale regimului politic francez actual
3. Parlamentul
4. Presedintele Republicii
5. Guvernul
6. Sistemul judiciar
7. Partidele politice


Extras din referat Cum descarc?

I. Caracteristici generale
Grecii -probabil atenienii- au fost cei care au introdus termenul de democratie sau demokratia, compus din cuvintele grecesti demos (poporul) si kratos (a conduce). Este un regim in care sunt respectate drepturile cetatenesti, de asemenea existenta pluripartidismului, a constitutiei si dreptul la vot.
In conceptia unor autori, democratia are cel putin zece avantaje :
1. Democratia contribuie la prevenirea guvernarii de catre autocrati cruzi si infami.
2. Democratia garanteaza cetatenilor sai un numar de drepturi fundamentale pe care sistemele nedemocratice nu le garanteaza si pe care nu le pot garanta.
3. Democratia asigura cetatenilor sai o varietate de libertati personale mai mare decat oricare alternativa posibila.
4. Democratia ii ajuta pe oameni sa isi apere interesele fundamentale.
5. Numai un guvernamant democratic poate oferi persoanelor o oportunitate maxima de a-si exercita libertatea de auto-determinare - de a alege legile conform carora sa traiasca.
6. Numai un guvernamant democratic poate oferi persoanelor o oportunitate maxima de exercitare a responsabilitatii morale.
7. Democratia incurajeaza dezvoltarea umana mai mult decat oricare alternativa.
8. Numai un guvernamant democratic poate incuraja un grad relativ ridicat de egalitate politica.
9. Democratiile reprezentative moderne nu lupta una impotriva alteia.
10. Tarile cu guvernari democratice au tendinta de a fi mai prospere decat tarile cu guvernari nedemoctatice. 
Robert Dahl, in lucrarea sa Despre democratie, precizeaza cerintele minime pentru o tara democratica:
1. Oficiali alesi prin vot.
2. Alegeri libere, corecte si frecvente.
3. Libertatea de expresie.
4. Surse alternative de informare.
5. Autonomie asociationala
6. Cetatenie cuprinzatoare 
1.Conceptul de regim politic
O prima incercare de definire si tipologizare a regimului politic a fost facuta din perspectiva stiintei dreptului constitutional.
Regimurile politice au fost definite in literatura de specialitate ca reprezentand anumite modalitati prin care puterea politica este organizata intr-o tara determinata. 
Problematica definirii regimului politic a generat in cadrul politologilor diferite opinii.
Astfel, autorii francezi - Julien Freund si Philipe Ardant- caracterizeaza notiunea de regim politic ca fiind una complexa, care face apel la regulile de organizare si functionare a institutiilor constitutionale, la sistemul de partide, la practica vietii politice, precum si la ideologie si moravurile politice. 
De asemenea, M.Duverger apreciaza : "Cel ce cunoaste dreptul constitutional si ignora rolul partidelor politice are o imagine falsa despre regimurile politice contemporane" . 
In acelasi spirit G.Burdeau spune: "In zilele noastre, pentru a caracteriza regimul care functioneaza in stat nu trebuie sa ne mai intrebam pe ce baza - parlamentara sau prezidentiala - se infaptuieste diviziunea puterilor, ci trebuie mai intai lamurita calitatea partidelor, structura lor si scopurile lor".
Putem remarca astfel faptul ca, partidele politice au un rol foarte important in caracterizarea regimului politic, fiind principalul element in cadrul intitutiilor politice. 
Mergand consecvent pe linia institutionalista a definirii regimului politic, M.Duverger conchide: " Totalitatea institutiilor politice, care functioneaza in tara respectiva, intr-o anumita perioada, constituie regimul politic". Desi pune in centrul institutiilor politice partidul politic, M. Duverger concepe regimul politic ca o interdependenta directa a tuturor institutiilor politice. De asemenea, el arata stransa corelatie dintre regimul politic si institutiile sociale, economice etc.
Pornind de la aceste considerente, in legatura cu definirea regimului politic, putem aprecia urmatoarele:
- Prin regim politic se intelege modul concret de organizare, institutionalizare si functionare a sistemului politic si de exercitare a puterii politice de catre o forta social-politica in cadrul unei comunitati sociale sau a unui sistem social global.


Fisiere in arhiva (1):

  • Regimul Politic Democratic in Franta.doc

Imagini din acest referat Cum descarc?

Promoție: 1+1 gratis

După plată vei primi prin email un cod de download pentru a descărca gratis oricare alt referat de pe site (vezi detalii).


Descarcă aceast referat cu doar 5 € (1+1 gratis)

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi adresa de email și plătești. După descărcarea primului referat vei primi prin email un cod promo pentru a descărca orice alt referat.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare și codul promo. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi e-mail-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:


* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!