Recenzie - Europa Politica - Cetatenie, Constitutie, Democratie

Extras din referat Cum descarc?

Constuctia europeana, inca de la inceputul sau, a fost conceputa ca un instrument de stabilire a pacii. Robert Schuman afirma la 9 mai 1950 ca ,,orice razboi intre Franta si Germania" va deveni ,,nu numai de neconceput, ci imposibil din punct de vedere material" odata cu crearea Comunitatii Europene a Carbunelui si Otelului. Pentru aceste doua tari care s-au aflat de trei ori in razboi in ultimile opt decenii era prioritara gasirea unei modalitati de convetuire in contextul unei paci durabile. Infiintarea acestei comunitati ducea la imposibilitatea de a construi arme dat fiind faptul ca otelul si carbunele erau materialele prime in construirea acestora. Proiectul initial de Constructie a Europei a fost marcat de doua viziuni: satisfacerea liberul schimb in ceea ce priveste comertul si ducea la un optimism veritabil pentru cei ce visau crearea unei federatii politice. 
Conceptul de cetatenie a Uniunii a fost introdus in Tratatul de la Maastricht care prevedea ca toti cei ce detin nationalitatea unuia dintre statele membre sunt si cetateni ai Uniunii Europene. Insa, in alti termeni, a fi cetatean european inseamna a fi membrul unei comunitati politice noi iar Comisia definea notiunea de ,,cetatenie comunitara" inca din 1975. Initial, dreptul la libera circultie era atribuit celor ce erau ,,cetateni activi" ai pietei comune, adica salariatii. Ulterior, formarea pietei unice a conferit drepturi si ,,cetatenilor pasivi" si anume consumatorilor. In urma Tratatului de la Maastricht libertatea de circulatie era conditionata de statutul economic al fiecarui cetatean: doar cei ce dispun de venituri ,,suficiente" aveau posibilitatea de a circula liber. Schimburile comerciale raman motorul integrarii economiilor ex-comuniste iar ideea unei piete comune extinse a avut o dinamica durabila de-a lungul deceniilor trecute, fiindca reflecta tot mai mult realitatea interdependentei economice. Cetatenii europeni nu disting un ,,guvern european" ci o guvernare complexa ,, si pentru a rezolva o anumita problema acestia se adreseaza institutiilor politice nationale si nu direct celor europene. Altfel spus, actorii politici nationali raman instantele de reprezentare a Europei. Insa nu trebuie neglijat faptul ca unele drepturi a cetateanului constituie si o legatura juridica si politica directa intre cetatean si Uniune. Este vorba despre Parlamentul European unde fiecare cetatean are dreptul la alegeri. 
In perioada in care Europa era compusa din state suverane si exclusive existau doar trei tipuri de relatii juridice: dreptul civil, dreptul public si dreptul international iar cetateanul nu avea existenta juridica decat in interiorul statului. Construirea unei Europe Unite nu a insemnat pierderea suveranitatii statelor ci renuntarea la atitudinea agresiva, declansatoare de razboaie. Intr-o democratie, autoritatea suverana nu poate sa raspunda in fata niciunei autoritati superioare, dar raspunde in fata cetatenilor, deoarece acestia detin puterea suverana. Uniunea nu este asadar nici o confederatie, nici un stat federal ci, mai degraba o federatie de state. Multi dintre cetatenii statelor membre sunt dezorientati in fata complexitatii sistemului institutional al Uniunii dinstitutii inspirate din federalism.at fiind faptul ca ei sunt obisnuiti cu simplitatea democratiilor nationale, unde totul se concentreaza, in special, in jurul liderilor politici. Aceasta complexitate favorizeaza participarea cetatenilor ce au o educatie solida si sunt poligloti, care sunt inclinati sa invete si sa inteleaga noile modele de cetatenie. Ceilalti isi exprima dezacordul in diverse forme: absenteism, vot protestatar etc.


Fisiere in arhiva (1):

  • Recenzie - Europa Politica - Cetatenie, Constitutie, Democratie.doc

Imagini din acest proiect Cum descarc?

Descarca gratuit aceast referat (0 €)

Completezi numele, prenumele și adresa de email. După aceea primesti prin email link-ul pentru descărcare. Completeaza o adresă de email validă.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.Hopa sus!